Ompeluvinkit / Sewing tips

Onko sovitusnukke tarpeellinen? / Does one need a dressmakers dummy?

Please find the English version below ↓

 

Yksi syy omien vaatteiden ompeluun on, että ompelu on keino saada varmasti hyvin istuvia vaatteita. Hyvän istuvuuden saavuttamiseksi puolestaan on, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta, välttämätöntä nähdä vaivaa vaatteen sovitusprosessissa. Sovittaminen ja istuuvuden vaatimien muutosten tekeminen aiheuttaa monelle päänvaivaa – erityisesti silloin kun ompelee itselleen. Tällöin apu saattaa löytyä sovitusnukesta.

Sovitusnukkeja on erilaisia ja ne sopivat eri vartalotyypeille ja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Hinnatkin vaihtelevat sovitusnuken tyypistä riippuen. Jotta nukesta olisi mahdollisimman paljon hyötyä, tulee sen mittojen vastata mahdollisimman tarkasti oman vartalon mittoja – tai sen henkilön, jolle kulloinkin sattuu ompelemaan.

Itseltäni löytyy sovitusnukke, jonka rinnan-, vyötärön- ja lantionympärystä voi tietyissä rajoissa muuttaa. Lisäksi nuken korkeutta voi säätää vastaamaan omaa pituutta. Nukke muutti luokseni siinä vaiheessa kun aloin ommella entistä enemmän ja halusin saada oikeasti hyvin istuvia mekkoja. En ole tätä hankintaa katunut päivääkään.

Sovitusnukke helpottaa kaavojen muokkauksen lisäksi esimerkiksi hameen helman pituuden määrittämistä ja tasaamista. Nuken jalustassa on yleensä helman mittaamista varten erillinen uloke. Näin esimerkiksi venymään jätetyn kellohelman saa tasattua lopuksi helposti tasamittaiseksi.

Nukesta on hyötyä myös silloin kun ei ole aivan varma miltä lopputulos tulee näyttämään ja sitä haluaisi tarkastella ja kokeilla esimerkiksi erilaisia koristeita. Kaavoittamisessa nukke on mitä mainioin apuväline. Nuken ylle voi myös suunnitella vaatteita suoraan kankaita laskostamalla, mikäli tällainen suunnittelusuuntaus sattuu viehättämään.

Välttämätön hankinta sovitusnukke ei toki ole. Ilman sitäkin tulee erinomaisesti toimeen. Itsekin ompelin vuosia ilman sovitusnuken apua, ja vaatteistani tuli siitä huolimatta hyvin istuvia ja helmani olivat tasaisen mittaisia. Mutta kuten niin moni muukin ompeluharrastukseen liittyvä lisävaruste, sovitusnukke helpottaa monia työvaiheita.

****************************

One reason for making one’s own clothes is that it is a way to get clothes that fit well. To achieve the perfect fit one needs to – at least in most cases – face the challenge of a fitting process. Fitting and making the required adjustments can cause some headache. Especially when sewing for oneself. This is when a dressmakers dummy might come useful.

There are many types of sewing dummies meant for different uses. The prices alter as well, usually depending on what kind of dummy you are after. To get the most use out a sewing dummy, it should be as close to your – or the person you are sewing for – measurements as possible.

I have an adjustable dressmakers dummy. It means that I can adjust its bust, waist and hip measurements to mach my own measurements. I can also change the hight of the dummy. I decided to get a dressmakers dummy some years ago when I understand that I want to achieve the perfect fit for my dresses. I haven’t regret the decision!

Dressmakers dummy makes making pattern alterations a lot easier. It is also useful when leveling the hem of a circle skirt. Most dummies have a specific measuring tool for marking the hem.

Dummy comes useful also when you are not quite sure how the end result will look like and you would like to see it on someone but have no-one to model for you. When making your own patterns, a dressmakers dummy is an amazing helper. It makes it easier to design clothes simply by draping fabric. Something I am super scared to try.

But is a dressmakers dummy a necessary purchase? I would say no. You can very well sew wonderful clothes without one. I know I did. I managed to achieve good fit and even hems even before my dummy. But just as so many other sewing supplies, a dressmakers dummy just makes thing easier.

0 comments on “Onko sovitusnukke tarpeellinen? / Does one need a dressmakers dummy?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: