Ompeluvinkit / Sewing tips

Onko saumuri tarpeellinen?

Saumuri ihastuttaa ja pelottaa. Kannattaako sille antaa tilaa ompelupöydältä?

Voiko joustavia kankaita ommella ilman saumuria?

Yleinen harhaluulo on, että joustavia kankaita ei voi ommella ompelukoneella. Tämä ei siis pidä paikkaansa. Trikoopaidan tai -mekon voi hyvin tehdä ilman saumuria käyttämällä ompelukoneen joustavia ompelia tai tavallista sik-sak-ommelta. Mikäli trikoota aikoo kuitenkin ommella enemmänkin, saumuri on ilman muuta hyödyllinen hankinta.

Pärjäisikö sitten pelkällä saumurilla?

Mikäli ompelee muutakin kuin trikoota, ei pärjää. Saumurin ommel pitää hyvin saumana joustavissa ja huolittelee joustamattomat kankaat kauniisti, mutta se ei ole kovin kestävä sauma joustamattomissa kankaissa.

Tekeekö saumuri ommelluista vaatteista kestävämpiä?

Saumuri ei tee joustavien kankaiden saumasta yhtään sen enemmän tai vähemmän kestävää kuin ompelukoneen jousto-ommelkaan. Joustamattomissa kankaissa reunojen viimeistelyssä saumuri tekee toki esimerkiksi siksak-ommelta siistimmän lopputuloksen. Hyvin tehty siksak-reuna kestää kuitenkin yhtä hyvin käytössä kuin saumurilla tehty viimeistelykin. Tämä on siis tilanne ainakin yleensä. Todella rispaantuvissa kankaissa saumuri toimii siksak-ommelta paremmin saumanvarojen viimeistelyssä.

Onko saumurista hyötyä muissa kuin trikoo-ompeluksissa tai saumanvarojen siistimisessä?

Hyvä saumuri tekee kauniin rullapäärmeen, jota voi käyttää myös vaikkapa sifongin tai muun ohuen kankaan helman viimeistelyssä. Kun saumuria opettelee käyttämään perusteellisesti, siitä saattaa paljastua yllättäviä ominaisuuksia. Mitä parempi saumuri, sitä varmemmin siitä on hyötyä muussakin kuin trikoopaitojen saumauksessa.

0 comments on “Onko saumuri tarpeellinen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: