Ompeluvinkit / Sewing tips

Vinkkejä alusvaatteiden ompeluun

Mikäli tavoitteena on jonakin päivänä omistaa vain itsetehtyjä vaatteita, on ennemmin tai myöhemmin otettava paininjalan alle myös alusvaateprojekteja. Alusvaatteiden ompelu saattaa kuulostaa turhan haastavalta urakalta, mutta kiinnittämällä huomiota muutamaan perusasiaan, urakasta voikin tulla mieleinen. Alusvaatteiden ompeluun voi jopa jäädä koukkuun.

IMG_1964Kaavat

Alusvaatteita voi toki ommella jäljentämällä jo olemassa olevia valmisvaatteita. Ainakin yksinkertaisimmissa projekteissa se on aivan kätevä lähtökohta. Mikäli haluaa kuitenkin vaihtelevuutta ja uusia ideoita, kannattaa sukeltaa kaavojen maailmaan. Suosittelen erityisesti Etsyn yksityisyrittäjiä, joilla on upeita ja monipuolisia kaavavalikoimia. Alusvaatekaavat mahtuvat yleensä muutamalle arkille, joten ne eivät tuota liikaa päänvaivaa PDF-kaavoinakaan.

IMG_1963Kankaat

Yleisesti puhutaan kuinka loistavia alusvaateprojektit ovat ylijäämäkankaiden käyttämiseen. Se on varmasti totta, mutta maailma on myös täynnä mitä ihanimpia juuri alusvaatteisiin sopivia kankaita. Niiden etsimisessä täytyy vain nähdä hieman enemmän vaivaa. Eri levyistä joustopitsiä on erityisen vaikeaa löytää kivijalkamyymälöistä. Tässäkin kannattaa siis kääntyä verkkokauppojen ja pienten myyjien puoleen. Verkosta löytyy alusvaateompeluun keskittyneitä pieniä yrittäjiä, joiden valikoimat vaihtuvat usein.

IMG_1961Kuminauhat

Erilaisia kuminauhoja on valtavat määrät. Yleisimmin valmiissa alusvaatteissa näkee koristereunaista alusvaatekuminauhaa. Koristereunoja on erilaisia ja tätä peruskuminauhaa löytyy melko helposti useissa eri väreissä. Kannattaa kokeilla myös taitettavaa kuminauhaa. Sitä on olemassa valmiiksi taitettuna sekä ei valmiiksi taitettuna. Kuminauhasta, jota ei ole taitettu valmiiksi – mutta jossa on on silti selkeä taittokohta – voi käyttää oman maun mukaan kumman puolen tahansa. Yleensä toinen puoli on matta ja toinen kiiltävä.

IMG_1960Ompeleet

Kun kaikki tarvikkeet ovat kasassa ja on aika ryhtyä ompelemaan, kannattaa ehdottomasti testata erilaisia ompeleita omalla koneella. Alusvaatteita voi ommella joko saumurilla tai ompelukoneella. Kummallakin saa kauniin lopputuloksen. Ohuita ja herkkiä kankaita ommellessa, saumurista voi poistaa vasemmanpuoleisen neulan ja ommella kolmelankaisen kapean sauman. Ompelukoneen kolmiaskel-siksak on erityisen kätevä kuminauhan kiinnittämiseen. Se joustaa hyvin, mutta kiinnittää samalla kuminauhan tukevasti. Kokeilemalla selviää, mitkä asetukset omissa koneissa ja kussakin kankaassa toimivat parhaiten.

Alusvaateprojektit ovat nopeutensa vuoksi erityisen hauskoja. Niissä pääsee myös kokeilemaan uudenlaisia kankaita ja tekniikoita. Kannattaa siis tarttua rohkeasti haasteeseen ja ottaa jälleen yksi askel kohti täysin itse valmistettua vaatevarastoa.

0 comments on “Vinkkejä alusvaatteiden ompeluun

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: