Ompeluvinkit / Sewing tips

Pohdintoja raitakankaista

Raitakankaat ovat mainioita! Ainakin siihen saakka, että tulee aika leikata kangas raidat kohdistaen. Mikä raitakankaissa viehättää ja miksi raitojen kohdistus on niin kamalaa?

Raitakankaat ovat pitäneet pintansa vuosikymmenten ajan. Raidat tulevat säännöllisesti muotiin, mutta ovat yksi harvoista elementeistä, joka ei koskaan tunnu olevan täysin tyylitön valinta. Totta, että mustavalkoraitainen kangas yhdistetään edelleen mielikuvissa vankilavaatteisiin, mutta ehkäpä tämäkin mielikuva on hiljalleen haalistumassa.

Klassisen sinivalkoraitaisen puseron historia on Ranskan laivastossa, jossa venepääntiellä varustetut paidat olivat merimiesten käytössä jo 1800-luvun puolivälissä. Tiesitkö, että alun perin näissä raitapaidoissa oli 21 laivastonsinistä raitaa – yksi jokaista Napoleonin voittoa kohden?

1930-luvulla Coco Chanel toi merimiesten raitapaidat ylemmän yhteiskuntaluokan muotiin, ja siitä lähtien varsinkaan sinivalkoraitainen paita ei ole koskaan ollut tyylitön valinta.

Nykypäivänä raidat sopivat niin modernin kuin vintage-tyylinkin ihailijoille. Klassinen raitapaita yhdistettynä kapealahkeisiin housuihin, vie välittömästi 50-luvulle. Toisaalta, hieman toisin asustettuna paita voisi olla suoraan muotiviikoilta. Monikäyttöisyys ja ajattomuus lienevätkin suurimmat syyt rakastaa raitoja.

Raidat ovat kuitenkin ompeluharrastajan kauhistus. Ne pitää nimittäin kohdistaa. Siinä missä kukka- ja pilkkukankaissa – yksivärisistä puhumattakaan – riittää kun tarkistaa suurten kuvioiden kohdistuksen ja langansuunnan. Raitojen kohdistus sen sijaan on millintarkkaa työtä.

Olkasaumat, sivusaumat, kaulukset ja huput – täydellisyyttä tavoittelevan ompelijan pitää saada näissä kaikissa raidat kohtaamaan. Ainakin niin hyvin kuin on mahdollista. Aivan kaikissa saumoissa – kuten vaikkapa raglahihoissa – raidat eivät kuitenkaan vain täsmää ilman järjetöntä kankaan venyttämistä, joka tekee koko vaatteesta vääntyneen.

Mikä sitten auttaa raitojen kohdistamisessa? Kärsivällisyys ja nuppineulat. Mikäli kangasta leikkaa kaksinkertaisena, kannattaa kummankin kerroksen raidat täsmätä toisiinsa ja kiinnittää varmuuden vuoksi nuppineuloilla, jotta kangas ei liiku leikatessa. Kun raidat pitää saada täsmäämään vaikkapa sivusaumoissa, kannattaa leikattavat etu- ja takakappale asettaa kankaalle vierekkäin. Tällöin raitojen kohtaamisen kainalossa ja helmassa voi varmistaa suhteellisen helposti. Hihasaumassa kannattaa puolestaan luottaa kohdistusmerkkeihin ja huolehtia, että ne ovat samassa kohdassa raitakuviota.

Vaikka tiedän kohtaavani raitakauhun aina aloittaessani raitaprojektia, huomaan silti löytäväni itseni aina uuden raitakankaan äärestä. Rakkaus raitoihin on nimittäin ikuista!

0 comments on “Pohdintoja raitakankaista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: