Kirja-arvostelut / Book reviews

Kuukauden ompelukirja: Gertie’s new book for better sewing

”A modern guide to couture-style sewing using basic vintage techniques.”

Gretchen Hirsch, joka tunnetaan ompeluympyröissä Gertienä, tuli tunnetuksi Gertie’s blog for better sewing -bloginsa  kautta. Blogin alkuperäisenä ajatuksena oli ommella läpi kaikki Voguen vanhan Book for better sewing  -kirjan projektit ja oppia sitä kautta vintage-ompelua. Sittemmin Gertie on kirjoittanut kolme kirjaa, joista ensimmäinen on Gertie’s new book for better sewing.

IMG_2043
Gretchen Hirsch: Gertie’s New Book for Better Sewing

Kirja alkaa perinteisesti tekniikkaosiolla. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa tusinatekniikkaosio. Monet edistyneemmät ompelijat tuskastuvat kaikkien kaavakirjojen sisältämiin ”näin ompelet sauman” -lukuihin. Lukuihin, jotka sinänsä ovat kyllä hyödyllisiä ja yleensä tärkeitä kaavojen onnistuneen toteuttamisen kannalta. Gertien kirjassa on kuitenkin erilainen lähestymistapa. Hän käy läpi ison joukon vintage-ompelutekniikoita, joita pääsee kirjan projekteissa harjoittelemaan. Kirjassa kerrotaan myös muun muassa vintagekaavoista ja kankaan valmistelusta.

Tekniikkaosiossa käydään läpi esimerkiksi luilla tuetun yläosan ompeleminen, erilaisia tyylejä vetoketjun ompelemiseen sekä räätälöidyn jakun kauluksen tukeminen.

Kirjan projektit perustuvat joukkoon peruskaavoja, joten kirjassa neuvotaan myös kaavojen muokkaamiseen sekä tiettyjen yksinkertaisten kaavan osien piirtämiseen ihan alusta lähtien. Kirjassa on panostettu paljon hyvään kuvitukseen. Kaaviokuvat ovatkin selkeitä ja auttava ymmärtämään ajoittain monimutkaisiltakin tuntuvia kaavamuunnoksia.

Kirjassa on oma osionsa myös vaateen sovituksesta. Koska vintagekaavat, ja niiden inspiroimat kaavat, ovat yleensä hieman hankalampia sovitettavia – verrattuna vaikkapa yksinkertaiseen trikoomekkoon – kannattaa sovitukseen kiinnittää huomiota projektin joka vaiheessa.

Kirja sisältää joukon kaavoja, joiden avulla voi toteuttaa yli 20 vaateprojektia. On hyvä huomioida, että tässä ensimmäisessä kirjassaan Gertie keskittyy todellisiin vintagemuodin klassikoihin. Vaatteet ovat sieltä ryhdikkäämmästä päästä. Mukana on muun muassa ohje kynähameeseen, paitamekkoon sekä jakkuun.

Mikäli vintageompelu kiinnostaa, mutta erilaiset tekniikat ovat tuntemattomia tai hämmentäviä, Gertien kirjasta on varmasti apua. Aivan aloittelijalle kirjaa en suosittelisi, mutta hieman edistyneempi ompelija löytää siitä varmasti mielenkiintoista tietoa ja sopivia ompeluhaasteita.

Kirjan ainoana negatiivisena puolena mainitsisin joidenkin projektien epätarkkuuden. Esimerkiksi eräässä mekossa ylä- ja alaosan muotolaskokset eivät kohtaa. Kyseessä voi olla design-yksityiskohta, mutta ainakin itseäni se häiritsee sen verran, että laskokset on siirrettävä kohtaamaan vyötärösaumassa. Kirjan hyvin retrotyylisen stailauksen ei sen sijaan kannata antaa häiritä. Kaavoista saa tehtyä oikein hyvin nykypäivään sopivia kauniita ja naisellisia vaatteita.

 

Kuukauden ompelukirja -sarjassa esittelen mielenkiintoisia ja hyödyllisiä ompelukirjoja. Jos sinulla on vinkki kirjasta, josta toivoisit kirjoitusta, voit olla yhteydessä lähettämällä sähköpostia ompeleomaonnesi@gmail.com

0 comments on “Kuukauden ompelukirja: Gertie’s new book for better sewing

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: