Ompeluvinkit / Sewing tips

Kuinka saavuttaa ompelutavoitteet? / How to achieve your sewing goals?

Please find the English version below ↓

 

Teitkö vuodenvaihteessa listan tulevan vuoden ompelutavoitteistasi? Vai löytyykö muistikirjastasi kenties jatkuvasti päivittyvä lista kaikesta mitä haluaisit ommella ja oppia?

Tavoitteet ovat hyvä asia. Ne vievät meitä kohti unelmia – myös ompelussa. Mutta kuinka saavuttaa ompelutavoitteet?

IMG_0575

Kirjoittaminen

Vaikka tarkoituksena ei suinkaan ole tehdä harrastuksesta liian tavoitteellista, ompelutavoitteet kannattaa kirjoittaa ylös. Tavoitteita voi olla vaikka vain yksi. Se voi olla suuri ja pitkäaikainen – esimerkiksi ”jonakin päivänä kaikki vaatteeni ovat itsetehtyjä”. Se voi myös olla yksinkertainen ja omaan elämäntilanteeseen sopiva – esimerkiksi ”ompele yhden illan joka kuukausi”.

Joillekin sopii paremmin kirjata jokainen ommeltava projekti omaksi tavoitteekseen ja pitää projektilistaa. Onko tavoitteenasi ommella kaksikymmentä pipoa ennen ensi syksyä? Kuinka monta pipoa se tekee kuukautta kohti?

Kun kirjoitat tavoitteet ylös, niistä tulee konkreettisia. Selkeä ja konkreettinen tavoite on helpompi toteuttaa kuin epämääräinen unelma.

Realistisuus

Onko sinulla ompeluaikaa joka päivä vai kenties vain kerran kuukaudessa? Millä tasolla ompelutaitosi ovat tällä hetkellä?

Tavoitteet on hyvä asettaa realistisiin mittasuhteisiin. Epärealistisista tavoitteista seuraa usein turhautuminen ja luovuttaminen. Tämä ei suinkaan tarkoita, etteivätkö tavoitteet voisi olla haastavia. Haastavan ja epärealistisen välillä on kuitenkin ero. Pohdi mitä haluat saavuttaa, mikä on lähtötilanteesi ja kuinka paljon aikaa sinulla on käytettävissä. Näillä pääset jo pitkälle.

IMG_0569

Ajan varaaminen

Varaa aikaa ompeluharrastukselle. Tämä kulkee käsikädessä edellisen kohdan kanssa.Kuinka paljon aikaa voit ompelemiseen käyttää ja miten tuo aika jakautuu? Ompeletko säännöllisesti vai vain silloin tällöin? Mikäli tavoitteissasi on jokin suuri projekti, joka pitäisi saada valmiiksi tiettyyn päivään mennessä, varaa sille aikaa kalenteristasi. Näin annat itsellesi luvan viettää illan tai viikonlopun ompelukoneen ääressä. Oletko jo lukenut vinkkini ompeluajan löytämiseen?

Projektien suunnittelu ja valmistelu

Mikäli projektilistan pitäminen sopii omaan luonteenlaatuusi, suosittelen kokeilemaan sitä. Listaa voi pitää sähköisesti tai perinteisesti kynää ja paperia hyödyntäen. Voit varata jokaiselle projektille yhden sivun ja kirjoittaa ensin ylös haaveesi ja toiveesi, joista muotoilet sitten konkreettisen tavoitteen.

Ennen kuin voi istua ompelukoneen ääreen, on päätettävä kaavat ja valmisteltava kangas ja tarvikkeet. Jos suunnitelmissasi on ommella paljon ja nopeasti, kannattaa projektit valmistella etukäteen. Mikään ei ole niin harmillista kuin istua vihdoin ompelukoneen ääreen vain huomatakseen, että on unohtanut esipestä kankaan.

Nauttiminen

Ompeluharrastus on harrastus siinä missä muutkin harrastukset. Välillä asetamme itsellemme epärealistisia tavoitteita, joiden toteuttamiseen varaamme liian vähän aikaa. Siitä seuraa taattu stressireaktio. Stressistä puolestaan seuraa yleensä epäonnistunut projekti. Laske rimaa ja tuo tavoitteet järkevälle tasolle, jolloin voit nauttia ompelemisesta.

****************************

Did you start the year by making a list of you sewing goals for the coming year? Or are you one of those who has a constantly updating list of everything you would love to sew and learn?

Goals are a good thing. They take us towards our dreams – also when sewing. But how to reach your sewing goals?

IMG_0575Writing

Even though the point is not to turn our hobby into something way too goal oriented, it is a good idea to write down your sewing goals. You can have only one goal. It can be something big and take years to achieve – like ”one day all my clothes will be me made”. Or it could be a simple one that fits your current situation in life – like ”I will spend one evening each month sewing”.

For some, it is more attractive to write down each project as its own goal and keep a list of projects. Is your goal to sew twenty beanies before next autumn? How many beanies will you need to sew per month?

When you write down your goals, they become real. A clear and real goal is much easier to reach than just a dream.

Realism

Do you have time to sew each day or perhaps just once a month? What is your sewing skill level at the moment?

The best thing you can do, is to set realistic sewing goals. Unrealistic goals will end up into frustration and quitting. This doesn’t mean that you should not challenge your self. But there is a difference between unrealistic and challenging. Think about what you want to achieve, what is your current level and how much time you have. These questions will take you a long way.

IMG_0569Book some time

Book time for sewing. This goes hand in hand with my previous point. How much time can you spend sewing and when is that time? Do you sew regularly or just every now and then? If your goal is related to a huge project with a deadline, reserve some time for it in your calendar. This is a good way to give yourself a permission to spend an evening or a weekend just sewing.

Planning and preparing your projects

If you are someone who likes to keep project lists, I recommend you to do so. You can have an online list or a traditional one with pen and paper. You can reserve one page for each project and start by writing down your dreams. These will then be turned into goals.

Before you can sit down and sew, you need to make decisions about patterns and prepare your fabrics and all sewing tools. If your goal is to so a lot and do it fast, prepare your projects well in advance. There is nothing worse than finally finding time to sit down by your sewing machine just so remember that you have forgotten to prewash the fabric.

Enjoy

Sewing is a hobby just as any other hobby. Sometimes we find ourselves setting unrealistic goals for which we book too little time. This will result into a stress reaction. And stress will lead to an unsuccessful sewing project. Let’s lower the bar a little bit and bring our goals to a reasonable level. That’s when we can enjoy sewing.

0 comments on “Kuinka saavuttaa ompelutavoitteet? / How to achieve your sewing goals?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: