Ompeluvinkit / Sewing tips

Kaavakokoelmani TOP 5 aloittelijoille sopivaa kaavaa / My TOP 5 beginner friendly patterns

Please find the English version below ↓

 

Tänään jatkuu kaavakokoelmani parhaimmiston esittely. Vuorossa on parhaat aloittelijoillekin sopivat ompelukaavat.

IMG_0619On oikeastaan makuasia haluaako ompeluharrastuksen aloittaa joustavien vai joustamattomien kankaiden parista. Itse aloitin joustamattomilla, mutta moni suosii joustavia kankaita, joista on hieman helpompi loihtia hyvin istuva vaate. Mikäli haluat kokeilla joustavien kankaiden ompelua, suosittelen tarttumaan Tilly and the Buttons:n Coco-mekkoon/toppiin. Coco on malliltaan yksinkertainen ja siinä on juuri sopivasti muuntelumahdollisuuksia. Tällä kaavalla voi loihtia täydellisen 60-lukuhenkisen minimekon. Yhtä lailla se taipuu kivaksi venepääntiellä viimeistellyksi raitapaidaksi. Tillyn ohjeet ovat vertaansa vailla. Kuvalliset ja yksityiskohtaiset ohjeet on nimenomaan suunnattu aloitteleville ompelijoille.

IMG_0616Yhden kaikkien aikojen kauneimmista mekoistani ompelin Coletten Crepe-mekkokaavalla. Kyseessä on hieman erilainen kietaisumekko, joka kietaistaan ristiin selän takaa. Edestä katsottuna tämä ei siis edes näytä kietaisumekolta. Mekko on yksinkertainen ommella, sillä siinä ei ole edes istutettavia hihoja. Kietaisumekko on lisäksi melko helppo saada istumaan hyvin. Tämä mekko ommellaan joustamattomasta kankaasta. Voit valita kankaaksi esimerkiksi keskipaksun puuvillakankaan, jonka leikkaaminen ja ompelu on helppoa. Crepe sopii malliltaan monenlaiselle vartalolle ja siitä voi kangasvalinnasta riippuen tehdä joko modernin tai menneiden vuosikymmenten inspiroiman mekon.

IMG_0617Kimono on paitsi yksinkertainen, myös helposti muunneltava ompeluprojekti. Kimonokaavoja löytyy monia erilaisia. Yksi omista suosikeistani on Vogue V9115. Tässä kaavassa on muutama pieni muunteluvaihtoehto. Tämä kimono ei myöskään vaadi massiivisia käsin ommeltavia viimeistelyjä, vaan sen voi halutessaan ommella alusta loppuun ompelukoneella. Mikäli haluaa kimonosta mahdollisimman helpon ompeluprojektin, kannattaa kankaaksi valita ohut puuvillakangas. Sellaisesta ommeltuna kimonosta tulee ihana kevyt kesävaate tai vaikkapa aamutakki. Eläväisistä ja läpikuultavista kankaista ommeltuna kimono muuntuu helposti julavaksikin vaatteeksi. Oli kankaana mikä tahansa, kimono on kuitenkin perusrakenteeltaan yksinkertainen ommella.

IMG_0615Olen maininnut Sew Over It:n shift dress -kaavan niin monta kertaa, että pohdin aikani kehtaanko mainita sen jälleen kerran. Tosiasia kuitenkin on, että tämä on todella hyvä kaava aloittelevalle ompelijalle, joten olisi tuntunut väärältä evätä paikka tästä listasta. Tässä mekossa ei ole vetoketjua, joten se on yksinkertainen ja nopea ommella. Hihattomana versiona mekko valmistuukin nopeasti eikä vie kovin paljoa kangasta. Kun taidot ovat hieman kehittyneet ja kaipaa uutta haastetta, voi kokeilla hihallisen version ompelemista. Tähänkin kaavaan voi valita kankaan melkeinpä laidasta laitaan. Itse olen ommellut parikin mekkoa puuvillasta. Olen kokeillut myös kreppikangasta, jolloin mekkoon saa himan juhlavamman ilmeen. Vastaavia suoralinjaisten mekkojen kaavoja on markkinoilla vaikka kuinka monta, mutta tämä on oma suosikkini.

IMG_0618Viimeisenä listallani on yksi kaikkien aikojen suosikkikaavoistani, Simplicity 1873. Tämä kaava ei varsinaisesti ole aloittelijakaava, mutta sopii mielestäni hieman edistyneemmälle aloittelijalle oikein hyvin. Tässä vaiheessa on nimittäin jo aika kokeilla vetoketjun ompelemista. Koska mekon rakenne on muuten yksinkertainen, voi energiansa kohdistaa vetoketjuun. Kaavaan sisältyy mekon lisäksi yksinkertaisen jakun kaava. Olen ommellut jakun kaavalla kaksi eri jakkua, joista toisen päätin vuorittaa. Kumpikin jakku on ollut kovasti käytössä. Jakku muistuttaa itse asiassa päällä ollessaan hieman enemmän viittaa, joten se on kivan persoonallinen ompeluprojekti.

Rohkeasti vain kokeilemaan erilaisia kaavoja! Vaikka ompeluharrastuksen olisi vasta aloittanut, voi siitä huolimatta loihtia itselleen monenlaisia vaatteita ja oppia matkan varrella paljon.

****************************

Today I continue presenting the best parts of my pattern stash. It is time to take a look at TOP 5 beginner friendly sewing patterns.

IMG_0619It is actually totally up to one’s own taste if one wants to start sewing with stretch fabric or non stretch fabric. I started with simple cotton fabrics, but I know that many prefer jersey fabrics. It is usually a little bit easier to create well fitting clothes with jersey fabrics. If you want to try sewing with stretch fabric, I would recommend the Tilly and the Buttons Coco dress/top pattern. Coco has a very simple silhouette and it has just the right amount of variation possibilities. You can create the perfect 60s mini dress with this pattern. On the other hand, it can be transformed into a modern striped top with a beautiful boat neckline. Tilly’s instructions with beautiful pictures and lots of detailed information are especially meant for beginner sewists.

IMG_0616I made one of my all time prettiest dress with Colette’s Crepe dress pattern. This is a little bit different wrap dress pattern. This dress doesn’t look at all like a wrap dress when you see it from the front. It wraps behind the back. Crepe is a simple dress to sew since it doesn’t even include separate sleeves that would require setting. In addition, wrap dresses are easy to fit. Medium weight cotton is the perfect fabric choice for this dress making it even easier to cut and sew. Crepe suites well for many different body types. Depending on the fabric choice it can be turned into something modern or into something inspired by the past decades.

IMG_0617Kimono is not only a simple project but also a sewing project that can easily be cheered up with a little variation. There are many kimono patterns out there. One of my own favorites is Vogue V9115. This pattern includes few nice variations. One great thing is that this kimono does not require hours of hand stitched finishing touches. It can be sewn from beginning to end with a sewing machine. If you want this to be as simple a sewing project as possible, your fabric choice should be beautiful light weight cotton fabric. Made with such fabric this would be an idea garment for summer. It could also be turned into a beautiful dressing gown. If you decide to sew your kimono with something sheer and silky, it can be turned into a festive garment. No matter what fabric you choose, kimono is a sewing project with very clear basic structure.

IMG_0615I believe I have mentioned Sew Over It shift dress pattern so many times that I had to debate with my self for a while weather it would be ok to mention it just one more time. But the fact is that this is such a great beginner friendly sewing pattern that it would be wrong not to mention it. This shift dress has no zipper, which makes it easy and quick to sew. The sleeveless version is a perfect project for a total beginner. It requires very little fabric. When you have trained your sewing skills little further you could try the version with sleeves. This is another pattern that can be sewn with a variety of fabric types. I have made two cotton shift dresses. I have also used crepe which gives this dress a little bit more glamour. There are many similar type of shift dress patterns out there. This just happens to be my personal favorite.

IMG_0618The last pattern on my list is one of my all time favorite patterns, Simplicity 1873. This is not exactly labelled as a beginner pattern. However, I think it is a good pattern for a little bit more advanced beginner. I mean there comes a day when it is the time to sew your first zipper. Since this dress has otherwise a very simple structure, you can concentrate all your energy into sewing that zipper. This pattern also includes a pattern for a simple jacket. I have made to jackets with this pattern and I like them both very much. When worn, the jacket looks more like a simple cape, which makes it a nice chic sewing project for anyone looking to wear something a little bit different.

I would like to encourage all beginner sewists to try making as many different patterns as possible. Even if you had just started to sew, it is possible to create many kinds of garments and you will learn so much along the way.

0 comments on “Kaavakokoelmani TOP 5 aloittelijoille sopivaa kaavaa / My TOP 5 beginner friendly patterns

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: