Ompeluvinkit / Sewing tips

Pohdintoja kaavakokoelmasta / Pattern stash thoughts

Please find the English version below ↓

 

Eräänä päivänä kyllästyin katsomaan sekaisin menneitä kaavalaatikoitani, otin kaikki kaavat esille ja kulutin pari tuntia järjestelemällä ne uudestaan. Lopputuloksena oli päätelmä, että kaavakokoelmani on ihan kohtalaisen kokoinen.

Tätä ”henkilökohtaista kaavakauppaani” katsoessani jäin pohtimaan onko suuri kaavakokoelma hyvä asia vai ei.

Positiivisena puolena kaavakokoelmassa on tietysti tieto siitä, että aina uutta ompeluprojektia pohtiessa, voi avata laatikon tai kaapin ja selata siellä olevia kaavoja. Parasta on kun tietää aina löytävänsä sopivan kaavan tilanteeseen kuin tilanteeseen. Negatiivisena puolena luonnollisesti on ajanpuute. Aika ei riitä kaikkien näiden projektien toteuttamiseen. Onneksi itse en juurikaan kyllästy kaavoihin. Saatan siis käyttää kaavoja useamman kuin yhden kerran ja tykkään myös vain selata niitä ja etsiä inspiraatiota. Toisaalta, kaavakokoelmani vie suhteellisesti aivan liikaa tilaa.

Miksi kaavoja sitten on kerääntynyt pienen yksityisen kaavakaupan verran? Kun ompelua harrastaa vuosikausia – tai jopa vuosikymmeniä – kaavoja kerääntyy ajan myötä.

Menevätkö kaavat pois muodista? Kyllä ja ei. Kaavoissa, aivan kuten valmisvaatteissakin, on tietysti trendinsä. On turha väittää, etteikö 1980-luvun jakkukaavan tunnistaisi melko varmasti kyseisen vuosikymmenen edustajaksi. Kaavoissa on kuitenkin se hyvä puoli, että niitä voi aina muokata. Näin ollen vanhatkaan kaavat eivät käy käyttökelvottomiksi. Paitsi ehkä ne kaikkein villeimmät aikakautensa edustajat…

Esittelen myöhemmin syksyllä kaavakokoelmani täällä verkkosivuillani, jos olette kiinnostuneita näkemään mitä se pitää sisällään.

****************************

It happened on day that I got tired of looking at my messy pattern storage. I took all patterns out and spent a couple of hours organizing my pattern stash. At the end of the process I realized that I have quite a collection.

While looking at this ”personal pattern shop” I started to think if a large pattern stash was a good thing or not.

On the positive side a good size pattern stash means that while thinking about new sewing projects, one can always just open a drawer and look at different patterns. The best thing is when you know you can always find a good pattern for every project and situation. The negative side is – as always – lack of time. There simply isn’t enough time to make all these projects. Luckily I don’t get bored with these patterns. I do usually use patterns more than once (unless it is a really bad one). I also like to just look through my pattern stash and find new inspiration. On the other hand, my pattern collection takes way too much space.

How come I have so many patterns that there are enough to form my private little pattern shop? Well, when you sew for many years – or even decades – patterns just come to your home with time.

Do patterns get out of style? Yes and no. In sewing patterns, just as in ready to wear, there are trends. It is nonsense to say that an 1980’s jacket pattern would not be recognizable as something from that era. However, the good thing in patterns is that one can quite easily make changes to them. This way, even old patterns are never totally unusable. Except perhaps those wildest ones…

Later this autumn I will probably show you my pattern collection in more detail, if you are interested in seeing it.

0 comments on “Pohdintoja kaavakokoelmasta / Pattern stash thoughts

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: