Ompeluohjeet / Sewing tutorials

Kuinka piirretään yksinkertaisen hameen kaavat?

Vyötäröltä rypytetty hame on yksinkertaisimpia kaavoitettavia vaatteita. Se on hyvä projekti aloittelevalle ompelijalle, mutta sopii hyvin myös edistyneempien ompeluharrastajien ompelulistalle. Tässä ohjeet siihen kuinka itse teen rypytetyn dirndl-hameen kaavat omien mittojen mukaan.

Vyötärökappale

Liikkeelle lähdetään oman vyötärönympäryksen mittaamisesta. Koska kaavat kannattaa leikata kankaan taitteelta, otetaan vyötärökappaletta varten puolikas vyötärönympäryksen mitta. Siihen lisätään 2-3 cm väljyyttä ja saumanvaroja oman mieltymyksen mukaan. Jos vyötärönympärys on vaikkapa 84 cm niin vyötärökappaleen kaavan pituus on 42 cm + 3 cm = 45 cm. Korkeuden voi päättää oman maun mukaan. Itse valitsen korkeudeksi yleensä noin 10 cm, sillä pidän hieman korkeammista vyötärökappaleista.

Vyötärökappale copy

Hameen etukappale

Hameosan kaavassa pääsee toteuttamaan omia visioitaan hameen runsaudesta. Hyvä perusohje on tehdä hameesta kaksi kertaa oman lantionympäryksen levyinen.

Hameen etuosan kannattaa sekin leikata taitteelta. Kaavan leveydeksi otetaan siis puolet omasta lantionympäryksestä. Pituuden voi valita oman maun mukaan. Helpointa on mitata jostain jo olemassa olevasta hameesta itselle mieluinen helman pituus. Koska etukappale leikataan kankaan taitteelta, lisätään kappaleen leveyteen vain yhden kerran halutut saumanvarat.

Jos oma lantionympärys on vaikkapa 90 cm, etukappaleen kaavan leveys on siis 45 cm + saumanvarat.

Etukappale copy

Hameen takakappale

Takakappale piirretään muutoin etukappaleen mukaisesti, mutta sen leveyteen lisätään kaksi kertaa saumanvarat. Tämä siitä syystä, että takakappaletta ei leikata taitteelta. Näin saadaan ommeltua vetoketju takasaumaan.

Takakappale copy

Lopputarkistus

Nyt koossa pitäisi siis olla kolme eri kaavaa:

  • Vyötärökappale (leikataan yksi kankaan taitteelta)
  • Hameen etukappale (leikataan yksi kankaan taitteelta)
  • Takakappale (leikataan kaksi)

Kaavat kannattaa nimetä selkeästi heti niiden piirtämisen jälkeen. Kirjoita jokaiseen kappaleeseen mikä se on (etu-, taka-, vyötärökappale), kuinka monta niitä leikataan ja leikataanko taitteelta sekä kenen mittojen mukaan kaava on piirretty. Tämä auttaa varsinkin siinä tapauksessa, että kaavavarastosta alkaa löytyä jo hieman useammat kaavat.

0 comments on “Kuinka piirretään yksinkertaisen hameen kaavat?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: