Ompeluvinkit / Sewing tips

Pohdintoja käsinompelusta

Ompelukoneella voi tehdä vaatteen yleensä alusta loppuun. Vaikka ohjeissa suositeltaisiin käsinompelua, voi kohdan usein jollakin tavalla kiertää ja käyttää konetta. Tosiasia kuitenkin on, että ompelemalla viimeistelevät pistot käsin, saa vaatteeseen yleensä viimeistellyn ilmeen. Käsinompelussa on lisäksi jotakin erityistä vaivannäön tuomaa ekstraa.

Monella ompeluharrastajalla käsinompelu jää kuitenkin väliin juuri vaivannäön vuoksi. Tiedättehän, elämme aikakaudella, jossa kaiken pitäisi tapahtua mahdollisimman nopeasti kun ajatukset ovat jo seuraavissa asioissa.

Entä jos käsinompelu olisikin vastaisku nopeusajattelulle? Voiko käsinompelu olla jopa rentouttavaa?

Käsinompelua saattaa tarvita aina pienien kääntöaukkojen sulkemisesta kellohamen leveän helman viimeistelyyn. Oli kyse pienestä tai suuresta projektista, kannattaa käsinompeluun varata aikaa. Kiire ei tee mistään asiasta rentouttavaa, joten miksi tehdä kivasta harrastuksesta stressaava.

Mikäli aika ei juuri sillä hetkellä riitä kiireettömien pistojen ompelemiseen, kannattaa käsinompeluprojektit kerätä hetkeksi odottamaan kiiretöntä hetkeä. Suosittelen keittämään tuona kiireettömänä hetkenä kupin teetä, laittamaan hyvää musiikkia soimaan tai vaikka elokuvan pyörimään ja tarttumaan käsinommeltavien kasaan.

Leveän helman ompeluun pienillä näkymättömillä piilopistoilla saattaa kulua tunti. Kauniiden pistojen tekemiseen joutuu keskittymään, joten aika kuluu huomaamatta. Käsillä tekeminen on todistetusti terapeuttista, ja käsinompelu on kokemukseni mukaan sitä aivan erityisesti. Täytyy myöntää, että kun näkee edessään kolme metriä ommeltavaa helmaa, ompelukone kutsuu yleensä kovasti luokseen. Se vaiva, joka käsinompeluun menee, maksaa itsensä kuitenkin nopeasti iloisena mielenä takaisin kun näkee kauniin lopputuloksen.

Käsinompelu, kuten niin moni muukin asia, on itse asiassa asennekysymys. Siihen voi suhtautua joko työläänä lisävaiheena tai palkitsevana rauhoittumisen hetkenä. Kukin voi itse pohtia kumpi lähestymistapa sopii itselle paremmin.

1 comment on “Pohdintoja käsinompelusta

  1. Minä otan aina käsinompelun rentouttavana rentoutumishetkenä. Kuuntelen hyvää podcastia tai katson televisiota ja annan neulan heilua. Mulla oli jossain vaiheessa sellainen olo, että käsinompelu oli jotenkin amatöörimäistä, ihan kuin olisin epäonnistunut suunnittelemaan ompeluvaiheet niin, että saisin ommeltua kaiken koneella. Sitten luin kirjan couture-ompelusta ja ymmärsin, että kaikkein hienoimmat luomukset tehdään juuri käsin ommellen. Tämä muutti ajatteluni täysin ja nyt tunnen lisääväni luomuksiini hivenen luksusta, kun ompelen viimeistelevät pistot käsin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: