Ompeluvinkit / Sewing tips

Mitä on scuba ja mihin sitä voi käyttää? / What is scuba and how to use it?

Please find the English version below ↓

 

Kangaskauppojen valikoimissa on nykyään yhä enemmän scubaa. Mutta mitä scuba-kangas on ja mihin ompeluharrastaja voisi sitä käyttää?

FullSizeRender 31Scuba on saanut nimensä märkäpuvuissa käytettävän materiaalin mukaan. Vaikka scubaa on eri paksuista, yleisimmin se on melko raskasta ja tönkköä kangasta. Scubassa on yleensä mukavasti joustavuutta. Mikään kevyt ja hulmuava materiaali scuba ei ole. Se pitää muotonsa eikä rispaannu reunoista.

Itse suosittelen scuban käyttöä kahdenlaisiin vaatteisiin.

Scuba on omiaan silloin kun vaatteeseen haluaa volyymia. Leveähelmaiset mekot tai peplumpaidat ovat loistavia scuban käyttökohteita. Toisaalta scuba sopii joutavuutensa ja läpikuultamattomuutensa vuoksi erinomaisesti myös vartalonmyötäisiin vaatteisiin. Alusvaatteet, urheiluvaatteet, leggingsit… Tai entäpä tyköistuva juhlamekko?

Scubaa on saatavilla kaikenlaissa väreissä ja kuvioissa. Jos on valmis näkemään hieman vaivaa kankaan metsästämiseen, scubaa voi löytää upeissa värikkäissä kukkaprinteissä. Toisaalta yksivärinen scuba sopii hyvin luottovaatteiden ompelemiseen.

Oletko jo kokeillut scubaa?

****************************

Have you seen all those lovely scubas that keep on popping into fabric stores? But what is scuba and how to use it in sewing projects?

Name ”scuba” comes from the fabric used in wet suits. One can find scuba in different weight but usually it is quite heavy and stiff. And at least all the scubas I’ve come across with have a lovely stretch. By no means is scuba a light and airy material. But it has great structure and – the best thing – does not fray.

I think there are two kind of projects that scuba is great for.

If you want lots of volume and structure, use scuba. A nice dress with a wide hem or a peplum top would look great in scuba. On the other hand, scuba is great if you want to make something very fitted. Lingerie, sports wear, leggings… Or how about a fitted party dress?

Scuba can be found in wonderful prints. It is worth the time spent to find the perfect print. But I am also always for solids. Those make great basics.

Have you tried sewing scuba yet?

2 comments on “Mitä on scuba ja mihin sitä voi käyttää? / What is scuba and how to use it?

 1. Saara Helin

  Hei, löysin vasta ihanan blogisi ja olen käynyt lukemassa jokaisen postauksen varmaan jo moneen kertaan.
  Kysynkin nyt samantien scubasta. Minusta se on hauska kangas ja teinkin siitä mekon. Mutta ompelu oli tuskien taival. Koneeni teki aivan kamalaa hyppytikkiä vaikka kokeilin erilaisia neuloja. Miten sinä ompelet Scubaa?

  Tykkää

  • Hei Saara! Kiitos ihanasta palautteesta! Itse olen kokeillut scuban ompelemista saumurilla ja se on toiminut todella hyvin. Ompelukoneessani olen käyttänyt joustaville tarkoitettua neulaa. Uudella ja terävällä neulalla olen saanut scuban ommeltua ilman ongelmia. Muistaakseni käytin ihan tavallista keskipaksua stretch-neulaa. Mutta tiedän tuskan… Joskus mikään asetus tai neula tai lanka ei vaan tunnu toimivan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: