Ompeluvinkit / Sewing tips

Kuinka valita täydellinen kangas? / How to choose the perfect fabric?

Please find the English version below ↓

Kankaan valinta on yksi tärkeimmistä asioista ompeluprojektin onnistumisen kannalta. Tänään kerron omat vinkkini kuinka valita kuvioltaan täydellinen kangas kuhunkin ompelukseen.

Yksinkertainen perussääntö on, että mitä monimutkaisempi malli sitä yksinkertaisempi kangas. Mikäli vaatteessa on paljon monimutkaisia saumoja tai muotolaskoksia, kyseiset yksityiskohdat rikkovat isokuvioisen kankaan. Isot kuviot pääsevät hienosti esille esimerkiksi kellohameessa, mutta jäävät täysin varjoon monesta paneelista kootussa hameessa – ainakin mikäli ei halua kuluttaa tuntikausia kuvioiden kohdistamiseen.

Kannattaakin aina pohtia haluaako päästää pääosaan kankaan vai mallin.

Tykkään itse pienistä kukkakuvioista. Tällaiset kankaat luovat kuitenkin helposti hieman liian retron vaikutelman. Ne voivat kuitenkin tuoda hauskaa kontrastia hieman modernimpiin malleihin. Kankaan kuviolla voikin vaikuttaa paljon siihen kuinka modernilta tai vintage-henkiseltä jokin vaate vaikuttaa.

Raidat ovat aivan oma lukunsa. Raidat sopivat mielestäni mihin tahansa vaatteeseen ja lähes mihin tahansa malliin. Itse vältä kuitenkin raitojen käyttöä prinsessasaumaisissa yläosissa ja täyskellohameissa. Kaavoissa usein mainitaan, mikäli niitä ei suositella ommeltavaksi kankaasta, jossa on selkeästi yhdensuuntainen kuvio. Usein näissä suosituksissa on takana hyvä syy, joten ohjeet lukemalla välttyy monelta murheelta.

Kuvioita ja värejä ei kuitenkaan kannata pelätä. Usein juuri niistä muodostuu vaatteen luonne.

Kuvioita ei kannata myöskään liittää liian vahvasti johonkin tiettyyn vuodenaikaan. Parhaat kontrastit syntyvät kun yhdistää ensinäkemältä kesäiseltä vaikuttavan kuvion talvisempaan kaavaan.

Kuulen usein, että minulla on kyky löytää täydelliset kangas-kaava-yhdistelmät. Tämä kyky on minulla varmasti osittain synnynnäinen, mutta olen myös kehittänyt sitä kahdenkymmenen aktiivisen ompeluvuoteni aikana. Kangasvalinta on aina persoonakysymys, eikä kuvioiden osalta ole oikeaa ja väärää vaihtoehtoa. Kannattaa rohkeasti toteuttaa omaa näkemystään ja hakea epäilyksen iskiessä inspiraatiota toisilta ompeluharrastajilta.

Täydellinen kangas on loppujen lopuksi se, josta tehtyä vaatetta käyttää onnellisena.

****************************

Choosing the fabric is one of the most important steps in a successful sewing project. Today I will share my own tips how to choose the perfect print for each sewing project.

A simple basic rule is the more complicated the design of the garment is, the more simple fabric you should choose. If a garment includes many complicated seams or darts, these will break big prints. If you want to use a fabric with a big print, choose a pattern which gives you the opportunity to show off this print. One such garment is a full circle skirt. If you would make a skirt with multiple patterns, you would have a lot of pattern matching to do to achieve the same result.

It is worth asking yourself if you want the print to be the star in your garment or is the leading role given to the design of the garment.

I love small floral prints. However, these kinds of fabrics can give a garment a look that is too retro to my taste. But small florals can on the other hand bring a nice contrast to more modern designs. Choosing the right print can make all the difference to how vintage your me-made garment will end up being.

As for the stripes, one could write a whole chapter of them. I love stripes and I think they work well in almost any type of garment. However, I try to avoid stripes in princess seam bodices and full circle skirts. If a pattern is not suitable for clear directional prints, this is usually mentioned in pattern instructions. There is usually a clear reason behind this warning. So read the instructions.

Don’t be afraid of prints and colors. It is often these two that really give your garment some personality.

Also, I would encourage you to think outside of the usual seasonal stereotypes. Best contrasts can be created when combining a summery print with winter pattern.

I often hear that I have the ability to combine prints and patterns. I think this is to some level a skill I was born with. But I have also developed it during my twenty years of active sewing. Choosing fabrics is very much a matter of personality. There is no right or wrong when it comes to prints. So be brave and go with your own vision. And if you are not sure, get some inspiration from other sewers.

After all, the most perfect fabric is the one, you are happy to wear.

1 comment on “Kuinka valita täydellinen kangas? / How to choose the perfect fabric?

  1. Minä olen huomannut, että vastakohdat usein täydentävät toisiaan. Feminiinistä mallia röyhelöineen tasapainottaa maskuliininen kangas. Kaikkein vaikeinta on löytää kangas, joka myös toimii käytössä. Eräskin kangas, joka toimi mainiosti jakkukankaana, nukkautui jo ensimmäisenä käyttöpäivänä, kun tein siitä housut. Valitettavasti kankaan kulutuksenkestävyys on yksi asia, jota ei oikein voi ennalta tietää! Onneksi hyvissä kangaskaupoissa myyjät auttavat ja kokemuskin auttaa valinnoissa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: