Ompeluvinkit / Sewing tips

Kauniin vuorin salaisuus / Secrets of a beautiful lining

Please find the English version below ↓

 

Vaatteissa toki tärkeintä on, että ne näyttävät päällepäin kauniilta. Vaatteen nurjalle puolelle jäävät virheet eivät yleensä haittaa. Mutta entäpä, jos haluatkin lisätä vaatteeseen onnistuneen vuorin?

Vuorikankaan valinta on ensisijaisen tärkeää. Kangaskaupoissa on vartavasten tähän tarkoitukseen olevia kankaita, joiden värivalikoima on usein erittäin hyvä. Vuorin värillä voi leikkiä valiten joko varsinaiseen kankaaseen erinomaisesti sopivan värin tai hauskan kontrastivärin. Älä kuitenkaan rajoita valintaa ainoastaan ”oikeisiin” vuorikankaisiin, vaan katsele ympärillesi avoimin mielin. Ohut puuvilla tai viskoosi sopivat vuoriksi erittäin hyvin. Niin myös moni muu kauniisti laskeutuva kangas. Pääasia on, että vuorikangas toimii hyvin varsinaisen kankaasi kanssa yhteen eli ei sähköistä sitä tai aiheuta muita omituisia ilmiöitä.

Mikäli vaatteen vuorittaminen ei ole jo rutiiniksi muodostunut osaamisalue, kannattaa seurata kaavanvalmistajan tai jonkin ompelun yleisteoksen ohjeita vuorin ompelemiseen. Joissakin kaavoissa vuorikangasta varten on erillisen kaavat. Joskus taas vuorin ompelujärjestys eroaa varsinaisen kankaan ompelemisesta. Tutustu siis ohjeisiin ja etene hitaasti.

Silitysrauta ja sakset ovat parhaat kaverisi saumojen viimeistelyssä. Usein saumoja täytyy hieman kaventaa tai niihin pitää leikata lovia, jotta vuori asettuu kauniisti vaatteen sisälle. Erilaiset tikkaukset tai käsinompelut tulevat nekin usein tarpeeseen. Huolellinen viimeistely takaa onnistuneen lopputuloksen.

Entä jos vuorittaminen ei tunnu lainkaan omalta puuhalta? Ei hätää. Vuorin voi jättää pois melkein mistä tahansa vaatteesta. Sen voi korvata alavaralla tai erillisellä alushameella. Tärkeää on löytää se itselle sopivin tapa luoda ihania vaatteita.

****************************

The most important thing about me-made garments is of course that they look beautiful from the outside. Mistakes hidden in the inside of a garment don’t usually matter. But what if you want to add a successful lining to your me-made garment?

Choosing the lining fabric is of the utmost importance. Fabric stores store some fabrics especially for lining purposes. These fabrics come usually with a lovely color range. You can play with the color of the lining by choosing a well matching color or a fun contrast color. But don’t feel limited to the ”real” lining fabrics. Have an open mind here! Light weight cotton or a lovely rayon make lovely linings – as well as many other fabrics with some nice drape. The main thing is that your lining fabric works well together with the fashion fabric without causing any strange behavior.

If you are not too experienced with sewing linings, it is worth it to follow instructions by the pattern designer or by some good basic sewing book. Some patterns include separate pattern pieces for the lining. Some garments might have strange sewing order for the lining. Read the instructions well and sew slowly.

A good iron and pair of sharp scissors are your best friends when finishing your lining. You might have to trim seams or clip into seams to make the lining settle nicely inside the garment. Understitching and hand sewing are often needed as well. Careful finishing guarantees a successful end result.

What if sewing a lining is not your thing at all? Don’t worry. It is possible to leave the lining out of almost any garment. You can replace it with other solutions like facings or separate slips. The most important thing is to find a solution that works for you and lets you create beautiful clothes.

0 comments on “Kauniin vuorin salaisuus / Secrets of a beautiful lining

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: