Ompeluvinkit / Sewing tips

Vinkkejä ensimmäisen ompelukoneen ostoon

Ompelukoneiden tarjonta on suuri. Hinnat vaihtelevat ja ominaisuuksia tuntuu olevan enemmän kuin pystyy kotona enää edes muistamaan. Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon mennessään ostamaan ensimmäistä ompelukonettaan?

Perusasiat

IMG_1966Ompelukonemerkeissä on suuria eroja. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että ompelukoneissa rahalla saa yleensä laatua. Toinen perussääntö on, että kannattaa ostaa paras mihin on varaa ja panostaa mieluummin näkymättömään laatuun (koneen osat, valmistus, moottori) kuin satoihin koristeompeliin ja kivaan ulkonäköön.

Vaikka ompelukoneita voi ostaa nykyään suurista marketeista ja verkkokaupoistakin, kannattaa konetta kuitenkin käydä testaamassa kivijalkamyymälässä, jos siihen vain on mahdollisuus. Onko kone helppo langoittaa? Onnistuuko puolaus ilman suurempia ongelmia? Ompeleeko kone hyvin kaikkia niitä kankaita, joita haluan ommella? Näihin kysymyksiin saa parhaiten vastauksen kokeilemalla konetta itse ja pyytämällä asiantuntevaa myyjää kertomaan koneiden eroista.

Muita erityiskysymyksiä, joita kannattaa selvitellä on alalangan kireyden säätäminen (helppoa vai vaikeaa), mikä on joissakin koneissa oleellista esimerkiksi kauniin kaksoisneulatikin saamiseksi; kaksoisneulan ompelen laatu, mikäli haluaa tikata joustavien kankaiden helmat kaksoisneulalla; sekä koneen huoltomahdollisuudet – lähellä vai kaukana.

Kuten suurin osa muistakin enektroniikkalaitteista, ompelukoneetkin kootaan nykyään valtaosin Aasiassa. Osa valmistustyöstä tehdään kuitenkin joidenkin merkkien kohdalla edelleen Euroopassa. Mikäli valmistusprosessi kiinnostaa, kannattaa siitäkin rohkeasti kysyä maahantuojalta.

Ommelten määrä

IMG_1968Kymmenet koristeompeleet sokaisevat helposti kauneudellaan. Kuinka usein niitä kuitenkaan tulee käytettyä? Melko harvoin. Ennen ostopäätöstä kannattaa miettiä tarkkaan millaiseen tarpeeseen ompelukonetta on hankkimassa ja millaisia kankaita sillä haluaa enimmäkseen ommella. Mikäli ompelupöydälle on esimerkiksi tarkoitus ottaa paljon joustavia trikookankaita, kannattaa varmistaa, että ompelukoneesta löytyy hyvät joustavat ompeleet. Farkkukankaat ja muut paksummat kankaat puolestaan vaativat järeämmän luokan koneiston, jotta kone jaksaa puskea neulan kangaskerrosten läpi.

Kuten todettu, kannattaa alkuun mieluummin hankkia kone, jossa on vähemmän ommelvaihtoehtoja, mutta parempi moottori, kuin toisin päin. Tämä ei tarkoita, etteivätkö koristeompeleet olisi kauniita. Niillä on ilman muuta paikkansa ompeluprojekteissa. Alkuun pärjää kuitenkin erinomaisesti kun koneesta löytyy hyvä suoraommel, siksak, joustavaommel ja napinläpi.

Napinläpi… Jos aikomuksena on ommella paljon napinläpiä, kannattaa hankkia kone, jossa on helppo automaattinen napinläpiommel. Se helpottaa elämää huomattavasti.

Muiden kokemukset

Jos omasta tuttavapiiristä löytyy kokeneempi ompeluharrastaja, kannattaa kysyä apua ompelukoneen valitsemisessa. Mikäli omaa ompelijakaveria ei vielä ole, voi liittyä johonkin Facebookin ompeluryhmistä (esimerkiksi Ompeluelämää-ryhmään) ja kysyä sieltä apua. Ompeluharrastajat ovat yleensä kovin innostuneita omasta jutustaan ja vastaavat mielellään kysymyksiin.

0 comments on “Vinkkejä ensimmäisen ompelukoneen ostoon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: