Ompeluvinkit / Sewing tips

Kuinka valita juhlamekon kaava?

Kevään ja kesän juhlien kynnyksellä alkaa juhlamekkoprojekti pyrkiä monen ompelupöydän täytteeksi. Kaavoja on nykyään tarjolla jokaiseen makuun niin paljon, että valinta voi tuntua todella vaikealta. Mistä lähteä edes liikkeelle? Sen vuoksi ajattelin jakaa omat vinkkini täydellisen juhlamekon kaavan valitsemiseen.

Inspiraation etsiminen

Mikäli oma suosikkimalli ei ole heti tiedossa tai kaipaa vaatekaappiinsa hieman vaihtelua, kannattaa mekkoprojekti aloittaa inspiraation etsimisellä. Pinterest, kirjaston muotilehtivarastot, televisiosarjat, vaatekaupat… Inspiraation lähteitä on monia. Usein sanotaan, että oma vartalo pitäisi analysoida ja valita malli analyysin perusteella. Itse olen sitä mieltä, että se mikä tuntuu hyvältä, näyttää hyvältä. Jos jokin tyyli tuntuu inspiroivalta niin kukapa on pätevä sanomaan, ettei sellaista mekkoa saisi käyttää. Kannattaa luottaa omaan vaistoon.

Neuvon kysyminen

Jos oma vaisto on hiljaa eikä mikään mekko tunnu puhuttelevan, voi aina kysyä apua tuttavalta tai vaikka sosiaalisen median ompelukanavissa. Tee kollaasi kiinnostavan näköisistä malleista ja kysy muiden mielipidettä. Lopullista päätöstä ei ole mielipiteen kysymisestä huolimatta pakko tehdä toisen ajatusten mukaan, mutta erilaiset näkemykset tulevat joskus tarpeeseen.

Kaavan etsiminen

Mikäli on valmis näkemään paljon vaivaa, löytyy juuri oikeanlainen kaava varmasti jostakin päin maailmaa. Metsästäminen saattaa viedä aikaa, mutta on usein sen arvoista. Jos aika on kortilla, voi jälleen kysyä neuvoa eri ompelupiireistä. Ompeluharrastajat auttavat mielellään. Ja jos omat taidot riittävät, voi kaavat piirtää myös itse.

Kaavan kaaviokuvan tutkiminen

Kaavojen valokuvat tai piirrokset valmiista vaatteesta eivät suinkaan aina vastaa todellisuutta. Painettujen kaavojen pakettien takaa löytyy aina kaaviokuva, josta mekon linjat tulevat paljon paremmin esille. Niinpä rumankaan mallivaatteen ei kannata antaa lannistaa. Lopputulos voi omasta kangasvalinnasta riippuen näyttää aivan erilaiselta.

Kankaan ja kaavan yhteensopivuuden varmistaminen

Ennen lopullista päätöstä kannattaa vielä selvittää sopiiko ajateltu kangas kyseiseen kaavaan. Jos kangasta ei ole valmiina, kannattaa kaava ottaa mukaan ostosreissulle. Valtaosissa kaavoista kerrotaan millainen kangas malliin parhaiten sopii. Mikäli kangastyypit eivät itselle aukene, kangaskaupasta saa varmasti apua.

Luottokaavojen kierrätys

Aina ei tarvitse kokeilla uutta kaavaa. Takaan, että hyvin harva huomaa samaa kaavaa käytetyn viiteen erilaiseen mekkoon. Jos kaavakokoelmasta löytyy varma luottokaava, josta valmistuu kerta toisensa jälkeen ihania mekkoja, kannattaa se huolettomasti ottaa jälleen kerran esille.

Lopulta voi aina iloita siitä, että itsetehty juhlamekko on aina astetta erityisempi!

0 comments on “Kuinka valita juhlamekon kaava?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: