Ompeluvinkit / Sewing tips

Onko joustamattomien kankaiden ompelu vaikeaa?

Tämä on kysymys, johon törmään säännöllisin väliajoin. Moni aloittaa ompeluharrastuksen trikoon parissa ommellen mekkoja, lastenvaatteita ja paitoja. Kannatan vankasti itsetehtyjä trikoovaatteita. Rohkaisen kuitenkin kaikkia kokeilemaan myös joustamattomien kankaiden ompelua. Ainakin mikäli siihen yhtään löytyy kiinnostusta.

Joustamattoman, eli kudotun kankaan ompelu ei ole vaikeaa. Itse asiassa tukevan puuvillakankaan ompelu on usein joustavan kankaan ompelua helpompaa. Haaste tuleekin trikookankaisiin tottuneelle eteen vaatteen sovituksessa. Koska kudottu kangas ei jousta lainkaan trikookankaan tavoin, täytyy vaate muotoilla vartalolle sopivaksi erilaisilla muotolaskoksilla ja leikkauksilla. Siinä missä perus trikoomekon kaavaan ei välttämättä tarvitse tehdä paljoa muutoksia, saattaa puuvillamekon kaavassa joutua muokkaamaan esimerkiksi muotolaskoksia, vyötärön ympärystä tai hihansuita.

Kuinka joustamattomien kankaiden ompelussa sitten onnistuu?

Koon valinta on ensimmäinen kohta, jossa ei kannata huijata itseään. Kaavassa näkyy eri kokojen mitat, ja usein myös valmiin vaatteen mitat. Kannattaa valita rehellisesti se koko, joka näyttää vastaavan omia mittoja parhaiten. Jos osuu kahden koon väliin, kannattaa valita suurempi ja ottaa sitten hieman sisään eri saumoista.

Koeversio kannattaa tehdä aina silloin kun varsinaiseen vaatteeseen on käyttämässä erityisen ihanaa kangasta, jonka ei halua menevän hukkaan. Koeversioon voi käyttää halvinta mahdollista varsinaisen kankaan kanssa saman tuntuista kangasta. Eikä koeversiossa tarvitse huolehtia vetoketjuista ja muista vastaavista yksityiskohdista. Tärkeintä on tarkastaa, että vaate istuu hyvin.

Kaavamuutokset tulevat eteen silloin, jos koeversio istuu todella huonosti. Nykyään ohjeita eri muutoksiin löytyy onneksi paljon esimerkiksi sosiaalisen median kanavista. Jos kaavamuutoksia joutuu tekemään jatkuvasti ja paljon, kannattaa harkita hyvän oppikirjan hankkimista.

Kärsivällisyys on avain kaikkeen onnistumiseen ompelussa. Jos ensimmäinen vaate on katastrofi, kannattaa se pienentää vaikkapa nukenvaatteeksi tai pussukaksi. Sitten vain rohkeasti uuden projektin pariin. Kokeilemalla oppii ja kärsivällisyydellä kehittyy. Ja yhtenä päivänä huomaakin, että voi tehdä itse kaikki ihanat mekkonsa niin arkeen kuin juhlaankin.

0 comments on “Onko joustamattomien kankaiden ompelu vaikeaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: