Ompeluvinkit / Sewing tips

Kuinka vastustaa kankaiden kutsua? / How to resist when fabrics call your name?

Please find the English version below ↓

 

Kun kankaita alkaa löytyä käytettävissä olevaan tilaan tai aikaan nähden liikaa, on syytä pysähtyä miettimään kuinka ihanien kankaiden ostamista voisi vastustaa.

Kohtaa todellisuus

Tiedätkö todella kuinka paljon kankaita kaapistasi jo löytyy? Kannattaa ottaa kaikki kankaat kerralla esille ja kohdata kangasvaraston koko silmästä silmään. Mikäli tämä ei vielä riitä herättämään todellisuuteen, suosittelen laskemaan kangasvaraston arvon. Saatat yllättyä.

Tunne tyylisi

Kun tunnet tyylisi, et sorru virheostoksiin. Vältät myös massan mukana liikkumisen. Me kaikki ompeluharrastajat tiedämme kuinka ompelupiireissä milloin mikäkin kangas on suurinta huutoa ja jokaisen on pakko ostaa sitä ennen kuin kankaan tuotanto loppuu. Mikäli kyseinen kangas on juuri omaa tyyliäsi, ei massan mukana kulkeminen ole yhtä paha asia. Mutta ostaminen vain koska muutkin ostavat, on tunnetusti markkinoinnin uhriksi joutumista. Tunne tyylisi ja vältä muodin mukana juoksemisen tuottamat virheostokset.

Karta kauppoja

Paras tapa välttää ostamista on luonnollisestikin välttää kauppoja. Jätä siis niin kivijalka- kuin verkkokaupatkin väliin ja keskity shoppailemaan omasta kangasvarastostasi.

Aseta budjetti

Ja pysy budjetissasi! Vuositason kangasbudjetti on kaikista paras tapa pitää kankaiden ostaminen järkevissä mittasuhteissa. Kuukausibudjetti hämää kuvittelemaan, että liikutaan pienissä summissa (ja pienissä metreissä). Vuositason budjetti laittaa oikeasti pohtimaan mikä kangas on budjettiin tekemänsä loven arvoinen.

Ryhdy luovaksi

Kun ihastut johonkin uuteen kankaaseen, käy ensin kangasvarastosi läpi. Löytyykö varastoistasi jo jotakin, josta saisit luotua samantyylisen ilmeen? Vaatekaapistasi saattaa myös löytyä jo ommeltuja vaatteita, joita ei tule enää käytettyä. Ne voi hyvin kierrättää uudestaan ompelupöydälle.

Bonusvinkki: Uusia kankaita tulee kauppojen valikoimiin aina lisää! Helposti ajattelee, että kyseinen ihana kangas on ainutlaatuinen tilaisuus. Todellisuudessa samantyylisiä kankaita tulee varmasti jatkossakin.

****************************

When you realize that you have way too many fabrics for the time and space you have, it is time to think how to resist buying more and more fabrics.

Face the truth

Do you really know how much fabric you already have? It is well worth it to take all your fabrics out of the closet and face your fabric stash in all its glory. If this is not enough to wake you to see the reality, I recommend you calculate how much money you have spent on your fabric stash. You might be surprised.

Know your style

When you know your style, you are less likely to make regret purchases. You will also avoid joining the crowd. We all know how different fabrics come and go out of style and how it is so important to get that fabric before it is no longer available. Well, if that fabric is your style, no problem – by all means buy it. But if you are buying the fabric just because everyone else is buying it too, you are a victim of good marketing. Know your style and you will no longer suffer from being a slave of fashion.

Stay out of fabric shops

The best way to not buy fabrics if naturally to stay out of fabric shops. Instead of visiting shops, start shopping from your own fabric stash.

Make a budjet

And keep it! I recommend making a fabric budget for one year. Monthly budgets make it easy to think it is only small amount of money (and yardage). Yearly budget makes you really think if a fabric is worth it.

Get creative

When you see a lovely new fabric, take a look at your own fabric stash first. Is there something you could use to create a similar look? You might also have some already finished items that you never use. It is totally fine to take these back to your sewing table.

Bonus tip: New fabrics appear to shops all the time! It is easy to think that this is the one and only opportunity to get this amazing fabric. Don’t worry. There will most likely be something very similar appearing again in no time.

4 comments on “Kuinka vastustaa kankaiden kutsua? / How to resist when fabrics call your name?

 1. Erittäin hyvä kirjoitus. Itse huomaan kulkevani vastavirtaan kuin muut, kun en jaksa innostua kaiken maailman nyt muodissa olevista printtikuvioista. Kankaita kyllä on omasta takaa laatikkotolkulla, joten sen puolesta ei pitäisi kauppoihin joutua menemään muutamaan kymmeneen vuoteen. 😉

  Tykkää

  • Huomaan itsekin, että aina välillä itseä miellyttäviä kankaita on tarjolla enemmän ja välillä vähemmän – juurikin muodista riippuen. Silloin pitäisikin keskittyä vain ompelemaan niitä varastoja pois. Mutta sitten taas välillä ihania kankaita tuntuu olevan joka puolella 🙂 Oman tyylin tunteminen auttaa kyllä todella paljon!

   Tykkää

 2. Entäs sitten, kun ongelma onkin toisinpäin? Kun ei osaa ostaa tarvikkeita tietämättä, mitä niistä tekee. Idea, mielikuva ja kaava tulevat aina ensin, eikä MISTÄÄN löydy juuri sellaista täydellistä kangasta, jota etsii. Kateus siinä iskee, kun ystävät taikovat palalaarin löydöistään upeita luomuksia. Auttaisiko säännöllinen kangaskauppakäynti, oppisiko siinä menemään kangas edellä, ”mitä tästä tekisi” eikä ”mistä sen tekisin”?

  Tykkää

  • Tämä on itsellenikin tuttu ongelma. Uskon, että syynä on liiankin tarkka oma maku ja hyvä mielikuvitus. Täydellisen kankaan löytäminen on todella vaikeaa, jos etukäteen tietää tarkasti mitä on etsimässä. Itse törmään tähän silloin kun olisin ompelemassa jotakin hieman erikoisempaa. Toisaalta myös kankaiden tuntemuksen lisääntyminen ja ompelukokemus pahentaa tätä ongelmaa. Yhtäkkiä ei enää kelpuutakaan mitä tahansa materiaalia kun tietää, että jokin toinen toimisi varmasti paremmin. Otankin tämän ongelman pohtimisen listalleni ja kirjoitan tulevina viikkoina muutaman vinkin tähän vastakkaiseen ongelmaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: