Kaava-arvostelut / Pattern reviews

Simplicity 1254 -takki

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMistä edes aloittaisin kokemukseni tästä kaavasta. Simplicity 1254 on ollut ompelulistallani jo pitkän aikaa. Takin suuri kaulus, joka toimii tarvittaessa myös huppuna, on kiehtonut mieltäni kivana yksityiskohtana. Takki on yksinkertainen, mutta siinä on silti ilmettä. Tartuin lopulta kaavaan huolimatta monista arvosteluista, joissa ohjeita kritisoitiin epäselviksi. Metsästin kaikkia takkiin tarvittavia tarvikkeitä ympäriinsä ja lopulta uskaltauduin leikkaamaan todella kauniin vadelmanvärisen villakankaan.

Ohjeet todellakin ovat hieman epäselvät – se on myönnettävä. Toisaalta vetoketjullisen ja vuoritetun takin ompeleminen on jo lähtökohtaisesti edistynyt ompeluprojekti eli ei aivan aloittelijoille sopiva haaste.

img_1698Takin vetoketju ommellaan kummallisella tavalla niin, että se jää täysin näkyviin takin ollessa auki. Vetoketjun nauhaa ei siis piiloteta saumaan. Tämä tekniikka tekee takista toki hieman helpomman ommella. Takin etusaumoissa on piilotetut taskut. Niiden suhteen ohjeet olivat melko selkeät ja taskut jäävätkin kivasti saumaan piiloon.

Hankalin kohta oli ommella takin päällikangas ja vuori helmasta kiinni. Itselleni tämä kohta on aina vuoritetuissa takeissa ja jakuissa se vaikein. Tässä kaavassa ohjeet olivat kuitenkin vähintäänkin epäselvät. Oli lähellä etten tutkinut kaaviokuvaa suurennuslasilla kun en ymmärtänyt mitä sillä haluttiin ohjeistaa tekemään. Jouduin osittain turvautumaan omaan ompelukokemukseeni, jotta sain helman kursittua kasaan. Aivan tasaisesti helma ei takin etuosasta laskeudu, mutta luotan siihen, ettei kukaan muu kiinnitä asiaan kovin paljoa huomiota.

fullsizerenderTakin hihoihin olen todella tyytyväinen. Monimutkaiset ohjeet siitä kuinka hihan vuori ommellaan kiinni hihansuusta todellakin toimivat. Tämä oli itselleni aika lailla uusi tekniikka. Hyvän tekniikan tunnistaa siitä, että sen painaa mieleen vastaisuuden varalle. Aion ehdottomasti tehdä jatkossakin jakkujen ja takkien hihansuut samalla tavalla. Ellen sitten törmää vielä parempaan.

Tärkeintä takkiprojekteissa on leikata kankaat millilleen oikein. Mittavirhe vuorin ja päällikankaan suhteissa voi olla kohtalokas. Suosittelen siis käyttämään leikkaamiseen tarpeeksi aikaa. Toinen tärkeä asia on valita oikeanlaiset kankaat. Itse käytin keskipaksua villakangasta ja ohutta vuorikangasta. Ne toimivat tässä takissa hyvin.

Kaavan mitoitus on melko niukka. Suosittelen valitsemaan yhtä kokoa suuremman koon. Varsinkin, jos takkia aikoo käyttää Suomen talvessa, jolloin sen alle luultavasti pukee parikin vaatekerrosta.

Aloittelijalle en tätä kaavaa todellakaan suosittele, mutta edistyneemmälle ompelijalle kyllä. Lopputulos on todella kaunis. Kaulus kiinnitetään nepparilla, joten mekanismi on paljon yksinkertaisempi kuin lopputulos antaa ymmärtää. Tykkään aina tällaisista ratkaisuista. Tämä on myös erinomainen kaava silloin kun haluaa takkiin vetoketjun, mutta ei halua käyttää liikaa ajatteluenergiaa vetoketjun ompelemiseen.

3 comments on “Simplicity 1254 -takki

  1. Hei! Mistä ostit kaavan? Saako Suomesta jostain vai täytyykö tilata ulkomailta?

    Tykkää

    • Hei! Olen itse ostanut tämän kaavan Lontoosta, mutta sen saa myös tilattua netin kautta esimerkiksi suoraan Simplicityn omasta verkkokaupasta. Suomessa on ole ainakaan itse nähnyt missään myynnissä.

      Tykkää

  2. Paluuviite: #2017makenine – yhteenveto / summary – Ompele Oma Onnesi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: