Ompeluohjeet / Sewing tutorials

Joulua kohti 2017: Sydänkoriste / Towards Christmas 2017: Heart ornament

Please find the English version below ↓

 

Vuoden lähestyessä loppuaan ajatukset kääntyvät hiljalleen kohti joulua. Joulua kohti -sarjassa on luvassa onnellisia ompeluprojekteja, joita voi joulun alla toteuttaa omaksi tai toisten iloksi.

Ensimmäisenä projektina on suloinen sydänkoriste.

IMG_0254

Lähde liikkeelle pohtimalla minkä kokoisen sydämen haluat ommella. Taita sopivan kokoinen paperi kahtia ja piirrä taitteelle puolikas sydän. Sydämen päälle – paperin taitekohtaan – kannattaa piirtää pieni pätkä suoraa viivaa. Tämä auttaa myöhemmin ripustusnauhan kiinnittämisessä.

IMG_0255

Leikkaa piirros kaksinkertaisesta paperista. Kun avaat taitteen, sinulla on symmetrinen kokonainen sydänkuvio.

Aseta sydänkuvio seuraavaksi kaksinkertaiselle kankaalle, jotta saat leikattua samalla kertaa kaksi samanlaista sydäntä. Muistathan, että sydän pienenee ommeltaessa, koska saumanvarat vievät oman tilansa. Lisäksi sydän muuttuu täytettäessä pulleaksi, mikä myös saa sen näyttämään pienemmältä. Voit siis hyvin lisätä tässä vaiheessa vielä saumanvaroja piirtämäsi sydämen ympärille.

IMG_0256

Seuraavaksi on aika kiinnittää pieni pätkä silkkinauhaa, josta valmiin sydämen voi ripustaa. Leikkaa sopiva pätkä nauhaa – itse käytin mallisydämessä 15 cm nauhaa. Taita nauha kahtia ja kiinnitä nuppineulalla toisen leikkaamasi kangassydämen yläreunaan, kankaan oikealle puolelle.

IMG_0257

Kiinnitä nyt nuppineuloilla kangassydämet toisiinsa oikeat puolet vastakkain. Merkitse toiseen sivuun muutaman sentin kääntöaukko, josta työ käännetään ompelun jälkeen oikein päin. Ompele noin sentin saumanvaroilla sydämen puoliskon yhteet – muistaen jättää kääntöaukon. Ole tarkkana, ettei sydämen sisällä oleva silkkinauha jää ompeleen väliin muuta kuin sydämen yläosassa.

IMG_0258

Ompelun jälkeen kannattaa leikata pienet lovet ripustusnauhan kummallekin puolelle. Tarkkana, ettet leikkaa vahingossa myös ommelta. Lovet auttavat kangasta asettumaan kauniimmin nauhan ympärille.

IMG_0259

Käännä sydän nyt jättämästäsi kääntöaukosta oikein päin. Ei haittaa mitään vaikka projekti näyttäisi tässä vaiheessa epämuodostuneelta tai muuten omituiselta. Jokainen sydän on persoonallinen ja muuttaa vielä muotoaan saadessaan täytettä. Täytä sydän vanulla sopivan pulleaksi.

IMG_0260

Ompele sitten käsin kääntöaukko umpeen. Voit toki ommella tämän kohdan koneellakin, jos käsinompelu ei ole oma juttusi.

IMG_0261

Valmista sydäntä voi muotoilla pöyhien hieman sisällä olevaa vanua. Voit vielä ommella vaikka pienen rusetin tai napin ripustusnauhan tyveen erityskoristeeksi.

Valmis sydän voi toimia vaikkapa neulatyynynä. Se sopii myös kuusenkoristeeksi, pakettikoristeeksi tai vaikka roikkumaan ovenkahvasta.

IMG_0262

 

****************************

 

As the year closes to end, my thoughts turn towards Christmas. In my Towards Christmas series I will share some happy sewing projects which are perfect to sew for your own, or someone else’s, joy.

Our first happy sewing project is a cute heart ornament.

IMG_0254

Start with deciding what size you want your heart to be. Fold a sheet of paper in half and draw half a heart on the fold. Draw a small straight line on top of the heart, on the fold of the paper. This helps when you are later attaching a ribbon.

IMG_0255

Cut out your drawing. When you unfold the paper, you should have a nice cymmetrical heart.

Place this paper heart now on double folded fabric. This way you can cut two fabric hearts at once. Keep in mind that this heart will become a little bit smaller when you are sewing it together, because seam allowances will require their space. Also, when you are stuffing the heart, it will become puffier, which will make it appear smaller. Therefore feel free at this stage add seam allowances if you think you want your heart to be a bit bigger.

IMG_0256

Now it is time to place some nice ribbon that will form a loop for hanging the heart. I used 15 cm of satin ribbon but you can of course decide what length works best for your heart. Fold the ribbon in half and pin it on top your one fabric heart – on the right side of the fabric.

IMG_0257

Place another heart on top on the other one – right sided together – an pin them together. On one side, mark a small opening through which you will later turn the heart right side out. Sew heart pieces together with approx. one centimeter seam allowance – remembering to leave the opening unstitched. Also take care that the satin ribbon inside the heart will not be caught by stitcher, other than those on top of the heart.

IMG_0258

After sewing the pieces together, it is a good idea to clip in on both sides of the satin ribbon. This helps the fabric place itself nicely around the ribbon. Be careful not to clip into stitches.

IMG_0259

It is now time to tun the heart around. Don’t worry if your project looks abit strange at this stage. Every heart is individual and will change its shape once it is stuffed. Use as much as stuffing as you want. Only you can know how soft you want this heart to be.

IMG_0260

Close now the opening with some small hand stitches. If hand sewing is not your thing you can also use your sewing machine to do this.

IMG_0261

You can fluff the finished heart to change its form. You can also sew a small bow or button into the satin ribbon for an extra decorative element.

This heart can now be a pin cushion – for example. It will also look cute in Christmas trees, on top of some nicely wrapped gifts or just hanging from the door handle.

IMG_0262

2 comments on “Joulua kohti 2017: Sydänkoriste / Towards Christmas 2017: Heart ornament

  1. Onpas söpö koriste! Kiitos vinkistä; tätä varmaan kokeilen joskus! 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: