Ompeluvinkit / Sewing tips

Kevättä kohti: Vinkkejä takin ompelemiseen / Towards spring: Tips for sewing a coat

Please find the English version below ↓

 

Lähestyvät kevät tuo vaihtelua ompelupöydällekin. Itselläni ensimmäiset kevätompelukset liittyvät takkeihin.

Keväinen sää on arvaamaton, joten ainakin Suomen olosuhteissa kevättakki on välttämätön. Takin ompeleminen voi tuntua aivan valtavalta urakalta, mutta sitä sen ei suinkaan tarvitse olla. Päätinkin siis jakaa tänään muutaman ajatuksen, joiden avulla takkiprojekti tuntuu toivottavasti saavutettavissa olevalta haasteelta.

Kaavan valinta on tässäkin ompeluprojektissa ensiluokkaisen tärkeä vaihe. Mikäli takkien ompeleminen ei ole vielä kovin tuttua puuhaa, kannattaa lähteä liikkeelle yksinkertaisista malleista. Takin ompelemista helpottaa, jos siinä ei ole vetokerjua, monimutkaisia kauluksia, taskuja tai edes vuoria. Kannattaa siis käyttää tarpeeksi aikaa kaavan valintaan. Mikäli sen sijaan kaipaa uusia haasteita, on kevät mitä mainioin ajankohta ommella monimutkainen trenssi.

Kankaan valinta onkin sitten seuraava ratkaiseva askel. Vuorittoman kevättakin voi tehdä paksummasta kankaasta. Mitä jämäkämpää kangas on, sen helpompaa se on yleensä ommella – tiettyyn rajaan saakka. Sofshell on hyvä valinta silloin kun takkiin ei halua vuoria, mutta sen haluaa pitävän hyvin tuulta ja pientä kosteutta. Softshell ei kuitenkaan ole kovin ympäristöystävällinen valinta, mikäli valmista vaatetta aikoo pestä usein. Paljon pestävään takkiin valitsisin mieluummin puuvillapohjaisen luonnonkuitukankaan. Kannattaa myös olla tarkkana, että kaava ja kangas toimivat hyvin yhteen. Mitä monimutkaisempi kaava, sitä tärkeämpää on että kangas mukautuu prässäykseen ja että siihen saa luotua terävät kulmat. Jos kankaassa ei ole lainkaan laskeutuvuutta, kannattaa pitäytyä yksinkertaisissa takkimalleissa.

Oikeanlaiset tukikankaat voivat ratkaista takin onnistumisen suuntaan tai toiseen. Mikäli takin ompeleminen ei ole tuttu juttu, suosittelen viettämään jonkin aikaa kangaskaupassa asiantuntevan myyjän seurassa. Tukikankailla takkiin saadaan ryhtiä ja se kestää käyttöä paremmin.

Verkkokurssit tarjoavat erinomaisen avun silloin kun takkia ei uskalla lähteä ompelemaan yksinään, muttei myöskään ole mahdollista osallistua opetukseen paikanpäällä. Takkikaavoihin on olemassa myös paljon erilaisia ompelua tukevia ilmaisia videoita ja blogipostauksia. Kannattaakin siis viettää hetki googlen äärellä ja etsiä eri vaihtoehtoja.

Rauhallinen ompelu on aina hyvästä, mutta takkia ommellessa se on suorastaan välttämätöntä. Ompelulle kannattaa varata mahdollisuuksien mukaan rauhallinen yhtäjaksoinen aika, jolloin takkia saa edistettyä ilman häiriötekijöitä.

Itselle kannattaa olla armollinen. Omasta ompeluhistoriastani löytyy takkeja moneen lähtöön. Yksi ei koskaan valmistunut, pari jäi parin käyttökerran asteelle, muutama on ollut aktiivisessa käytössä vuosien ajan. Takki ei ole yksinkertaisin ompeluprojekti, mutta se on projekti joka taatusti kehittää taitoja.

Jos takin ompeleminen vielä arveluttaa, katso tästä viisi syytä ommella takki.

****************************

Spring is approaching and brings some new projects to the sewing table. For me, the first spring sewing projects are coat related.

Spring weather can be most unpredictable and at least here in Finland a spring coat is a must. Sewing a coat might seem like an impossible task but it doesn’t have to be. So today I decided to share some of my thoughts that might help to make this sewing project a feel a bit more achievable.

Choosing the right sewing pattern is once more the most important task. If you are not yet very experienced with sewing coats, you should choose a more simple style. A coat is easier to sew if it does not include zippers, collars, pockets or even a lining. So take your time and find a simple sewing pattern for your coat. Unless, of course, you want to challenge yourself. In that case spring is the perfect time to sew a new trench coat.

Choosing the right fabric is the next important step. If you want to make an unlined spring coat, make sure you choose a thicker fabric. It should also be easier to sew – to a certain extent. Softshell is a great choice if you want an unlined coat that will still shelter you from wind. However, it is not an environmentally friendly choice if you intend to wash your coat a lot. That being the case, I would recommend choosing fabric with as much natural fibers as possible. You will also want to make sure that your fabric works well together with your pattern. If the pattern has many details, you should choose a fabric that presses well. Something you can make crisp corners with. If your fabric doesn’t have any drape at all, your pattern should have very simple style lines

Right kind of interfacing can turn your coat into a winner or a looser. If you are not familiar with tailoring and sewing coats, take some time to visit a good fabric shop and ask for help when choosing interfacing for your coat. It will make all the difference.

Online classes are an excellent help when you don’t feel like tackling this sewing project on your own but can’t attend a class personally. There are also many free tutorials and blog posts for different coat patterns. Therefore I would recommend spending some time with google and finding out what kind of help there is.

Calm and relaxed sewing is always a good thing, but it is a necessity when making a coat. You should reserve as much time as possible to concentrate on your project and just sew without any external distractions.

Be kind to your self. My sewing history includes many kinds of coat projects. One that was never finished, couple that I could only wear twice, some that I have been wearing for years. Coat is by no means a simple sewing project, but it will for sure take your skills to the next level.

If you are still hesitating, read here five reasons to sew your own coat.

0 comments on “Kevättä kohti: Vinkkejä takin ompelemiseen / Towards spring: Tips for sewing a coat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: