Ompeluvinkit / Sewing tips

Aloittaisinko ompeluharrastuksen?

”Haluaisin persoonallisia vaatteita, mutta en löydä niitä kaupasta.”
”Miten voin olla varma, että vaatteitani ei ole valmistettu hikipajassa?”
”Mihin voisin kanavoida luovuuteni?”
”Kuinka saisin kotini sisustukseen enemmän vaihtelua?”

Tämänkaltaisiin kysymyksiin ei ole yksiselitteistä vastausta. Yksi hyvä vastaus kuitenkin on ”aloita ompeluharrastus”. On paljon ihmisiä, joilla on koulun käsityötunneista jääneitä uskomuksia, että ompelu on vaikeaa tai että itsellä ei ole siihen lahjoja. Yhtä paljon on kuitenkin ihmisiä, jotka ovat aikuisiässä opetelleet ompelemaan lähtien liikkeelle täysin aloittelijatasolta.

Kymmenen syytä aloittaa ompeluharrastus

1. Vaatekaupoilla käynti vähenee
Tavoitteena voi olla täysin itseommeltu vaatevarasto, mutta vaikka harrastusta ei haluaisi ihan näin pitkälle viedäkään niin vaatteita itse ompelemalla vähenee vaatekaupoilla käynti ainakin sen yhden vaatteen verran. Kangaskaupoilla käyminen saattaa tosin vastapainoksi hieman lisääntyä.

2. Vaatekaapin sisältö selkiytyy
Kokemus on kertonut, että jokaista itse ompelemaansa vaatetta pohtii paljon enemmän kuin kaupasta ostamaansa. Kaavoja ja kankaita valitessa on automaattisesti paljon tarkempi värien, materiaalien ja mallien suhteen.

3. Riippumattomuus trendeistä kasvaa
Jokainen tietää kuinka vaatekaupoista ja sisustusliikkeistä löytyy usein vain se juuri nyt pinnalla oleva tyyli. Ompelemalla itse voi sen sijaan toteuttaa omaa tyyliään massatrendeistä riippumattomasti. Persoonallinen koti ja vaatevarasto on taattu.

4. Onnistumisen ilo lisääntyy
Käsillä tekeminen on tutkitusti terapeuttista. Mikään ei voita sitä tunnetta kun tuntien suunnittelu ja työskentely palkitaan uuden tyynyn tai mekon muodossa.

5. Kärsivällisyys kasvaa
Ompelu vaatii kärsivällisyyttä, joka varmasti joutuu koetukselle temppuilevien ompelukoneiden tai väärin menneiden tikkausten vuoksi. Kärsivällisyyttä voi onneksi kehittää, ja se myös kehittyy.

6. Vaatehävikki pienenee
Itse tehdyt vaatteet kestävät ainakin valtaosassa tapauksia paljon valmisvaatteita kauemmin. Lisäksi, kuten kohdassa 1 mainitsin, vaatekaupoissa ravaaminen vähenee. Sen seurauksena heräteostoksetkin vähenevät. Mutta vaikka et ompelisi vaatteitasi alusta alkaen, ompelutaidot mahdollistavat valmisvaatteiden korjaamisen. Vaatetta ei todellakaan kannata heittää pois vain irronneen napin tai ratkenneen sauman vuoksi.

7. Vaikutusmahdollisuudet vaatteen alkuperään lisääntyvät
Itse ommelluista vaatteista tietää tarkkaan kuka ompelutyön on tehnyt. Päänvaivaa aiheuttavat toki kankaiden alkuperät. Nykyään on kuitenkin hyvin saatavilla erilaisia luomukankaita. Erityisesti pienemmillä yrityksillä on usein tarkat tiedot kankaiden alkuperästä.

8. Itsetunto kohenee
Tämä saattaa kuulostaa turhan psykologiselta syyltä ompelun aloittamiseen. Kun opettelee ompelemaan, muokkaamaan tai korjaamaan vaatteitaan, on kuitenkin luultavasti helpompi ilmaista omaa tyyliään. Lisäksi on valtavan palkitsevaa saada positiinen kommentti itseommellusta vaatteesta. Jokaiselle tekee hyvää kokea ylpeyttä omista aikaansaannoksistaan.

9. Stressi vähenee
Miten ompelu ja stressi liittyvät toisiinsa? Ompelu – aivan kuten monet muutkin harrastukset – toimivat erinomaisena vastapainona elämän stressaavudelle. Ommellessa on useimmiten pakko keskittyä tekeillä olevaan projektiin ja päästää samalla irti työasioiden, perhehuolien tai kotitöiden ajattelemisesta.

10. Sosiaalinen verkosto kasvaa
Ompelu ei suinkaan ole yksinäinen harrastus, kuten voisi ensiajattelemalta luulla. Monilla internetsivuilla ja useissa sosiaalisen median kanavissa on aktiivisia ompeluyhteistöjä. Kannustusta ja apua on aina tarjolla.

0 comments on “Aloittaisinko ompeluharrastuksen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: