Ompeluohjeet / Sewing tutorials

Joulua kohti 2017: Kangaskori / Towards Christmas 2017: Fabric basket

Please find the English version below ↓

 

Vuoden lähestyessä loppuaan ajatukset kääntyvät hiljalleen kohti joulua. Joulua kohti -sarjassa on luvassa onnellisia ompeluprojekteja, joita voi joulun alla toteuttaa omaksi tai toisten iloksi.

Tämän vuoden viimeisenä jouluompeluideana on monikäyttöinen kangaskori.

Vuoritettua ja kahvallista kangaskoria varten tarvitset keskipaksua puuvillaa sekä tukevaa tukikangasta. Oma esimerkkikorini on mitoiltaan 45 cm sivu, mutta voit tietysti muokata mitat vapaasti tarvitsemasi korin koon mukaan.

Leikkaa ensin viisi neliötä korin päällistä ja viisi neliötä korin vuoria varten. Lisää valmiin korin mittoihin saumanvarat. Itselläni siis leikattavien neliöiden koko oli 47 cm sivu. Lisäksi tarvitset tukikankaasta viisi samankokoista palaa. Kahvoja varten tarvitset kaksi 24 cm x 10 cm palaa sekä kankaasta että tukikankaasta.

IMG_0433

Kiinnitä nyt tukikangas korin ulkopuolelle tulevien kangaspalojen nurjalle puolelle.

IMG_0434

Nyt on aika koota korin sisä- ja ulkopuoli. Itse lähdin liikkeelle sisäpuolesta. Aseta kaksi sisäpuolen (tai ulkopuolen) neliötä oikeat puolet vastakkain ja ompele yhteen yhdeltä sivulta. Jatka samoin kahden muun neliön kohdalla, kunnes olet ommellut neljä neliötä pitkäksi pötköksi. Ompele nyt reunimmaisten neliöiden reunat toisiinsa kiinni, jolloin muodostuu korin neljä seinää ilman pohjaa. Silitä kaikki neljä saumaa auki.

IMG_0436

Viides neliö ommellaan nyt korin pohjaksi. Muista, että neliön saumanvarat tulevat yli jo ommelluista sivuista. Pohja kannattaa kiinnittää nuppineuloilla aloittaen jonkin sivun keskeltä. Kiinnitä koko pohja. Älä välitä tässä vaiheessa siitä, että kulmien ompelu alkaa hieman ahdistaa.

IMG_0437

Aloita pohjan ompelu jonkin sivun keskeltä. Suosittelen ompelemaan siten, että pohjan muodostava neliö on ompelukoneen alasyöttäjiä vasten. Näin saat kulmat siistimmiksi. Ompele sivu loppuun, kunnes saavut kulmaan. Pysähdy kahden sivun saumakohdassa ja laske neula alas. Tässä vaiheessa nosta paininjalka ylös ja käännä työtä 90 astetta paininjalan alla. Asettele ylimääräinen kangas jo ommellun sauman päälle siten, että pääset helposti ompelemaan uutta sivua. Varaa tähän vaiheeseen aikaa. Kankaan asettelua helpottaa, mikäli poistat nuppineulat aivan kulman lähettyviltä.

Alla olevassa kuvassa olen juuri päässyt yhden sivun loppuun. Näyttää siltä, että seuraava sivu ei ole lähelläkään pohjapalan reunaa. Kun paininjalan nostaa ylös, kankaan saa kuitenkin aseteltua uudestaan siten, että seuraavan sivun ompelu onnistuu ilman ongelmia.

IMG_0439

Ompele tällä tavalla koko pohja kiinni kaikilta neljältä sivulta. Toista samat vaiheet sekä korin vuorikankaalle että ulkopuolelle tulevalle kankaalle. Nyt sinulla pitäisi olla kaksi yksinkertaista kangaskoria.

IMG_0444

Valmistellaan seuraavaksi korin kahvat. Kiinnitä tukikankaat pienten kangaspalojen nurjalle puolelle. Taita kumpikin kangas sitten pituussuunnassa kahtia ja ompele pitkä sivu, jolloin muodostuu putkilo. Käännä nämä putkilot oikein päin ja silitä ne litteiksi. Tikkaa kahvojen pitkät reunat noin paininjalan leveydeltä.

IMG_0446

Nyt on aika kiinnittää kahvat ulommaiseen koriin. Voit itse päättää kuinka kauas korin kulmista haluat kahvat sijoittaa. Itse sijoitin ne 3,5 senttimetriä kulmista. Kun olet päättänyt kahvoille sopivan kohdan, harsi ne kiinni korin oikealle puolelle siten, että kahvat osoittavat tässä vaiheessa alaspäin. Harsinpistojen pitäisi sijoittua saumanvarojen sisäpuolelle. Itselläni on korissa 1 cm saumanvarat, joten harsin kahvat kiinni 0,75 cm reunasta. Ole tarkkana, että kahvat tulevat vastakkaisille sivuille.

IMG_0448

Taita nyt kummankin korin yläreunasta saumanvarojen verran sisäänpäin. Huomaa, että kahvat kääntyvät tässä vaiheessa ylöspäin. Silitä taite paikoilleen.

IMG_0451

Aseta korit nyt sisäkkäin ja kiinnitä ne yläreunasta nuppineuloilla yhteen.

IMG_0452

Tikkaa korin yläreuna noin 0,75 cm etäisyydeltä reunasta. Kahvat jäävät sisemmän ja ulomman korin väliin. Mikäli haluat, voit koristella yläreunan vaikkapa koristeompeleella. Kori on kuitenkin kaunis ihan sellaisenaankin.

IMG_0453

Valmis kangaskori on ihana lahja käsityöharrastajille. Se kätkee hyvin sisäänsä lukuisia lankakeriä. Se sopii hyvin myös lasten lelukoriksi, pyykkikoriksi tai vaikkapa paperinkeräykseen. Voit myös jättää korin omaan ompelunurkkaukseesi ja säilyttää siinä tulevien projektien ihania kankaita.

****************************

As the year closes to end, my thoughts turn towards Christmas. In my Towards Christmas series I will share some happy sewing projects which are perfect to sew for your own, or someone else’s, joy.

The last Christmas sewing idea of the year is a handy fabric basket.

For this lined fabric basket with handles you will need medium weight cotton and some good interfacing. My sample basket is 45 cm x 45 cm x 45 cm but you can adjust measurements to your own taste.

Cut five squares for the outer basket and five for the lining. Remember to add seam allowances to the finished basket measurements. This means that I cut squares that were 47 cm each side. You will also need five similar size squares of the interfacing. For the handles you will need two pieces of 24 cm x 10 cm of the self fabric and of the interfacing.

IMG_0433

Insert the interfacing to the wrong side of the self fabric.

IMG_0434

Now is the time to put together the outer basket and the lining. I started here with the lining. Pin two squares right sides together and stitch one side. Continue with two other squares so that you have four squares in one long row. Now stitch together the ends of the row. You should now have a basket without a bottom square. Press all four seams open.

IMG_0436

The fifth square will be the bottom of the basket. Remember that because of the seam allowances this square will at this point look a little bit too big. It is a good idea to pin the bottom from all four sides. Start pinning from the centre of each side. And don’t panic if the corners look like an impossible task at this point.

IMG_0437

Start sewing from the middle of one side. I recommend sewing this stage so that the bottom of the basket is against the sewing machine and you are looking at ”walls” of the basket. This makes it easier to get the corners look good. Sew until you reach the end of one side and stop at the side seam. With needle down, lift the presser foot. Turn the project by 90 degrees. You will need to take some time to adjust the extra fabric so that you have a smooth line to sew. Take your time. You will find that it is much easier to adjust the fabric if you remove any pins that are very close to the corner.

In the picture below I have just reached the end of one side. It looks like the next side is an impossible task. However, when I lift the presser foot and adjust the fabric, it is possible to sew the next side without any problems.

IMG_0439

Continue to sew like this until you have stitched all four sides of the bottom. Then repeat all this to the outer basket. Now you should have two simple fabric baskets.

IMG_0444

Let’s not prepare the handles. Insert interfacing to the wrong sides of both small fabric pieces. Then fold each of them lengthways right sides together and stitch the long side. You have now two tubes. Turn right sides out and press flat. Top stitch each long side at approximately presser foot width.

IMG_0446

Now is the time to insert handles to the outer basket. You can choose where you want to place the handles. I chose to place them 3.5 cm from the side seams. When you have decided a good place, baste them into place so that raw edges are together. Note that basting should be placed inside seam allowances. I used 1 cm seam allowances in my project, so I basted the handles with 0,75 seam allowance.

IMG_0448

Press now 1 cm down at the top of both fabric baskets. Note that at this stage the handles will turn to point upwards.

IMG_0451

Place baskets now inside one another and pin together at the top.

IMG_0452

Stitch together with approximately 0,75 cm form the top. Handles are sandwiched between outer basket and lining. If you like, you can use decorative stitching at this point. However, I think this basket looks quite pretty with just a simple stitching ase well.

IMG_0453

Fabric basket is a lovely gift for a knitter. It is well suited for storing all those lovely yarns. It is equally cute as a child’s toy basket, laundry basket or for collecting recyclable paper. And you can also always leave the basket close to your own sewing space and store some amazing fabrics in it.

1 comment on “Joulua kohti 2017: Kangaskori / Towards Christmas 2017: Fabric basket

  1. Paluuviite: Ompelijan joululahjavinkit / Christmas present tips for and from sewists – Ompele Oma Onnesi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: