Ompeluvinkit / Sewing tips

Suuret vs. pienet kaavanvalmistajat

Colette patterns oli vuosia sitten ensimmäinen tuttavuuteni pieniin kaavanvalmistajiin. SIihen saakka olin ommellut lähinnä suurten kaavatalojen tai käsityölehtien kaavoista. Yhtäkkiä uusi maailma tuntui aukeavan. Huomasin, että pienet kaavayrittäjät suunnittelivat paljon juuri itseäni miellyttäviä vaatteita. Hiljalleen olen tutustunut yhä useampaan pieneen kaavataloon.

Suuria kaavanvalmistajia syytetään usein siitä, etteivät ne pysy trendien perässä. Totta tai ei, kilpailu on aina hyväksi mille tahansa markkinalle. Suurilla kaavanvalmistajilla on etunaan massiiviset suunnittelutiimit. Ne tekevät ajoittain erityiskaavoja tunnettujen suunnitelijoiden kanssa ja pystyvät tarjoamaan uusia kaavoja paljon ja nopealla tahdilla. Ei tarvitse kuin selata vaikkapa Simplicityn valikoimia kun huomaa lähes kaikkien mahdollisten tyylisuuntien olevan edustettuina. Kaavoja löytyy naisille, lapsille, miehille ja jopa lemmikeille. Hinnat pysyvät usein kohtuullisina johtuen kaavojen massatuotannosta. Suurilla yrityksillä on myös varaa järjestää pari kertaa vuodessa alennusmyyntejä, jolloin kaavoja saa todella edullisesti. Totta on, että kaavojen mallikuvat ovat usein aivan eri vuosikymmeneltä – vaikka kyseessä olisi uusi kaava – mutta kun oppii katsomaan näiden kuvien ohi, voi tehdä todellisia löytöjä.

Pienet kaavanvalmistajat nojautuvat useimmiten yrityksen perustajan tiettyyn tyyliin. Joillakin se tarkoittaa trendikästä, joillakin puolestaan vintage-henkisyyttä. Jotkut erikoistuvat äitiysvaatteisiin ja jotkut puolestaan lastenvaatteisiin. Pienten kaavatalojen kaavat maksavat usein huomattavasti enemmän kuin suurten talojen. Koska kaavoja painattaminen on kallista puuhaa, monet pienet yrittäjät lähtevät liikkeelle tarjoamalla PDF-kaavoja. PDF-kaavoja joko vihaa tai niitä rakastaa. Huonona puolena on vaiva ja paperinhukka. Hyvänä puolena kaavojen hieman painettuja kaavoja halvempi hinta ja nopea saatavuus.

Siinä missä suuret kaavanvalmistajat palvelevat asiakkaita laidasta laitaan, pienissä kaavanvalmistajissa on tärkeää löytää ne omaa tyyliä tukevat. Mitoitukset saattavat heitellä laajastikin eivätkä kaikki pienet kaavanvalmistajat noudata mitään vaateteollisuuden standardeja. Tämä saattaa olla plus tai miinus – aivan omasta vartalotyypistä riippuen.

Itse olen löytänyt pari pientä kaavanvalmistajayritystä, joiden tyyli sopii omaani ja joiden mitoitus osuu hyvin yksiin omien mittojeni kanssa. Tuen mielelläni yrittäjyyttä, oli se sitten kotimaassa tai ulkomailla. Siitä johtuen yksityisten kaavanvalmistajien kaavavarastoni on kasvanut viime vuosina huimasti. Tästä huolimatta selaan edelleen melko lailla säännöllisesti suurten kaavatalojen mallistoja löytäen lähes aina useampia itseäni miellyttäviä kaavoja.

Kumpi siis lopulta voittaa? Ei kumpikaan – eikä tarvitsekaan. Toivon, että tulevaisuudessakin kummallekin taholle löytyy asiakkaita, sillä kumpaakin tahoa tarvitaan. Ompelu on viime vuosina nostanut huimasti profiiliaan nykyaikaisena harrastuksena, mikä tarkoittaa ettei ompeluun liittyvää yritystoimintaa voi toivottavasti olla koskaan liikaa.

0 comments on “Suuret vs. pienet kaavanvalmistajat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: