Ompeluohjeet / Sewing tutorials

Kuinka vetoketjullinen tyynynpäällinen ommellaan

Tyynynpäällisten vaihtaminen on helpoin tapa muuttaa huoneen ilmettä. Tykkään itse käyttää vetoketjullisia tyynynpäällisiä, jotta niiden vaihtaminen on helppoa. Tässä oma tapani ommella vetoketju siististi.

 1. Leikkaa kaksi samankokoista, tyynyjen kokoon sopivaa kappaletta. Jos kangas rispaantuu reunasta, kannattaa reunat tässä vaiheessa huolitella joko saumurilla tai siksakilla. Jos tyynyistä haluaa pulleat, kannattaa leikata täysin tyynyn ympärysmittojen mukaiset kappaleet. Saumanvarat huomioiden valmiit tyynynpäälliset ovat silloin hieman sisälle tulevia tyynyjä pienemmät, mikä tekee tyynyistä pulleat.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 2. Vähennä vetoketjun mitta tyynynpäällisen reunan (se reuna, johon vetoketjun haluat) mitasta. Jaa saatu luku kahdella. Mittaa tämä pituus kummastakin päästä ja tee kohtaan merkintä. Kahden merkin väliin jäävän reunan pitäisi olla vetoketjun pituinen. Vetoketjun kannattaa olla mahdollisimman pitkä, jotta sisälle tuleva tyyny on helpompi saada paikalleen. Reunoihin kannattaa kuitenkin jättää muutama sentti, jotta kulmista tulee siistit.
 3. Laita kaksi kappaletta nyt oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä ne nuppineuloilla juurikin siitä samasta laidasta, johon olet tehnyt merkinnät.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 4. Ompele reunasta merkkiin saakka tavallisella piston pituudella (itse käytän yleensä 2,5 pituutta). Sama toistetaan toiselle reunalle. Muista tehdä edestakaisommel sekä näiden pienten pätkien alkuun että loppuun. Merkkien väliin jäävä pitkä alue harsitaan. Voit harsia koneella (pisin mahdollinen piston pituus) tai käsin. Harsimispätkän päihin ei edestakaisommelta tarvitse tehdä.
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 5. Silitä sauma auki. Kiinnitä vetoketju nyt nurjalla puolella merkkien väliin. Harsi vetoketju oikeapuoli (=vetimen puoli) alaspäin kiinni saumanvaroihin.
  img_1717
 6. Poista mahdolliset nuppineulat. Ompele vetoketju nurjalta puolelta. Voit ommella myös oikealta puolelta, mutta nurjalta puolelta ommellessa pystyt helpommin seuraamaan missä vaiheessa olet päässyt vetoketjun päähän. Mikäli konneessasi on vetoketjupaininjalka, kannattaa käyttää sitä. Mutta myös tavallisella paininjalalla selviää. Ompele suorakulmion mallisesti vetoketjun ympäriltä, myös päädyistä.
  img_1718
 7. Kun vetoketju on kiinni, voit avata varovaisesti harsinpistot vetoketjuaukosta. Ole tarkkana, ettet vahingoita terävällä ratkojalla tai saksilla tyynyjen kangasta. Nyt voit avata vetoketjun ja katsoa näyttävätkö reunat siisteiltä.
  img_1720
 8. Nyt vetoketju on kiinni ja sen reunoissa olevat saumat ommeltu. Avaa vetoketju tässä vaiheessa ainakin osittain, jotta ei ompele seuraavassa vaiheessa itseäsi pussiin. Aseta tyynyn oikeat puoliskot nyt toisiaan vasten ja kiinnitä nuppineuloilla kaikki kolme vielä jäljellä olevaa sivua. Ompele sivut ja käännä tyynynpäällinen sitten ympäri.
  img_1722
 9. Tyyny on valmis! Vetoketju on siististi kankaan reunojen alla piilossa.
  img_1723Ja kun tyynyä pitää vetoketjupuoli alaspäin, vetoketju jää tietysti täysin piiloon. Tyynynpäälliset on nyt helppo vaihtaa aina kun mieli tekee tai kun ne kaipaavat pesukonetta.

  img_1724

5 comments on “Kuinka vetoketjullinen tyynynpäällinen ommellaan

 1. Paluuviite: Jouluiset kotiompelut / Christmassy home sewing – Ompele Oma Onnesi

 2. Kiitos hyvästä ohjeesta ja kuvista!, kokeilin ekaa kertaa tällä tyylillä, että vetoketju on sivusaumassa. Nätit tyynyt tuli!

  Liked by 1 henkilö

 3. Oikein hyvä ohje. Tällä ohjeella oon ommellu jo itselle ja ystävälle tyynynpäälliset. Kiitos!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: