Kirja-arvostelut / Book reviews

Kesäluettavaa / Summer reading

Please find the English version below ↓

 

Globaali vaateteollisuus on aihe, joka on pinnalla jatkuvasti. Pikamuoti ja sen vaikutus maailmaan on asia, johon jokaisen tulisi mielestäni perehtyä. Kuten niin moneen muuhunkaan maailman ongelmaan, tähänkään ei ole olemassa yksiselitteisesti oikeaa ratkaisua. Juuri sen vuoksi on hyvä herätellä omia ajatuksia lukemalla aiheesta. Ja mikä sen parempi ajankohta kiinnostaville kirjoille kuin kesä?

Päätinkin sen vuoksi poiketa tänään ompeluaiheesta hieman sivupolulle ja suositella kolmea kirjaa, jotka tarjoavat paljon ajattelemisenaiheita kesäisiin päiviin.

IMG_1060Elizabeth L. Cline: Overdressed

Mukavan nopealukuinen kirja, joka avaa silmät pikamuodin vaikutuksesta ympäristöön, kansalliseen talouteen sekä toimitusketjuun. Kuten moni muukin aihetta käsittelevä kirja, tämäkin kirja lähtee liikkeelle toteamalla kuinka järjettömän määrän vaatteita länsimaalainen ihminen omistaa ja ennen kaikkea kuinka järjettömän halvalla uusia vaatteita ostetaan. Kirjan lopussa sen sijaan puhutaan myös ompelemisesta – vaatteiden muokkaamisesta, kierrättämisestä ja korjaamisesta. Monipuolisuudessaan tämä kirja saa ajan kulumaan nopeasti ja takuuvarmasti aivot pohtimaan pikamuotia monelta eri kannalta.

 

IMG_1058

Lucy Siegle: Is fashion wearing out the world?

Tämä kirja käsittelee hyvin paljon samoja asioita kuin edellämainittukin. Lucy Sieglen kirja on kuitenkin vielä hieman monipuolisempaa ja myöskin ehkä hieman hitaampaa luettavaa. Tässä kirjassa pohditaan aihetta myös luksusbrändien kannalta. Kirjassa puhutaan eri materiaaleista ja pohditaan mikä tekee jostain vaatteesta tai asusteesta niin kovin halvan tai vaihtoehtoisesti järjettömän kalliin. Tämä kirja ei missään nimessä puhu selkeästi muotia vastaan. Se vain herättää ajattelemaan kuinka upeaa olisi jos voisimme pukeutua tyylimme mukaisesti ilman että kulutamme maailman loppuun.

 

IMG_1059Rinna Saramäki: Hyvänmielen vaatekaappi

Kolmantena kirjana on mainittava suomalainen suursuosikki. Rinna Saramäen kirja on näistä kolmesta selkeästi kevyintä luettavaa. Se keskittyy pohtimaan asiaa oman vaatekaapin kautta. Tämä kirja antaa ohjeita oman unelmien vaatekaapin kokoamiseen. Samalla se kuitenkin ujuttaa lukijan mieleen tosiasioita globaalin vaateteollisuuden ongelmista ja auttaa ymmärtämään näitä konkreettisten esimerkkien avulla. Mikäli et ole vielä lukenut tätä kirjaa, suosittelen nappaamaan sen kevyeksi kesälukemiseksi.

****************************

Global garment industry is a constantly current topic. Fast fashion and its impact on the wolrd is something that I think everyone should learn a little bit more about. As for many other global problems, there aren’t any simple solutions for this one either. Therefore I think it is good to learn more and find new ways to look at things. And there is no better time for this than summer.

That is why I decided to take a little step aside from my usual sewing related writing and recommend three books that will give you some thoughts for these lovely summer days.

IMG_1060Elizabeth L. Cline: Overdressed

This is a nice book that is rather a quick read. It will open your eyes to see what kind of impact fact fashion has on environment, national economy and supply chain. Like many other books around this topic, this one begins by talking about the insane amount of clothes that people have in their closets as well as the insanely low price of these clothes. When you reach the end of the book you will also find some interesting reading about recycling, remaking and mending clothes. This book makes time fly and will for sure give you more than one angle to fast fashion.

 

IMG_1058

Lucy Siegle: Is fashion wearing out the world?

This book has very much the same themes as the above mentioned. But I would say that Lucy Siegle’s book takes the topic one step further. Therefore this is a little bit slower read. In addition to fast fashion, this book also talks about luxury brands. Topics include different materials and makes you think why something is so expensive or so cheap. I like how this book doesn’t speak against fashion. It just makes us think how wonderful it would be if we could dress to our own personal style without wearing out the world.

 

IMG_1059Rinna Saramäki: Hyvänmielen vaatekaappi

Last but not least I have to mention this very popular Finnish book by Rinna Saramäki. This book is by far the lightest read of these three. It focuses on your own wardrobe and the ways you can make it your dream wardrobe. At the same time it also gives the reader lots of information about problems of the global garment industry and gives some concrete examples that help you to understand these problems. If you can read in Finnish and haven’t already read this book, I would recommend you to pick it up for some light summer reading.

0 comments on “Kesäluettavaa / Summer reading

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: