Ompeluvinkit / Sewing tips

FOE-kokemuksiani / My FOE experience

Please find the English version below ↓

 

FOE eli ”fold over elastic” tuli itselleni tutuksi noin puolitoista vuotta sitten kun päätin alkaa ommella alusvaatteita. Vaikka olen ommellut tätä taitettavaa kuminauhaa ensikohtaamisen jälkeen monet kerran, olen edelleen opintiellä kohti täydellistä suoritusta.

Kun ompelin FOE-kuminauhaa ensimmäisen kerran, käytin kauan aikaa löytääkseni ompelukoneestani oikeat säädöt. Kirjoitin löytämäni optimaalisen yhtälön tuolloin ylös ja käytän samoja asetuksia edelleen. Ompelen tällaisen kuminauhan aina kolmiaskel-siksakilla, mikä on osoittautunut parhaaksi ompeleeksi.

IMG_0942

Ensiajattelemalla tämän kuminauhan ompelemisen ei pitäisi olla tavallisen kanttinauhan ompelemista vaikeampaa. Itse kuitenkin koen sen huomattavasti vaikeammaksi. Luultavasti siksi, että ompelen FOE:n lähes aina joustavaan materiaaliin – esimerkiksi joustopitsiin. Kuminauhaa tulee venyttää, mutta joustopitsiä ei. Muussa tapauksessa lopputulos on ikävän aaltoileva. Kangas tuppaa myös liikkumaan, jolloin en tunnu saavan sitä kiinni oikeaan kohtaan kuminauhaa. Mikäli ensimmäinen ommel nimittäin tulee liian lähelle FOE:n keskustaa, ei kuminauhaa pysty enää taittamaan kauniisti.

Harjoitus tekee kuitenkin tässäkin asiassa mestarin. Nykyään hallitsen FOE:n ompelun yksinkertaisen kankaan reunaan jo varsin mallikkaasti. Mutta taitojen kasvaessa nostan yleensä myös haasteen tasoa. Vielä on oppimista siinä kuinka taitettavan kuminauhan saa kauniisti monia kerroksia ja kaarevia linjoja käsittävän ompeluprojektin reunaan.

****************************

I first got to know FOE (= fold over elastic) about one and half years ago when I decided to start sewing some lingerie. Even if I have now sewn this type of elastic many times, I still find it hard to get it perfect.

When I sew FOE for the first time I took quite some time to find the right settings on my sewing machine. When I finally found the right stitch length and width I wrote those down and have used them ever since. I use a three step zigzag to sew FOE. I think it is the best stitch for this purpose.

IMG_0942

At first one might think that sewing FOE is no harder than sewing basic bias binding. However, at least for me it is a lot more difficult. I believe this is because I usually sew FOE on stretch lace or some other stretch fabric. One needs to stretch the elastic but it is not a good thing to stretch the fabric. Otherwise it ends up being everything but neat. Delicate fabrics also like to move under the presser foot, which makes it hard to get stitches to the right spot on the elastic. If the first row of stitches is too close to the middle section of the FOE, it will be very hard – if not impossible – to fold the elastic neatly.

Luckily practice makes a master also on this sewing skill. These days I can already sew FOE quite neatly on a single layer of fabric. But as my skills go forward so do my goals. Next I need to learn how to sew FOE on multiple layers of fabric with curves and turns.

0 comments on “FOE-kokemuksiani / My FOE experience

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: