Ompeluvinkit / Sewing tips

Kaavakokoelmani TOP 5 trikoopaitakaavaa / My top 5 jersey top patterns

Please find the English version below ↓

 

Trikoopaitojen ompeleminen oli itselleni eräänlainen käännekohta ompeluharrastuksessa. Lähdin alun perin hieman epätavallisesti liikkelle ompelemalla lähinnä sellaisia vaatteita, joita kaupasta oli vaikea löytää. Trikoopaitojen ompelu tarkoitti itselleni sitä, että aloin tehdä aika lailla kaikki vaatteeni itse.

IMG_0288Yksi parhaista julkaisuista trikoopaitakaavoista on Tilly and the Buttonsin Agnes. Kaava sisältää useita muuntelumahdollisuuksia. Kaula-aukon muotoa voi muuttaa rypytyksillä. Hihoista voi tehdä ylhäältä rypytetyt tai ihan tavalliset. Hihojen pituutta on myös helppo muuttaa. Tässä paidassa hihat ja helma viimeistellään käänteillä, mutta kaula-aukkoon tulee erillinen kaitale. Agnes toimii erinomaisena peruspaitana. Se on helppo ommella, mikä tekee siitä hyvän kaavan aloittelevillekin ompeluharrastajille. Itselleni Agnes-paita on niin luottokaava, että yritän jatkuvasti löytää sen voittanutta. Vielä en ole löytänyt. Olen muuntanut Angesista myös mekkoversion lyhentämällä paitaa ja lisäämällä rypytetyn helman. Sekin toimi hyvin.

IMG_0287Toinen hyvä peruskaava on kuitenkin Sewaholicin Renfrew. Tässä kaavassa muuntelumahdollisuuksia on erityisesti kaula-aukon suhteen. Vaihtoehtoina on perinteinen pyöreä pääntie, v-pääntie tai suuri kääntyvä kaulus. Lisäksi hihansuissa ja helmassa on leveät resorit. Renfrew toimii hyvin myös hieman vähemmän joustavasta trikoosta. Siitä saa kokemukseni mukaan Agnes-paitaa helpommin tehtyä löysemmän trikoopaidan. Aivan ohutta trikoota ei tähän kaavaan kannatakaan käyttää, jotta paidan yksityiskohdat pitävät muotonsa. Myös Reifrew-kaavassa on valmiiksi kolme eri hihanpituutta. Renfrew oli itse asiassa ensimmäinen trikooprojekti, jonka ompelin saumurillani vuosia sitten.

IMG_0286Grainline Studion Lark tee on kaavakokoelmani uusin trikoopaitakaava. Se nousi kuitenkin suosikkien joukkoon heti ensimmäisellä ompelukerralla. Tässä kaavassa on ehdottomasti eniten muuntelumahdollisuuksia. Se sopii hyvin myös erilaisille joustaville kankaille. Ohuemmasta trikoosta voi tehdä perinteisen tavallisen t-paidan. Hieman paksummasta college-kankaasta puolestaan saa ryhdikkäämmän paidan. Pääntien muodoista löytää jokainen sen oman peruspaitansa. Itse tykkään erityisesti kaavan venepääntiestä, joka ei ole liian leveä, mutta kuitenkin selkeästi venepääntien muotoinen. Hihojen pituuksia on tässä kaavassa huimat neljä, joten niistäkin pitäisi löytyä itselle kaikkein sopivin ilman ongelmia.

Näyttökuva 2017-11-12 kello 15.31.55Megan Nielsenin Briar tee tuli itselleni tutuksi viime keväänä. Tästäkin kaavasta voi tehdä myös paksumman college-paitamaisen version. Itse kokeilin kaavaa hyvin ohuesta trikoosta, jolloin se toimii hyvin vaikkapa urheillessa. Kaavan erikoisuutena on helma, joka on takaa pidempi. Lisäksi kaavaan kuuluu rintatasku. Paidan voi tehdä kahdessa eri pituudessa. Pitkä versio on takaa todellakin melko pitkä. Lyhyt versio puolestaan on edessä todellakin lyhyt. Paidan lyhyttä versiota näkee melko paljon äitiyspaitana, jolloin se näyttää todella hauskalta vaikkapa mekon päällä. Briar on helppo ja nopea ommella, kuten valtaosa trikoopaidosita. Näkisin tämän kaavan sopivan mainiosti innostamaan teini-ikäisiäkin ompeluharrastuksen pariin. Paidassa on klassista tyyliä, mikä sopii hyvin yhdistettäväksi monenlaiseen persoonalliseen tyyliin.

Näyttökuva 2017-11-12 kello 15.32.34Viimeisenä on mainittava Sew Over It:n Molly-paita. Kaava löytyy osana Sew Over It:n Capsule Wardrobe – City Break -e-kirjaa (mikä sanahirvitys…). Kaavasta on myös mekkoversio, mutta keskityn tässä paitaan. Molly sopii erityisesti niille, jotka eivät halua trikoopaidan olevan aivan vartalonmyötäinen. Mollyn erikoisuus löytyy sen hihoista. Hihat jatkuvat ylhäältä osana paitaa ja hihasauma tulee vasta käsivarren yläosaan. Tämä tekee ompeluprosessista entistäkin helpomman. Ja hihakappaleet voi toki jättää poiskin, jolloin Molly koostuu vain etu- ja takakappaleesta sekä pääntien viimeistelevästä kaitaleesta. Helma kaartuu sivuilta hieman ylöspäin, mikä tuo paitaan vielä hieman lisää persoonallisuutta. Ainoa miinus tässä kaavassa on, ettei sitä ole saatavilla irrallisena vaan ainoastaan osana e-kirjaa.

Millä kaavoilla ompelet omat suosikkitrikoopaitasi?

****************************

Makin my own jersey tops was kind of a turning point in my sewing. I started sewing mainly clothes that were difficult to find as RTW. When I started to sew jersey tops, it basically meant that I started to make pretty much all my clothes.

IMG_0288One of the all time best jersey top patterns has to be Tilly and the Buttons’ Agnes top. This pattern includes many variations. One can alter the neckline with gathering fabric with elastic. Same method can be used to make sleeves buff or one can also make just ordinary sleeves. It is also easy to alter the length of sleeves. In this top sleeves and hem are finished with turning them under but there is a separate neck band. Agnes is a great basic jersey top. It is easy to sew, which makes it a good pattern for also beginners. For me, Agnes is such tried and true pattern that I am constantly trying to find another pattern that would be even better. Haven’t succeeded yet. I have also hacked Agnes into a dress by shortening the top hem and adding a gathered skirt. It worked really well.

IMG_0287However, another good basic pattern is Sewaholic Renfrew top. This pattern has different versions for neckline. One can choose from traditional scoop neck, v-neck or cowl neck vartiations. Renfrew has additional cuffs and a hem band, which give this top a personal look. It can also be sewn with less stretchy jerseys. On my opinion Renfrew is great if one wants less fitted jersey top than Agnes. It is not recommended to use very light wear jersey for this top. It would not keep its shape in cuffs. Renfrew comes with three sleeve lengths, so it is possible to find one’s own favourite. Fun fact is that this was the first jersey project I made after I got my serger years ago.

IMG_0286Grainline Studio Lark tee is the latest addition to my jersey top collection. However, it became an immediate favorite already on the first sew. This pattern is the most versatile. It works well with many kind of jersey fabrics. If one uses light weight jersey, Lark tee probably ends up being one of those vary basic tees that are your wardrobe stables. But if using more medium weight fabric it turns out to be more structured jersey top – a look that I like a lot. This pattern has four neckline variations, which means there is something for everyone. My personal favourite is the boat neck, that is not too wide but clearly has that lovely boat neck shape. Lark tee pattern includes four sleeve lengths so it shouldn’t be too difficult to find your favourite there either.

Näyttökuva 2017-11-12 kello 15.31.55Megan Nielsen’s Briar tee found its way into my pattern stash last spring. This is another pattern that is well suitable for medium weight jerseys. I made my Briar tee using an extremely light weight jersey, which made it perfect for active wear. The speciality in this pattern is the hemline which is longer on the back of the tee. Briar tee pattern includes also a cute little pocket. There are too variations in length. The long version is clearly a long shirt from the back. And the short version is suitable for those comfortable with super short shirts. I have seen some lovely maternity versions with the short hem version and those look amazing over dresses. Briar tee is a quick make – as most jersey tops. I think this would also be a good pattern for any teenagers wanting to learn to sew. It has very classic chic look that suites many personal styles.

Näyttökuva 2017-11-12 kello 15.32.34Last, but not least, I have to mention Sew Over It Molly top. This pattern is part of Sew Over It Capsule Wardrobe – City Break e book (that is such a horrible long name…). Molly is also a dress pattern but I will focus here on the top version. Molly is perfect for those who don’t like their jersey tops too be too close fitting. The special feature in Molly are its sleeves. Sleeves are part of the main body until there is a seam just above elbow. This detail makes Molly even easier to sew. It is also possible to skip the additional sleeve pieces. In that case there are only three pattern pieces (front, back and neck band). Hem curves up on the sides, which gives this top little bit more personality. The only down side is that Molly is not available as a separate pattern but only comes as part of the e book.

What are your favourite jersey top patterns?

0 comments on “Kaavakokoelmani TOP 5 trikoopaitakaavaa / My top 5 jersey top patterns

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: