Ompeluvinkit / Sewing tips

Miksi ompelukoneen alalanka menee sotkuun? / Why bobbin thread tangles?

Please find the English version below ↓

 

Kun ompelukone alkaa pitää omituista ääntä, kannattaa ompelu lopettaa välittömästi ja tutkia mistä on kysymys. Usein syy löytyy ompelukoneen puolakotelosta, jossa alalanka ei käyttäydy kuten pitäisi.

Yleisin syy alalangan sotkeutumiseen on koneen väärin tehty langoitus. Kokenutkin ompelija saattaa kiireessä langoittaa koneen väärin, jolloin tuloksena on sotku.

Myös puolaus voi mennä pieleen. Kun lankaa puolaa, kannattaa tarkkailla, että langan kireys on oikea. Mikäli lanka ei puolatessa kulje kaikkien kiristimien läpi, puolasta tulee liian löysä, jolloin alalanka saattaa alkaa elää omaa elämäänsä puolakotelossa.

Milloin olet viimeksi putsannut ompelukoneesi puolakotelon? Sinne kertyy yllättävän paljon pölyä, joten puolakotelo kannattaa koneen mukana tulleita ohjeita seuraten puhdistaa säännöllisesti. Pölypallerot saattavat estää puolaa pyörimästä kunnolla tai vaikeuttaa ylälangan kulkua.

Tylsä tai vääränlainen neula saattaa sekin aiheuttaa sotkuja puolakoteloon. Liian tylsän neulan tunnistaa sen pitämästä äänestä. Neulan pitäisi kulkea ongelmitta kankaan läpi. Mikäli siitä kuuluu ääni, se on luultavasti tylsynyt ja on aika vaihtaa uusi neula.

Vakavin ongelma on, mikäli ompelukoneen ajoitukseen on tullut ongelmia. Tämä saattaa johtua esimerkiksi unohtuneesta nuppineulasta, johon ompelukoneen neula on törmännyt. Mikäli koneen alalanka siis menee solmuun eikä puhdistaminen ja langoituksen tarkistaminen auta, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Ompelukone saattaa tällöin tarvita perusteellisempaa tutkimista ja korjausta.

****************************

When your sewing machine starts to make a strange sound, you should immediately stop sewing and see what is going on. Very often you find the reason in the bobbin thread. It might not behave as it should.

The most common reason for problems with bobbin thread is that the sewing machine is not threaded the right way. This results into a mess.

You might also go wrong when threading the bobbin. Make sure that thread goes through all necessary thread guides. If this doesn’t happen, bobbin thread might end up having a strange tension which might result into tangled thread.

When have you last cleaned your sewing machine and bobbin case? It is surprising how much dust bobbin case can store. So it is worth it to check sewing machine manual and clean bobbin case according to instructions every now and then. You can’t do this too often. Gathered dust can cause many problems.

Dull or wrong kind of sewing machine needle can cause a mess. You can recognize a dull needle by the sound it is making. You should not be able to hear when the needle goes through fabric. If you hear something, it is very probable that your needle is dull and it is time to replace it.

The most serious problems relate to timing of the sewing machine. Timing might have been caused by a pin that has been hit by sewing machine needle. This is why you always need to remove pins when sewing. If the bobbin thread tangles continuously and cleaning and re-threading doesn’t help, it is best to take the machine to a professional who can check the situation and fix the machine if needed.

0 comments on “Miksi ompelukoneen alalanka menee sotkuun? / Why bobbin thread tangles?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: