Ompeluvinkit / Sewing tips

Kaavakokoelmani TOP 5 joulumekot / My TOP 5 Christmas dress patterns

Please find the English version below ↓

Kaavakokoelman TOP 5 -sarja saa pitkästä aikaa jatkoa. Tänään esittelyvuorossa on viisi suosikkiani joulumekon ompelemiseen.

Ensimmäisenä listallani on TOP 5 -konkari. Tilly and the Buttons:n Coco-mekko on klassinen trikoomekko. Vaikka valtaosa omista juhlamekoistani on kudotuista kankaista, Coco on kuitenkin päässyt kertaalleen joulumekokseni. Ompelin muutama vuosi sitten Cocon kauniista luonnonvalkoisesta ponte roma -kankaasta. Tämä hieman paksumpi joustava kangas sopi kaavaan erinomaisesti. Coco sopii minimittaisena kivasti käytettäväksi paksujen sukkahousujen kanssa. Pystykaulus ja pitkät hihat tekevät siitä entistä paremman talvimekon. Juhlavuutta tähän mekkoon saa juurikin sopivalla kangasvalinnalla.

Listani toinen mekko sopii sekin hyvin aloittelevan ompelijan joululistalle. Coletten Peony on klassinen A-linjainen mekko, jossa on kaunis venepääntie. Peony on kaunis monista eri kankaista ommeltuna. Oma joulumekkoni (jonka ompelin muistaakseni jo viisi tai kuusi vuotta sitten) oli punaista puuvillasatiinia. Siinä oli pitkät hihat ja jouluisesta kankaasta tehty vyö. Peony on yksinkertainen ompeluprojekti. Takakeskisaumassa on piilovetoketju, ja muotolaskokset ovat hyvin perinteiset. Peony sopii lisäksi monille eri tyyppisille vartaloille. Ehdoton kaavakokoelman peruskaava.

Viime vuonna ompelin joulumekkoni käyttäen Butterickin B6318 mekkokaavaa. Tämä 1960-luvun retrokaava on yksinkertaisempi kuin näyttävyydestä voisi kuvitella. Tässäkin kaavassa on kaunis venepääntie. Leveä vyönauha on kiinni mekon sivusaumoissa. Mekossa ei ole erillisiä hihoja, joten kaavassa on vain vähän kappaleita. Todella juhlavan mekon tästä kaavasta saisi käyttämättä kiiltävää satiinikangasta. Itse ompelin viime joulun mekkoni punaisesta kukikkaasta puuvillasta. Tämäkin kaava sopii erinomaisesti vähemmän kokeneelle ompeluharrastajalle.

Ei niin ilmiselvänä valintana halusin nostaa tälle listalle Sew Over It:n 1940’s tea dress -kaavan. Tämä 1940-luvun innoittama mekko on tyylikkyydessään vailla vertaa. Olen ommellun mekon tällä kaavalla vain yhden kerran, mutta kaava on jatkuvasti ompelujonossani. Tämä kaava muuntuisi upeaksi joulumekoksi esimerkiksi punaisesta tai vihreästä krepistä ommeltuna. Mekossa on kivat puolipitkät hihat, jotka mahdollistavat mekon käyttämisen talvella ilman villatakkia tai huivia. Toisaalta mekon tyyliin sopii hyvin villatakki lämmittämään, jos jouluksi vaikka tulisi kunnon pakkanen.

Viimeisenä joulumekkojen listalle pääsee Maevenin Rochester-mekko. Tämä mekko lunastaa paikkansa tällä listalla siitä yksinkertaisesta syystä, että tummansinisestä kreppikankaasta ompelemani Rochester on ollut suosikkimekkoni jo yli vuoden ajan. Mekko pitää lämpimänä talvellakin, sillä sen pääntie ei ole lainkaan avara. Puolipitkät hihat ovat juuri sopivan levyiset. Mekko on takaa hieman pidempi kuin edestä, mikä antaa sille persoonallisen ilmeen. Sitä voi käyttää vyön kanssa tai ilman. Ja mikä parasta – tässä mekossa ei ole nappeja eikä vetokejuja, vaan sen saa puettua helposti pään yli vetämällä. Rochester on tyypillinen kaava, joka muuntuu moneksi. Ja se onkin kaikista paras kaavatyyppi.

****************************

My TOP 5 pattern series continues – after some months. This time it is the perfect time to take a look at my TOP 5 patterns for a Christmas dress.

First dress on my list has been part of TOP 5 series already in the previous posts. Coco dress by Tilly and the Buttons is a classic jersey dress. Even if most of my own party dresses are sewn with woven fabrics, Coco was my Christmas dress one year. I believe it was few years ago when I made Coco with this beautiful white ponte di roma fabric. This kind of heavy weight and warm jersey fabric is perfect for this pattern. Being a rather short dress, Coco looks lovely with tights. Its collar and long sleeves make it even more appropriate for winter time. Festive look is very well achievable with the right fabric choice.

Second dress on my list is another one well suited for beginner sewists. Colette’s Peony is a classic A line dress that has the prettiest boat neckline. Peony can be made out of wide range of fabrics. My own Christmas version (that I made already five or six years ago if I remember correctly) was made out of red cotton sateen. It had long sleeves and lovely contrast belt that I made using beautiful Christmas fabric. Peony is a simple sewing project. It has invisible zip in centre back seam. Darts are very simple. And the best thing is that Peony looks lovely on so many different body types. This is a great basic dress pattern.

Last year I made my Christmas dress with this Butterick B6318 dress pattern. This 1960’s retro pattern is more simple than it looks. Just like Peony, this dress has a flattering boat neckline. Its wide belt is attached to dress side seams. There are no separate sleeves in this dress, which means that there are only a few pattern pieces. I can imagine this dress looking stunning made out of shiny satin fabric. My last year’s Christmas dress was made out of red cotton with beautiful floral pattern. This pattern is also suitable for beginner sewists. You only need to be able to attach a zipper. Other than that it is a very straight forward sewing project.

A less obvious choice on this list is Sew Over It 1940’s tea dress pattern. This dress – inspired by 1940’s – is such a stylish pattern. There aren’t many classics like this one. I have only made one dress with this pattern so far. But I can assure you that this pattern continues to stay on my sewing list. I think it would make a gorgeous Christmas dress made out of red or green crepe. I like the sleeves that are just the perfect length. They are long enough so that this dress can be worn without cardigan even in winter. But I think a nice cardigan would complement the style nicely in case we have a very frosty Christmas weather.

My last pick for this list is Maeven Pattern’s Rochester dress. There is a simple reason for this dress to be in this list. I made my navy Rochester dress little over a year ago. And it has been one of my favourite dresses ever since. This dress is so lovely and cosy even in winter. Mainly because it has a very sensitive high neckline. Sleeves have the perfect length and they are wide enough to be comfortable. Rochester dress has lovely personality with its hem that is longer in the back. It looks great with a belt but can also be worn without it. And the best thing is that there is no zipper or buttons or any other kinds of fastenings in this dress. It is such a simple dress. This pattern can be transformed to so many different kinds of dresses – the best kind of pattern on my opinion.

2 comments on “Kaavakokoelmani TOP 5 joulumekot / My TOP 5 Christmas dress patterns

  1. Aivan mielettömän ihania mekkokaavoja!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: