Ompeluvinkit / Sewing tips

Ompelu elämäntapana, osa 1 / Sewing as a lifestyle, part 1

Please find the English version below ↓

 

Huomaatko koskaan syöväsi aamiaista siten, että lusikan ja lautasen välissä on pyöröleikkuri? Huomaatko samalla, että aamiaisesi on katettu leikkualustalle, joka on kangaspölyn peitossa?

Mikäli vastasit kyllä, kyse ei suinkaan ole sotkuisesta kodista – kuten joku saattaisi luulla – vaan siitä, että ompelusta on tullut elämäntapa.

Ompelu elämäntapana ei suinkaan tarkoita, että koti olisi aina kaaoksessa. Se ei myöskään tarkoita, että aamiainen täytyisi syödä pyöröleikkurilla. Se tarkoittaa kuitenkin sitä, että ompelu on läsnä kotona ja omissa ajatuksissa jatkuvasti.

Moni ompeluharrastaja tuskailee jatkuvasti kasvavien kangasvarastojen, ompelulehtikokoelmien ja ompelutarvikkeiden kanssa. Kuinka piilottaa ne näkyvistä kotona? Mitä jos käytettävissä ei ole omaa ompeluhuonetta ja ompelutarvikkeita ei saakaan ihan aina piiloon?

Kun jostakin asiasta tulee elämäntapa, se on yleensä myös hyvin tärkeä itselle. Kirjaihmisen kotona on usein monia kirjahyllyjä. Muusikon kotona näkyy piano. Entä jos olisikin ihan ok, että ompeluharrastajan kotona näkyisi ompelukone (tai kaksi…), ompelutarvikkeita ja kauniita kankaita?

Itse taistelin vuosien ajan harrastustani vastaan. Siivosin ompelutarvikkeet aina kauniisti kaappien ovien taakse vieraiden tullessa. Koin kotini sotkuiseksi, mikäli kesken oleva ompeluprojektini oli olohuoneen pöydällä. Sitten ajattelutapani muuttui.

Ompelu on minulle elämäntapa. Se on rakkain harrastukseni. Miksi se ei saisi näkyä kotonani? Kun ymmärsin ja hyväksyin tämän asian, päätin ottaa ompeluharrastuksen siitä hetkestä lähtien huomioon sisustusratkaisuissani. Nyt ompelukoneilla on pysyvä paikka – kaikkien nähtävissä, kodin paraatipaikalla. Sovitusnukkeni on olohuoneessa yllään aina joku itse ompelemani vaate. Ompelukirjat ovat kauniisti rivissä kirjakaapin lasioven takana.

Kaiken tämän seurauksena huomaan syöväni aamiaista yhä useammin siistillä pöydällä, josta pyöröleikkurikin on löytänyt paikalleen.

****************************

Have you ever found yourself eating breakfest so that you’ve placed a rotary cutter next to your bowl? Have you also served your breakfast on a self healing cutting mat?

If the answer is yes, it doe not mean that you have a messy home – like someone might think. It means that sewing is your lifestyle.

Sewing as a lifestyle does not mean that one’s home would be a constant chaos. It does not mean that you need to eat your breakfast using a rotary cutter. Actually I would advise against that. It means that sewing is constantly present in your home and thoughts.

Many home dressmakers suffer from growing fabric stash, sewing magazine piles and other sewing stuff. How to hide them from view? What if you don’t have a dedicated sewing room where you can hide your sewing?

When something becomes a lifestyle, is is usually something very important to you. Book persons have many bookshelves. Musicians have a piano. What if it would be ok that a home seamstress has a sewing machine (or two…) and beautiful fabrics?

For years I used to hide all my sewing things behind closed doors whenever guests arrived. My home felt messy if my work in progress was on the living room table. Then I suddenly changed my way of thinking.

Sewing is my lifestyle. It is my best and most beloved hobby. Why should it not show in my home? When I understood and accepted this, I decided to incorporate sewing into my home decor. Now my sewing machines have their very own place – the best place in the living room. My dressmaker’s dummy stands proudly showing my me made dresses. And my sewing books stand nicely behind the book shelve’s class door.

And the result is that my breakfast table is more often clean and my rotary cutter in its own place.

0 comments on “Ompelu elämäntapana, osa 1 / Sewing as a lifestyle, part 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: