Ompeluvinkit / Sewing tips

Kuinka valita oikea koko kaavasta? / How to choose the correct size in a pattern?

Please find the English version below ↓

Oikean koon valitseminen uudesta kaavasta saattaa tuottaa paljon päänvaivaa. Itsekin olen törmännyt turhautumiseen, joka seuraa täysin väärän koon valinnasta. Minulta kysytään myös silloin tällöin vinkkejä oikean koon valitsemiseen. Tässäpä siis parhaat vinkkini, jotka ovat kehittyneet hyvin pitkälti yrityksen ja erehdyksen kautta. Nämä koskevan nimenomaan joustamattomasta kankaasta tai todella vähän joustavasta kankaasta ompelemista. Joustavia kankaita ommeltaessa, kokovalinnassa on yleensä hieman enemmän pelivaraa.

Kaavoissa on aina kokotaulukot, joiden perusteella oikea koko periaatteessa pitäisi löytyä. Kokotaulukot ovat välttämättömiä, sillä jokaisella kaavojen valmistajalla on omat mitoituksensa eikä yhden koko 8 suinkaan ole tarkoitettu samalle vartalolle kuin toisen koko 8. Kokotaulukot ovat siis ensimmäinen asia, johon tulee kiinnittää huomiota. Niihin ei kuitenkaan missään nimessä tule luottaa sokeasti. Eri kaavayhtiöt sisällyttävät kaavoihinsa eri määrän väljyyttä. Otetaan hypoteettiseksi esimerkiksi kaksi mekkokaavaa, joista molemmat suosittelevat minun mitoillani kokoa 10. Toisesta mekosta voi tulla todella tyköistuva, kun taas toinen mekko voi olla hyvinkin väljä.

Tilly and the Buttonsin kaavoissa on valmiin vaatteen mitat merkitty selkeästi kaavan ohjeisiin.

Tässä kohtaa avuksi astuu monien kaavojen ilmoittamat valmiin vaatteen mitat. Nämä saattavat löytyä kaavan ohjeiden yhteydestä tai joskus painettujen kaavojen takaa kokotaulukoiden yhteydestä. Näin on esimerkiksi Tilly and the Buttons -kaavoissa. Sen sijaan taannoin ompelemassani Vogue-kaavan mekossa valmiin vaatteen rinnanympärys löytyy itse kaavasta. Tätä tärkeää tietoa saattaa joutua etsimään välillä pitkänkin aikaa, mutta se on täysin vaivan arvoista.

Tässä Voguen kaavassa valmiin vaatteen rinnanympärys on merkitty kaava-arkille.

Joskus kaavoihin ei ole merkitty valmiin vaatteen mittoja. Nämä voi kuitenkin melko helposti itse mitata. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaava levitetään pöydälle. Viivottimella tai mittanauhalla voi mitata kaavan osien leveyden esimerkiksi vyötärön kohdalta. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana sisältyykö kaavaan saumanvaroja. Mikäli saumanvarat sisällyttää vahingossa valmiin vaatteen vyötärönympärykseen, saattaa heittoa todellisuuteen tulla useita senttimetrejä.

Valmiin vaatteen koko antaa hieman kuvaa siitä kuinka paljon väljyyttä kyseiseen kaavaan on sisällytetty. On täysin henkilökohtaisesta mausta kiinni kuinka tyköistuvia mekkoja, takkeja tai housuja haluaa käyttää. Tämä selviää oikeastaan vain kokemuksen kautta. Kun tämän on selvittänyt, kannattaa omat preferenssit kirjoittaa ylös ja alkaa rohkeasti valita kaavoista kokoja juurikin valmiin vaatteen mittojen perusteella. Mikäli tiedät, että joustamattomasta kankaasta ommellussa mekossa rinnanympärys tulee olla esimerkiksi 90 cm, on aivan sama mitä kokoa kaavan kokotaulukko sinulle suosittelee. Valitse se koko, jossa valmiin vaatteen mitat vastaavat omia mieltymyksiäsi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki vaatteet ovat tyyliltään erilaisia. Tämä on vain yksinkertainen keino, jota itse käytän kun ompelen perusmekkoja. Joissain vaatteissa väljyyttä on tietysti tyylillisesti tarkoituskin olla enemmän tai vähemmän.

Kun ompelee paljon tietyn kaavanvalmistajan kaavoilla, alkaa aika pian huomata mikä koko kyseisissä kaavoissa on itselle se kaikkein sopivin. Mutta jälleen kerran tähänkään ei kannata sokeasti luottaa. Yleensä kokemus tietystä kaavamerkistä antaa kuitenkin hyvän lähtökohdan valita koko seuraavasta saman kaavamerkin kaavasta.

Mikäli oikean koon valinta tuntuu kaikesta huolimatta hankalalta, kannattaa rohkeasti kysyä neuvoa muilta ompeluharrastajilta. Lähes aina löytyy joku, joka on kyseistä kaavaa joskus käyttänyt. Nämä toiset ompelijat ovat siis luultavasti jo käyneet pohdinnan läpi ja nähneet onko kaavassa esimerkiksi harvinaisen paljon väljyyttä.

Ja tietysti aina olisi suositeltavaa tehdä koeversio ennen varsinaisen kankaan leikkaamista. Vaikka olenkin itse aika kärsimätön pääsemään ompeluprojekteissa vauhtiin, täysin uusien kaavatuttavuuksien kohdalla pyrin yleensä ompelemaan edes jonkinlaisen koeversion. Tällä välttää monet harmitukset.

Monet meistä joutuvat myös tekemään aina tietyt muutokset oli kyseessä sitten mikä kaava tahansa. Esimerkiksi itselläni on pitkä selkä, mikä tarkoittaa, että joudun hyvin usein pidentämään yläosien kaavoja. Mutta tämä onkin sitten jo aivan toinen tarina.

****************************

When using a new pattern for the first time, finding the right size might cause some difficulties. I too have experienced the frustration caused by realization that I have chosen the wrong size. Every now and then fellow sewists ask me if I have any tips for choosing the correct size. So, here are my best tips, most of which I have learned through trial and error. These tips are especially for woven fabrics or fabrics that have very little stretch. When sewing with stretch fabrics, there is usually a little bit more room for minor size errors.

Patterns include sizing tables. In principle one is supposed to take a look at these and choose the correct size based on these measurement. These tables are essential because every pattern company uses their own sizing. This means that one company’s size 8 might radically differ from another company’s size 8. This is why you should pay attention to these size tables. But do not trust on them blindly. Different companies include their patterns different amount of ease. Let’s think about, for example, two dress patterns that – based on my measurements – recommend me to make size 10. One of these dresses might be extremely close fitting while the other one might have a lot of ease.

Tilly and the Buttons’ patterns include very good details about the finished garment measurements.

This is where we will need the finished garment measurements which are usually included somewhere in the patterns. Some times this information is included into pattern instructions (like in Tilly and the Buttons patterns) or it can be found at the back of pattern sleeve. In the Vogue dress that I sewed a little while back, the information about final garment’s bust measurement is included in the pattern itself. You might have to play a detective to find this important information but it will be worth the effort.

In this Vogue pattern the final garment’s bust measurement is mentioned in the pattern.

There are also those patterns that don’t include any information about the final garment’s measurements. But don’t worry, you can always measure these – usually quite easily. In practice this means that you will lay the pattern flat on a table. Then you use a ruler or a tape measurement to measure each pattern piece for example on the waist level. However, remember to pay attention to possible seam allowances. That is if there are or are not included in the pattern pieces. If you by accident include seam allowances when measuring, you might end up with a measurement that is several centimeters bigger than the actual garment.

Final garment’s measurements give you a more detailed picture on how much ease the pattern maker has included into garment. It is totally up to one’s own taste how close fitting garments one likes to wear. You will learn you personal preference along the way. When you have an ideal ease in mind, it is worth it to write these numbers down. After this you can pick your pattern size boldly based on the final garment’s measurements and ignore the official size tables. If you, for example know, that you like your close fitting cotton dresses to have a bust measurement of 90 cm, it doesn’t really matter what the official table tells you. Just pick the size which you know you will like most. But remember that all garments are different. This is simply a quick way that I use for basic dresses. Some garments are meant to have more or less ease – simply because they are designed that way.

When you sew a lot with specific pattern brand, you will soon learn what is your correct size in that brand. But once again, don’t trust this blindly. However, experience on that pattern brand makes it easier to find the right size the next time.

If after all the trouble it still seems to be extremely difficult to choose the correct size, ask help. You can usually always find a fellow sewist who has used the same pattern. These sewing friends have probably already gone through the struggle and they know if a certain pattern includes a lot of ease or if it is unusually close fitting. Ask and learn from their experience.

And of course it is always recommendable to make a toile before cutting the actual fabric. Even if I am probably the worst when it comes to toiles (I just want to get sewing my actual project…), if I am trying out a completely new pattern from a company I have never used before, I do usually make at least some kind of toile. This is the best way to avoid major disappointments.

Many of us need to also make certain alterations to all patterns they are using. For example I have a long torso, which means that many times I have to lengthen the bodice. But this is a whole other story.

0 comments on “Kuinka valita oikea koko kaavasta? / How to choose the correct size in a pattern?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: