Ompeluohjeet / Sewing tutorials

Kuinka tilkkupeitto kootaan?

Ajattelin jakaa kanssanne oman tyylini tehdä yksinkertaisia tilkkupeittoja. Tyylejä on varmasti monia, mutta tämä on muodostunut itselleni kaikista omimmaksi.

Ykkösasiana on tietysti valita ihanat kankaat ja hankkia niitä riittävästi. Peittoa suunnitellessani lähden liikkeelle pohtimalla minkä kokoisen peiton haluan tehdä ja jaan sen sitten sopivan kokoisiin tilkkuihin. Tässä vaiheessa kannattaa muistaa saumanvarat, jotta lopputulos ei ole useita senttejä suunniteltua pienempi. Tykkään lisätä peiton reunaan vielä yksivärisen reunuksen, joten otan tämänkin suunnittelussa huomioon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun kankaat on hankittu, pesty ja silitetty, on aika aloittaa tilkkujen leikkaaminen. Ehdottomasti kätevin tapa leikata saman kokoisia tilkkuja on käyttää pyöröleikkuria ja siihen sopivaa viivotinta, mutta saksetkin toimivat tietysti oikein hyvin.

Kun etukäteen suunniteltu määrä tilkkuja on leikattu, kannattaa peitto sommitella lattialle. Näin on helppo varmistaa, että kaikki osaset ovat valmiina ompelua varten ja että peitto näyttää siltä kuin on suunitellut.

Silloin kun käytän kuvallisia kankaita, tämä on yleensä se vaihe, jossa vaihtelen tilkkujen paikkoja keskenään saadakseni kuvat kivaan järjestykseen.

Seuraavaksi on vihdoin aika aloittaa ompelu. Jotta tilkkupeitosta tulisi mahdollisimman tasainen, ompelen tilkut yhteen tietyssä järjestyksessä. Ensin ompelen jokaisen rivin kokonaiseksi aloittamalla kahdesta reunimmaisesta tilkusta kummastakin laidasta. Näin minulla on pöydälläni 1. rivin 2+1+2 tilkkua. Tämä siitä syystä, että jos tilkut ompelee järjestyksessä toistensa perään, rivistä saattaa helposti tulla kiero.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA2+1+2 -vaiheen jälkeen ompelen sitten keskimmäisen tilkun kiinni kumpaankin reunaan. Jos tilkkuja on enemmän kuin 5 niin ompelen samalla tavalla pareittain lähelle keskustaa ja lähden sitten reunoista yhdistämään tilkkukaksosia toisiin pareihin. Lopputuloksena on joukko tasaisia tilkkurivejä.

Seuraava vaihe on yhdistää rivit toisiinsa. Tässä välissä kannattaa silittää huolellisesti kaikki saumanvarat auki. Yhdistäessäni rivejä toisiinsa, laitan yleensä nuppineulat saumakohtiin varmistaen siten, että tilkkujen reunat kohtaavat juuri eikä melkein. Ompelen rivit yhteen samalla tavalla reunoista keskustaan päin kuin kokoan rivitkin. Eli ensin kaksi alinta riviä yhteen, sitten kaksi ylintä ja siitä hiljalleen keskustaa kohti.

Kun tilkkuosa on valmiina, ompelen sen ympärille pitkistä kaitaleista reunukset. Aina en näin tee, mutta varinkin pienissä peitoissa reunat antavat mielestäni kivan viimeistellyn sävyn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOma tapani on leikata sopivan kokoinen täytevanu ja peiton takakangas vasta tässä vaiheessa. Levyvanun leikkaaminen saattaa todellakin koetella hermoja, mutta ei kannata antaa periksi. Kun kaikki kerrokset ovat valmiina, asettelen ne päällekkäin siten, että peiton oikeat puolet ovat vastakkain ja vanu pinon päällimmäisenä. Sitten vain ompelukoneen ääreen. Peiton ympäri ommeltaessa on muistettava jättää alalaitaan kääntöaukko, josta peiton mahtuu kääntämään ympäri.

Kun peitto on tässä vaiheessa koottu ja käännetty, seuraa oma suosikkivaiheeni – käsinompelu. Käytän yleensä hieman tavallista ompelulankaa paksumpaa lankaa kääntöaukon sulkemiseksi. Näin ompeleesta tulee hieman kestävämpi. Peitot kun usein käyvät moneen kertaan pesussa ja toivon niiden kestävän useita vuosia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJa näin peitto onkin valmis!

Tällainen on siis tilkkupeitto yksinkertaisimmillaan. Oman maun mukaan siihen voi sitten tehdä tikkauksia joko käsin tai koneella tai jättää peiton tällaiseksi.

Tilkkupeitoista ovat erityisen hauskoja projekteja, sillä niissä saa leikitellä sellaisillakin kankailla, joita ei vaateompelussa käyttäisi. Niihin voi myös upottaa kangasvaraston ylijäämäpaloja. Kaiken lisäksi peitot ovat mitä mainioimpia lahjoja!

 

4 comments on “Kuinka tilkkupeitto kootaan?

  1. Paluuviite: Joululahjavinkkejä – Ompele Oma Onnesi

  2. Olipa hieno idea toi viimeistely täytevanun ompelu ym 🙂 Kiitos tästä

    Tykkää

  3. Paluuviite: Ompelijan joululahjavinkit / Christmas present tips for and from sewists – Ompele Oma Onnesi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: