Ompeluohjeet / Sewing tutorials

Joulua kohti 2017: Pieni pussukka / Towards Christmas 2017: Small pouch

Please find the English version below ↓

 

Vuoden lähestyessä loppuaan ajatukset kääntyvät hiljalleen kohti joulua. Joulua kohti -sarjassa on luvassa onnellisia ompeluprojekteja, joita voi joulun alla toteuttaa omaksi tai toisten iloksi.

Toisena projektina on vuorossa pieni pussukka. Pussukka on vuoritettu, mutta ohjeet toimivat hyvin myös vuorittomaan pussukkaan. Jätä siinä tapauksessa vain toinen kangas leikkaamatta ja työskentele koko ajan vain yhdellä kankaalla.

Lähde liikkeelle leikkaamalla pussukan päällikangas ja vuorikangas. Itse tein pienen pussukan, jonka koko valmiina on 16 cm x 17 cm. Kankaasta, jossa ei ole selkeää yhdensuuntaista kuviota, leikataan tässä tapauksessa 18 cm x 40 cm pala (= pussukan leveys + 2 kertaa 1 cm saumanvarat x pussukan korkeus + 2 kertaa 1 cm saumanvarat). Mikäli kankaassa on selkeä yhdensuuntainen kuvio (kuten vuorina käyttämässäni sydänkankaassa) leikataan se kahdessa osassa, johon kumpaankin tulee lisätä saumanvarat. Eli itselläni palojen koot tässä tapauksessa olivat 18 cm x 19 cm.

IMG_0331

Yhdensuuntaisen kuvion kankaissa ommellaan seuraavaksi pussin pohjasauma. Mikäli yhdensuuntaista kuviota ei ole (kuten käyttämässäni bambikankaassa) jätetään tämä vaihe väliin.

Aseta palat oikeat puolet vastakkain siten, että kuvion ”alareuna” kohtaa toisen ”alareunan”. Ompele palat yhteen 1 cm saumanvaralla ja silitä auki.

IMG_0332

Nyt sinulla pitäisi olla kaksi samankokoista kappaletta – yksi pussukan päällimmäisestä kankaasta ja yksi vuorikankaasta. Seuraavaksi on sivusaumojen vuoro.

Vuorin sivusaumat ommellaan yksinkertaisesti taittamalla kangas kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain ja ompelemalla kumpikin sivu 1 cm saumanvaroilla.

Päällikankaassa tehdään ensin pieniä valmistelevia toimenpiteitä. Mittaa kankaan yläreunasta 3 cm alaspäin ja tee pieni merkki tähän kohtaan. Mittaa merkistä vielä 2 cm alaspäin ja tee toinen merkki. Toista toiselle puolelle.

IMG_0333

Taita kangas nyt kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain. Sivut ommellaan jättäen merkitty 2 cm pätkä ompelematta. Eli ompele ensin yläreunasta 3 cm, tee päättelevä edestakaisommel ja katkaise langat. Siirry seuraavan merkin kohdalle jättäen 2 cm ompelematta ja ompele siitä pussukan pohjaan saakka. Silitä saumat auki.

Pussukan kummassakin sivussa on nyt pienet 2 cm aukot. Vuorikappalessa näitä aukkoja ei ole.

IMG_0334

Silitä sivusaumat auki. Sinulla on nyt kaksi pientä pussukkaa.

IMG_0335

Aseta pussukat sisäkkäin nurjat puolet vastakkain siten, että vuorikangaspussukka on päällä.

IMG_0338

Seuraava vaihe kannattaa tehdä suosiolla alusta saakka silitysraudan lähellä, jotta saat taitteista heti kunnolliset ja selkeät.

Taita pussukan yläreunasta ensin 1 cm ja sen jälkeen vielä 2 cm.

IMG_0339

Tikkaa nyt taite kiinni mahdollisimman läheltä taitteen alareunaa.

IMG_0340

Nyt pussukka on perusosaltaan valmis. Käännä pussukka oikein päin ja ihaile hetki. Seuraavaksi pussukkaan lisätään vielä nauhat.

Mittaa pussukan ympärysmitta ja lisää tuohon mittaan muutama senttimetri ylimääräistä. Oman pussukkani ympärysmitta on 34 cm ja lisäsin siihen 6 cm. Leikkaa sitten kaksi tämän pituista nauhaa. Eli itse leikkasin kaksi 40 cm pituista nauhaa. Nauhana voit käyttää oikeastaan mitä tahansa nyöriä, silkkinauhaa, puuvillanauhaa tai vastaavaa. Ainoa kriteeri on, että se ei saa olla leveämpää kuin sivusaumoihin jättämäsi 2 cm aukko. Mikäli haluat käyttää leveämpää nauhaa, jätä sivusaumoihin vastaavasti leveämpi aukko ja muokkaa yläreunan taitteita vastaavasti siten, että taite yltää aukon alareunaan saakka. Tällöin täytyy siis jättää sivusaumaan aukon yläpuolellekin enemmän tilaa.

IMG_0341

Nauhat pujotetaan nyt yksi kerrallaan nauhakujaan. Toinen nauha pussukan toisen sivun aukosta ja toinen vastakkaisen sivun aukosta. Nauha pujotetaan koko pussukan ympäri ja solmitaan lopuksi lenkiksi. Pussukan voi hyvin tehdä myös vain yhdellä nauhalla, mutta kaksi nauhaa auttaa kiristämään pussukan suun hieman paremmin.

IMG_0344

Pussukka on nyt valmis! Pienet joulupussukat toimivat mainiosti lahjapaperin korvikkeena tai lahjana ihan sellaisenaan. Niille löytyy varmasti jokaisella käyttöä. Tai sitten pussukan voi tehdä ihan vain oman kodin jouluiloksi.

IMG_0347

****************************

As the year closes to end, my thoughts turn towards Christmas. In my Towards Christmas series I will share some happy sewing projects which are perfect to sew for your own, or someone else’s, joy.

Our second Christmas sewing project is a little pouch. This pouch has a lining but you can just as well leave lining out. In that case you use only one fabric.

Start by cutting two fabrics, one for outer and one for inner pouch. My example pouch is 16 cm x 17 cm. When using a fabric with no clear diagonal print, I cut in this case a 18 cm x 40 cm piece (that is the width of the pouch + two times 1 cm seam allowance x hight of the pouch + two times 1 cm seam allowance). If your fabric has a diagonal print (like my heart fabric) cut it in two pieces, both of which need to be added seam allowances. In this case the two peaces measure 18 cm x 19 cm.

IMG_0331

In diagonal print fabric the next step is to sew the bottom seam of the pouch. In non-diagonal print (like my bambi fabric) you can skip this step.

Pin the pieces right sides together and sew the bottom seam with 1 cm seam allowance.  Press the seam open.

IMG_0332

Now you have two pieces that are of the same size – one for outer pouch and one for lining. Next up are the side seams.

Side seams of the lining are sewn simply by folding the fabric in half, right sides together, and sewing both sides with 1 cm seam allowance.

For the outer pouch we need some preparations. Measure 3 cm down from the top of the fabric and make a small mark here. Measure an extra 2 cm down from the mark and make another mark. Repeate on the other side.

IMG_0333

Now fold the fabric in half right sides together. Stitch side seams leaving the marked 2 cm cap free. In other words, starting from the top stitch first 3 cm, backstitch and cut the threads. Move to the next mark leaving these 2 cm unstitched. Stitch the rest of the side seam. Press the seams open.

Your outer pouch should now have small 2 cm caps in both side seams. But your lining pouch does not have these.

IMG_0334

You have now two small pouches.

IMG_0335

Place pouches wrong sides together so that our lining pouch is on top.

IMG_0338

Now is a good time to move to your ironing board to make sure you get perfectly pressed folds.

Fold the top of the pouch 1 cm and then another 2 cm. Treat both layers as one at this stage.

 

IMG_0339

Now top stitch as close to the folded edge as possible.

IMG_0340

Your basic pouch is now ready. Turn it right side out and admire it for a while. Next step is to add some ribbons.

Measure around the pouch and add a few centimeters to that measurement. My pouch’s circuit is 34 cm and I added 6 cm extra. Cut two pieces of ribbon of this length. This means that I cut two 40 cm ribbons. You can use any kind of cord, satin ribbon etc. for this project. The only thing to note is that is should not be wider than the 2 cm cap you left to the side seams. If you want to use wider ribbon, leave a bigger cap and adjust the folded amount accordingly.

IMG_0341

And now is the time to thread the ribbon – one ribbon from the other side seam and another from the other side seam. You will thread the ribbon all around the pouch and tie a little knot where the ends meet each other. You can also use just one ribbon. However, I think two ribbons make it easier to close the pouch.

IMG_0344

Little cute pouch is now ready. These small Christmas pouches are perfect replacement for wrapping papers or perfect gifts just as they are. Or you can just sew them to cheer up your own Christmas home.

IMG_0347

1 comment on “Joulua kohti 2017: Pieni pussukka / Towards Christmas 2017: Small pouch

  1. Paluuviite: Ompelijan joululahjavinkit / Christmas present tips for and from sewists – Ompele Oma Onnesi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: