Ompeluvinkit / Sewing tips

Kun ompeluinnostus katoaa / When your sewing inspiration goes missing

Please find the English version below ↓

 

Oletko kysynyt itseltäsi viime aikoina miksi ompelet? Itse törmäsin tähän kysymykseen huomatessani ompeluinnostukseni kadonneen. Yhtäkkiä yksikään ompeluprojekti ei vain tuntunut kivalta. Olisin kyllä halunnut ommella. Tai oikeammin sanottuna olisin halunnut halunnut ommella. Ompeluinnostukseni vain tuntui kadonneen.

Aina välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan omaa harrastustaan ja perimmäisiä syitä miksi sen pariin on päätynyt. Onko ompelu tapa, pakkopulla vai todella sydämestä lähtöisin?

Tässä muutama kysymys, jotka auttoivat itseäni muistamaan miksi ompelen.

 1. Mitä ompelen mieluiten?
  Joskus huomaa huomaamattaan ajautuneensa ompelemaan asioita, joiden ompelemisesta ei oikeastaan kovasti nauti. On hyvä muistaa, että vaatekauppoja on edelleen olemassa. Toisaalta, meidän jokaisen vaatekaappi on luultavasti aika lailla täynnä vaatteita, joten mitään pakkoa uusien ompelemiseen ei yleensä ole.
 2. Mikä estää minua toteuttamasta ompelu-unelmiani?
  Jos haaveena on jonkin unelmaompeluksen toteuttaminen, miksei sitä toteuttaisi heti? Onko aina pakko ommella jotakin järkevää vai voisiko joskus ommella unelmiaan todeksi ihan vain huvin vuoksi?
 3. Ompelenko sen tuoman ilon vuoksi vai onko ompelusta tullut enemmän vain tapa?
  Kun on ommellut omat vaatteensa pitkän aikaa, siihen tottuu. Tuoko ompelu todella vielä iloa vai onko vaatteiden ompelu ja kankaiden hamstraus muuttunut rutiiniksi?
 4. Mikä on ollut ihanin ompelukseni viimeisen vuoden aikana?
  Tekee hyvää palata muistelemaan sitä ihanaa ompeluprojektia, joka toi iloa niin ommeltaessa kuin valmiinakin.
 5. Tuovatko sosiaalisen median ompeluyhteisöt inspiraatiota vai ahdistusta?
  Olen itse aktiivisesti mukana tietyissä ompeluyhteisöissä. Siitä huolimatta tiedostan, että kaikissa mielentiloissa ei aina ole paras vaihtoehto alkaa selata läpi muiden ihania luomuksia. Useimmiten se toki inspiroi, mutta on myös hetkiä jolloin muiden tuotteliaisuuden ja luovuuden huomaa vain lisäävän omaa ompeluahdistusta.

Itselleni ompelu on suuri rakkauteni. Ompelen ompelemisen, en lopputuloksen, vuoksi. Käydessäni näitä kysymyksiä läpi, huomasin oman ongelmani piilevän kysymyksissä numero yksi ja kaksi. Olen keskittynyt viime aikoina ompelemaan ”järkeviä” vaatteita. Rakkauteni kauniisiin (ja joskus hieman epäkäytännöllisiin) mekkoihin on jäänyt taka-alalle. On aika nostaa se jälleen esiin!

****************************

Have you asked yourself lately why you sew? I found myself asking this question when I suddenly noticed that my sewing inspiration was missing. It just happened. Suddenly none of my lovely sewing projects seemed to inspire me. I would have loved to sew something. I just didn’t feel inspired.

Every now and then it is good to stop for a while. Take a good look at your hobby and the reasons you have chosen it in the first place. Is sewing more of a habit for you or is it really coming from your heart?

Here are some questions that helped me to remember why I sew.

 1. What is my favourite thing to sew?
  Sometimes you might find yourself sewing only things that you don’t really enjoy making. It is good to remember that there are still such things as stores where you can buy ready to wear. And let’s face it, most of us have full closets already. So there is no real need to sew anything.
 2. What prevents me from making my sewing dreams come true?
  If you have a dream project in your mind why now make it come true right now? Do you always have to sew something sensible? Perhaps now would be the time to sew something wonderful just because you feel like it.
 3. Am I sewing for the happiness it brings or has sewing just become a habit?
  When you have been sewing your own clothes for a while, you get used to it. Is sewing still bringing the joy it used to? Or is sewing and fabric hoarding just a habit?
 4. What has been my most wonderful sewing projects during the past year?
  It is good to take a moment to remember that one sewing project that was such a joy to make and also to wear.
 5. Are all these online sewing communities brining me inspiration or not?
  I love certain online sewing communities. Nevertheless, I realize that when I am on a certain mood, it is not a good idea to check out all the lovely things everyone else seems to be sewing. Most of the time I find it inspiring, but there are moments when it just isn’t good to see how productive and creative everyone else is being.

For me, sewing is my great love. I sew because of sewing, not because of the result. When I asked myself these questions, I noticed that my problem fell pretty much on numbers one and two. Recently I have been sewing many ”sensible” clothes for myself. My love for pretty (and sometimes a little bit unpractical) dresses has been left in the bottom of my sewing list. It is time to lift it to the top again!

1 comment on “Kun ompeluinnostus katoaa / When your sewing inspiration goes missing

 1. Aika syvällinen juttu. Itellä joskus myös vähän sama mutta silti eri..

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: