Uncategorized

Kuinka kauan trikoopaidan ompeleminen kestää? / How long does it take to sew a jersey top?

Please find the English version below ↓

Viime viikko oli Fashion Revolution -viikko. Sen tarkoituksena on herättää kuluttajia vaatimaan parempaa läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta muotiteollisuuden toimitusketjuissa. Voisin kirjoittaa tästä aiheesta hyvin monesta näkökulmasta. Lähiviikkojen uutisoinnit suomalaistenkin vaatebrändien vajaasta vastuullisuusraportoinnista herättää kuitenkin miettimään nimenomaan kuluttajan vastuuta.

Kuinka voimme kuvitella, että neljällä eurolla ostamamme trikoopaita on tuotettu vastuullisesti?

Emme voi ikuisesti vain syyttää suuria muotitaloja. Jossain välissä on aika kohdata oma tietämättömyytensä ja sen mukanaan tuoma vastuu.

Lyhythihaisen trikoopaidan ompeleminen ei tapahdu hetkessä. Edes ammattilaiset eivät tuota paitaa parissa sekunnissa. Paidassa on vähimmilläänkin muutama sauma. Lisäksi siinä on käänteitä ja kanttauksia.

Minä en ole ammattilainen. Ompelu on itselleni vain harrastus enkä ompele paitoja sarjatuotantona. Nopeimmillani pystyn ompelemaan trikoopaidan alle puolessa tunnissa.

Tämä on kuitenkin vain ompeluun käytetty aika. Vaatteen valmistuksessa on monta muutakin vaihetta, jotka vievät vähintään saman ajan kuin vaatteen ompelu. Ajasta, joka vaatteen valmistukseen kuluu, kuuluu maksaa palkkaa. Valmista trikoopaitaa ostaessamme, emme siis suinkaan maksa vain materiaaleista. (Onkin sitten aivan eri lukunsa kuvitella, että hyvälaatuista ja vastuullisesti tuotettua trikookangasta saa parilla sentillä.) Kuinka paljon aikaa on kulunut paidan suunniteluun, kaavoittamiseen, leikkaamiseen, pakkaamiseen, kuljettamiseen ja myymiseen? Entä kuinka monta henkilöä on ollut mukana kankaan tuottamisessa ja toimitusketjussa?

Trikoopaita on yksinkertainen vaate. Usein kuulen tuttavieni toteavan etteivät he tällaisesta käyttövaatteesta suostu paljoa maksamaan. Tiedätkö kuka paitasi on tehnyt ja paljonko hän on saanut palkkaa korvauksena käyttämästää ajasta?

Me ompeluharrastajat sorrumme usein hieman itseriittoisesti toteamaan, että ompelemme itse omat vaatteemme, joten niiden toimitusketjussa ei ole epäselvyyksiä. Tämä on täyttä harhaluuloa. Pysähdytään aina välillä miettimään mistä käyttämämme kankaat ovat peräisin. Vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä ei pidä vaatia ainoastaan muotitaloilta. Sitä tulee vaatia myös kangaskaupoilta ja kankaiden valmistajilta!

****************************

Last week was the Fashion Revolution week. The purpose of this week is to demand greater transparency in fashion supply chain. I could write about this topic from so many different angles… During the last couple of weeks I have read news about some very highly respected Finnish fashion brands that are doing extremely poorly when it comes to transparency in sustainability issues. This makes me think about the real responsibility we all have as consumers.

How can we honestly think that a jersey top that costs four euros is produced in a sustainable manner?

We can’t blame those big fashion brands for ever. At some point it is time to face the fact that we don’t even want to know. We have the responsibility.

To sew a short sleeved jersey top does not happen in a second. Even a professional seamstress would not be sewing it in just a couple of seconds. There are at least a few seams to be sewn. And one needs to take care of the finishing touches as well.

I am not a professional seamstress. For me, sewing is just a hobby. I don’t make many jersey tops at the same time. For me it take about half an hour to put together a nice jersey top. And this is a minimum time.

However, this is only the time that it takes to sew a top. There are many other steps too in garment making. Time that someone is spending to make all these steps happen, should be compensated with a fair salary. When we buy a ready to wear top, we are not only paying for the fabric. (A whole different story is then how some people seem to think it is possible to get good quality, sustainably produced fabric with a couple of cents.) How much time does it take to design, draft patterns, cut, package, transport and sell? How many people have been involved in producing the fabric? What about in the fabric supply chain?

Jersey top is a simple garment. Many times I have heard people say that they won’t pay much of such a simple item. Do you know who has made your jersey top and how much that person has been paid?

We sewers often seem to feel a little bit better than the rest. We might think that when we make our own clothes, there are no unclear things in the supply chain. But this is not true. Let’s stop and think where all these fabrics come from. We should not only ask the big fashion houses to be more transparent in their supply chain. The same transparency should be demanded from the fabric stores and fabric manufacturers!

0 comments on “Kuinka kauan trikoopaidan ompeleminen kestää? / How long does it take to sew a jersey top?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: