Ompeluvinkit / Sewing tips

Mitä tarvitset ompeluharrastuksen aloittamiseen? / What do you need to start sewing?

Please find the English version below ↓

 

Välillä kuulen kuinka ompeluharrastus jää aloittamatta, koska ei saa tehtyä kaikkia hankintoja, joita harrastuksen aloittaminen vaatisi. Tänään tartun tähän ongelmaan listaamalla mitä ompeluharrastuksen aloittamiseen omasta mielestäni tarvitaan. Lista ei välttämättä ole niin pitkä kuin luulit.

 1. Ompelukone
  Hyvä peruskone riittää. Osta paras mihin sinulla on varaa, mutta tuhansia euroja tähän ei tarvitse varata. Ompelukoneella pääsee pitkälle ja voi ommella mitä tahansa. Saumuri ja muut koneet ovat sitten myöhemmin vain mukava lisä.
 2. Perustarvikkeet
  Ompelupöydän perustarvikkeisiin kuuluvat sakset, neula ja lanka, nuppineuloja, merkintäkynä ja mittanauha. Ompelin ensimmäiset kymmenen vuotta käyttäen saksina keittiön kaapista löytyviä yleissaksia. Hyvät kangassakset ovat toki hyvä hankinta, mutta yleissaksillakin pärjää kunnes saa säästettyä rahat kunnollisiin kangassaksiin.
 3. Kaavat
  Ompeluharrastuksen voi toki aloittaa myös ilman kaavoja. Voit ommella tyynynpääällisiä, pussukoita jne. erilaisten kirjojen ja nettisivujen ohjeilla ilman kaavoja. Vaatteiden ompeluun suosittelen kuitenkin aluksi kaavojen käyttämistä. Ihan jo senkin vuoksi, että hyvin tehtyjen kaavojen ohjeista oppii ompelujärjestyksen ja perusongelmien selvittämisen.
  Lue täältä oma listani hyvistä aloittelijakaavoista.

Mitä et tarvitse?

Alussa et tarvitse suurta leikkuupöytää. Lattia sopii kankaiden leikkaamiseen oikein hyvin, vaikka pöyän ääressä se on toki helpompaa. Et tarvitse kallista ompelukonetta etkä suurta kangasvarastoa. Kaavapainoina voi käyttää säilykepurkkeja tai kirjoja.

Vaikka olenkin ihanien ompelutarvikkeiden suuri ystävä, on hyvä pitää mielessä että vaatteita on ommeltu satojen vuosien ajan ilman nykypäivän hienouksia. Eikä tarvitse kuin katsoa vaikkapa 1800-luvun upeita räätälöityjä takkeja tai iltapukuja päätelläkseen onko vaatteita mahdollista ommella ihan vain perustarvikkeita käyttäen.

****************************

At times I hear how someone doesn’t start sewing because of all the expensive sewing tools needed to get started. Today I want to tackle this problem by listing what I think are sewing essentials. This list is not at all as long as you might think.

 1. Sewing machine
  A good basic sewing machine is enough. Buy the best you can afford, but there is no need to spend thousands of euros. Basic sewing machine takes you a long way and is suitable for sewing pretty much anything. Overlocker and other fancy machines are a great treat later along the way but not a necessity.
 2. Basic sewing tools
  Basic sewing tools on my own sewing table include scissors, needle and thread, pins, marking pencil and measuring tape. During my first ten years of sewing I used household scissors as my sewing scissors. Great fabric scissors are of course a great purchase. I just want to point out that you can do without them until you have saved enough money to buy really good scissors.
 3. Patterns
  It is possible to start sewing without sewing patterns. You can find all kinds of nice instructions for cushions and pouches online and from different sewing books. But when you start to sew clothes, I would recommend getting good patterns with detailed instructions. Those instructions teach you a great deal about the right sewing order and help you to solve basic sewing problems.
  See here my list of good beginner patterns. 

What you don’t need?

In the beginning you don’t need a huge cutting table. You can cut patterns and fabrics on floor – even though doing this on the table is much easier. You don’t need an expensive sewing machine or big fabric stash. You can use books for pattern weights.

Even though I am a huge fan of cute and handy sewing tools, it is good to keep in mind that clothes have been sewn for hundreds of years without modern gadgets. You only need to take a look at those amazing tailored coats or evening gowns of the 19th century to be sure that you can create beautiful clothes with just a few basic tools.

0 comments on “Mitä tarvitset ompeluharrastuksen aloittamiseen? / What do you need to start sewing?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: