Ompeluvinkit / Sewing tips

Kaavakokoelmani TOP 5 käyttämätöntä mekkokaavaa / My TOP 5 unused dress patterns

Please find the English version below ↓

 

Tänään tarkastelen kaavakokoelmaani hieman epätavallisesta näkökulmasta. Kokoelmastani löytyy nimittäin käyttämättömiä aarteita. Se sisältää kaavoja, joissa on paljon potentiaalia, mutta joita en ole vielä saanut tilaisuutta ommella.

IMG_0271Ensimmäisenä käyttämättömänä kaavana on nostettava esille Simplicity 1418. Tämä kaavaa kuuluu Simplicityn Project Runway -kokoelmaan, mikä tarkoittaa että kaavassa on paljon muuntelumahdollisuuksia. Eri elementeistä voi siis koota omanlaisensa mekon. Tiedän kokemuksesta, että Simplicityn mitoitus sopii itselleni täydellisesti. Tykkään myös tämän mekon yksinkertaisesta tyylikkyydestä, jossa on kuitenkin ripaus persoonallista ilmettä. Koska mallin persoonallisuus on mekon yläosassa, tämä kaava sopisi parhaiten kesämekon ompelemiseen. Ehkäpä siis ensi kesäksi saisin vihdoin ommeltua itselleni mekon käyttäen tätä ihanaa kaavaa.

IMG_0269Toisena kaava-arteena on mainittava The Avid Seamstressin A-line dress eli A-linjainen mekko. Mikäli edellämainittu Simplicityn kaava sopisi erinomaisesti kesään, tässä kaavassa olisi paljon potentiaalia talvimekoksi. Vajaamittaiset hihat eivät välttämättä vaadi neuletta tai jakkua mekon ylle. Mekon voi ommella melkeinpä minkälaisesta kankaasta tahansa. Paksumpi pukuvilla olisi varmasti täydellistä. Mekossa on taskut, mikä on aina positiivinen – ellei jopa välttämätön asia. Olen nähnyt tästä kaavasta ommeltuja mallikuvaa lyhythelmaisempiakin mekkoja, ja ne ovat näyttäneet aivan yhtä kivoilta. Kunhan sopiva kangas löytyy niin tämä kaava saattaa päästä ompelupöydälleni piankin.

IMG_0270Sew Over It:n Joan Dress henkii 1960-luvun eleganssia. Tässä kaavassa ei ole juurikaan muuntelumahdollisuuksia. Se on myös melko vaativa kangasvalinnan suhteen, mikä on tärkein syy sille, etten ole kaavaa vielä kokeillut. Kapeahelmainen, hihallinen mekko olisi kuitenkin täydellinen toimistovaate. Tästä kaavasta ommelluista mekoista on nähtävissä sosiaalisessa mediassa lukuisia ihania versioita. Mekkotyyppi sopii myös monenlaisille vartaloille. Omalla kohdallani jännitän aina sekä ylä- että alaosasta tyköistuvia mekkokaavoja. Sovittamisessa saattaa tulla haasteita vastaan. Siitä huolimatta jatkan täydellisen kankaan etsimistä toivoen, että jonakin päivänä saan ommeltua oman Joan-mekon.

IMG_0268Joskus yksinkertainen on kaunista. Simple Sew’n The Lily Dress ei ole malliltaan kovinkaan ihmeellinen. Aasialaisesta muodista inspiraationsa saanut vinottainen napitus on mekon ainoa erilainen yksityiskohta. Siitä huolimatta tässä mekossa on ihanaa tyyliä ja juuri sopivasti erilaista ilmettä. Mekkoa voi muunnella hihan pituudella, kauluksella ja napituksen tyylillä. Mahdollisuuksia on siis monia. Tällä kaavalla saisi ommeltua upean juhlamekon, mikäli sattuu löytämään ainutlaatuista kangasta. Toisaalta kaava sopii hyvin yksinkertaiseen arkimekkoon, jossa olisi kuitenkin kiva pieni yksityiskohta. Mekon helma on rypytetty eli siinä on runsautta ilman kellohelman epäkäytännöllisyyttä. Otan kaavan säännöllisesti käteeni miettien miksi ihmeessä en ole jo ommellut sillä mekkoa.

IMG_0272Mitäpä olisi mekkokaavojen lista ilman vintage-ilmettä? Butterickin B6018 on täydellinen 1950-luvun mekkokaava. Tyylikäs mekko vaatii toki paljon kangasta, mutta niinhän ne kaikki 50-luvun mekot tuntuvat vaativan. Tässä kaavassa on potentiaalia niin arkee kuin juhlaan. Upean mekon voisi ommella sekä kesään että talveen. Tästä kaavasta olen jostain selittämättömästä syystä vain sattunut hankkimaan liian suuren koon. Mikään valtava työ kaavan pienentämisessä ei pitäisi olla, mutta en ole vielä saanut ryhdyttyä siihen. Mekon kauniit linjat ja tyylikkäät yksityiskohdat kuitenkin kutsuvat jatkuvasti projektin pariin.

Löytyykö itseltäsi käyttämättömiä kaava-aarteita?

****************************

Today I will share part of my pattern collection from a little bit different point of view. My pattern stash happens to include some unused treasures. It includes patterns with lots of potential but which I have for some reason not yet tried.

IMG_0271As the first unused – or untried – pattern I have to mention Simplicity 1418. This pattern is part of Simplicity’s Project Runway collection, which means that the pattern has many alteration possibilities. One can use different elements to make a dress suitable for one’s own style. I know from my experience that Simplicity’s patterns fit me very well. I also like the simple stylishness of this dress which in addition has a little bit of personality. Because this uniqueness is mainly in the body of the dress, I think this pattern would be perfect for a summer dress. So maybe next summer I will finally have a pretty dress made with this pattern.

IMG_0269My second pattern treasure is The Avid Seamstress A-line dress. If the first dress pattern would be perfect for summer time, this pattern has a lot of potential for a perfect winter’s dress.With 2/3 sleeves the dress would not require to be paired with a cardigan or a jacket. Almost any kind of fabric would probably look amazing in this dress. Some medium weight wool suiting would be just perfect – I am sure of it. This dress includes pocket, which is always a positive – if not necessary. I have seen versions with shorter hem than in this cover picture and those have looked equally nice. As soon as I find the right fabric I will probably take this pattern on my sewing table.

IMG_0270Sew Over It Joan Dress has of course that perfect 1960s’ look. This pattern doesn’t have any real alteration possibilities. It is also one of those patterns that requires just the perfect fabric, which is not easy to find. This is the main reason for the fact that I haven’t tried this pattern yet. With fitted skirt and long sleeves this dress would be perfect to be worn at the office. I have seen so many lovely Joan dresses in social media. This dress looks good on so many different body types. However, I am always a little bit scared to think what kind of problems this kind of patterns (fitted bodice and skirt) might come with. Despite this small element of fear, I continue to look for the perfect fabric so that one day I would have my very own Joan dress.

IMG_0268Sometime simple is simply pretty. Simple Sew The Lily Dress does not have any extremely special elements. It’s Asian inspired diagonal buttons are pretty much the only design element in this dress. Nevertheless, this dress has such a lovely style and just the perfect amount of personality. One can alter the look with sleeves, collar and button details. There are many possibilities. I think this pattern would be amazing in a party dress if only one found some kind of unique fabric. On the other hand, this would also make a simple every day dress with nice little detail. This pattern includes gathered hem, which means nice fullness without the unpractical circle skirt. I find myself looking at this pattern regularly wondering why I haven’t made it yet.

IMG_0272What would a list of dress patterns be without some vintage inspiration? Butterick B6018 is one of those perfect 1950s’ dress patterns. This stylish dress seems to require lots of fabric, but so do all amazing 50s’ dresses. This pattern has some serious potential for both special occasions and every day dresses. One could sew an amazing dress for summer or winter time. My problem is that for some unidentified reason I have managed to buy a too big size of this pattern. It shouldn’t be impossible to size it down couple of sizes. I just haven’t done it yet. But it is clear that the beautiful silhouette and pretty details of this pattern are constantly calling me to start this project.

Do you have any unused treasures in your pattern stash?

3 comments on “Kaavakokoelmani TOP 5 käyttämätöntä mekkokaavaa / My TOP 5 unused dress patterns

 1. Voi, kyllä löytyy! Juurikin noita vintagekaavoja, jotka ovat jo pelkän kantensa puolesta vain niin kauniita, etten raaski edes myydä niitä eteenpäin. 😉 Kyllä minulla on mielessä ollut joskus jotain niistä tehdäkin, mutta ovat aika haasteellisia kaavoja tällaiselle perustaidot omaavalle ompelijalle.

  Tykkää

  • Tuo on aivan totta! Vintagekaavoissa mitoitukset ja ohjeet on usein ihan toista luokkaa kuin nykypäivän kaavoissa. Mutta kun ne ovat niin kauniita! Ehkäpä vain haastat itsesi jonakin päivänä ja otat pidemmän projektin ihanan vintagemekon ompelemisesta 🙂 Mutta ihanaa kuulla, etten ole yksin käyttämättömien kaavojeni kanssa!

   Tykkää

 2. Ah, tuo Butterickin kaava oli mulla jossain vaiheessa ja hukkasin sen ennen kuin ehdin sitä testata. Epäilen, että se joutui jonkin paperinkeräykseen menneen lehden väliin, sillä olen etsinyt sitä moneen otteeseen, eikä se ole tullut esiin vuosienkaan jälkeen. Mulla tulee omista käyttämättömistä mieleen Coletten uusin paitamekko ja SOI:n Betty. Ja sitten pari lasten mekkoa, joiden kaavat ovat olleet varastossa jo pitempään. Ja sitten on niitä, joita olen yrittänyt, mutta jotka vaatisivat paljon työtä istuvuuden korjaamiseksi, jolloin motivaatio on karissut.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: