Ompeluvinkit / Sewing tips

Pohdintoja uusien kaavojen kokeilusta / Thoughts about trying out new patterns

Please find the English version below ↓

Kuten monilla ompeluharrastajilla, minullakin on luottokaavani. Melko mittavasta kaavakokoelmastani löytyy muutama kestosuosikki, joiden pariin palaan yhä uudestaan.

Mutta onko välillä ihan terveellistä kokeilla aivan uusia kaavoja?

Jäin pohtimaan tätä ommellessani viime viikolla tämän vuoden ensimmäistä mekkoani. Päätin vihdoin kokeilla aivan liian kauan vuoroaan odottanutta Voguen mekkokaavaa.

On ihmisiä, jotka tykkäävät käyttää aina samaa luottokaavaa ja vain muokkailla sitä vaihtelun vuoksi. Tiedän myös ompeluharrastajia, jotka kokevat saman kaavan käyttämisen tylsäksi ja haluavat aina kokeilla jotain uutta. Itse olen jotain tältä väliltä. Kuten sanottu, tykkään tietyistä luottokaavoistani. Toisaalta uusien kaavojen kokeilu on aina hauskaa.

Uudessa kaavassa on muutama perushaaste. Ensiksikään sen istuvuudesta ei voi koskaan olla täysin varma. Toinen haaste on, että ohjeiden kanssa saattaa joutua taistelemaan. Varsinkin isoimpien kaavatalojen ohjeet ovat usein harmittavan sekavia ja jopa puutteellisia.

Mutta uusi kaava on toisaalta aina myös uusi mahdollisuus. Entä jos se osoittautuukin uudeksi luottokaavaksi? Vaikeaselkoisten ohjeiden tulkitseminen saattaa aiheuttaa päänvaivaa, mutta voin taata onnistumisen tunteen olevan sitäkin suurempi ja palkitsevampi.

Itselläni on kahdenlaisia ompeluprojekteja. On niitä, joihin tartun kokeilunhaluisena ja innokkaana oppimaan ja luomaan jotain uutta. Mutta on myös niitä, jotka otan ompelupöydälleni tuomaan ihan vain puhdasta hyvää mieltä. Mikäli jokin uuden kaavan kokeilu on mennyt aivan päin seinää, tekee hyvää piristää ompelutunnelmaa ompelemalla jotakin minkä tietää varmasti onnistuvan. Tällöin luottokaavat ovat usein uusia kaavoja parempi vaihtoehto.

Itse voin kuitenkin rehellisesti sanoa, että uusien kaavojen kokeilu on lähes poikkeuksetta inspiroiva kokemus. Ja jos inspiraatio joskus katoaakin vastoinkäymisten tiellä, ainakin siitä jää paljon oppeja mukaan otettavaksi.

Haluankin rohkaista kaikkia ompeluharrastajia poikkeamaan helmikuun aikana kaavoistaan ja tarttumaan johonkin uuteen.

****************************

Like many sewists, I too have my trusted favourite patterns. I have few long lasting favourite patterns in my rather large pattern collection.

But could it be that sometimes it is a good thing to try out something new?

I found myself thinking about this last week while sewing my first dress of the year. I had finally decided to try out a Vogue pattern that has been waiting for its turn for longer than I would like to admit.

There are people who like to always use their tried and trusted patterns and only hack it for some change. I also know sewists who find using the same pattern twice rather boring. They want to try something new all the time. I am something between. As said, I have some favourite patterns. On the other hand, I find it fun to try something new.

There are couple of basic challenges with new patterns. The first one is that one can never be sure if the garment will fit in the end. And another challenge is that you might have some struggle with instructions. I have to say that some instructions – especially those made by bigger pattern brands – can be very confusing and even include some mistakes.

On the other hand, a new pattern is a new opportunity. What if it turns out to be your next favourite pattern? And if the instructions turn out to be challenging, I can assure you that the you will feel even greater joy when you finally succeed with your sewing project.

I have to kinds of sewing projects. There are those I take on my sewing table when I want to try out something new and I am eager to learn and create something new. But there are also those projects that I take just to make me happy. Whenever I have had a total disaster with a new pattern, I will cheer myself up by sewing something I know will be a success. This is when I usually turn to my old favorite patterns.

One thing I can say for sure; Trying out new patterns is pretty much every time an inspiring experience. And if this inspiration sometimes goes missing in the middle of the project, one will still have many learnings that will be useful in the coming sewing projects.

Therefore I want to encourage all sewists to change their patterns this month and sew something new.

0 comments on “Pohdintoja uusien kaavojen kokeilusta / Thoughts about trying out new patterns

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: