Ompeluvinkit / Sewing tips

Ompeluharrastus pienessä tilassa: Tarvikkeiden järjestys

OLYMPUS DIGITAL CAMERARakastan erilaisia ompelutarvikkeita ja olen kovin ihastunut omaan kokoelmaani. Olen kerännyt tarvikkeita yli kymmenen vuoden aikana melkoisen määrän. Nykyään törmäänkin enää vain hyvin harvoin tilanteeseen, jossa en löytäisi kotoani juuri kyseisessä projektissa tarvittavaa asiaa.

Vasemmalla olevassa kuvassa olen levittänyt kaikki ompelutarvikkeeni pöydälle. Kokoelmassani on kaikkea kynistä ja neuloista, koristenauhoihin ja viivoittimiin. Pääosin käytän kaikkia omistamia tarvikkeita. Neulat lienevät yksi harvoista asioista, joita omistan aivan liikaa. Toisaalta neulat onneksi ovat kuluva tarvike. Ne tylsyvät aktiivisessa käytössä yllättävän nopeasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOmpeluharrastuksellani ei kuitenkaan ole omaa huonetta, vaan olen määrittänyt hyvin tarkasti tilan, johon kaikkien ompelutarvikkeitteni on mahduttava. Kyseinen tila on kaksi hyllyä 26 cm syvästä kaapista. Hyllyjen leveys on 82 cm ja korkeus n. 19 cm. Kyseessä on kaunis vanha kaappi, jossa on ovet. Tarvikkeiden on siis todellakin mahduttava hyllyjen sisään, jotta ovet menevät vielä kiinni. Tarvikkeiden säilytykseen olen nimennyt kaapin kaksi alinta hyllyä. Kolmanneksi alimmalla hyllyllä säilytän osaa ompelukirjoistani sekä muutamaa ei ompeluun liittyvää kirjaa. Alimmalla hyllyllä näkyy tässä kuvassa jo valmiiksi saumurilangat, joiden on myöskin mahduttava tähän kaappiin. Ne vievät reilun kolmanneksen kyseisestä hyllystä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATilan rajallisuuden lisäksi ompelutarvikkeitteni järjestystä määrittelee luonteeni. Haluan, että löydän ommellessani kaiken tarvitsemani helposti juuri silloin kun sitä tarvitsen. Järjestyksen paras ylläpitäjä on määritellä kaikelle oma paikkansa. Tavaroiden ryhmittely käyttötarkoituksen mukaan auttaa pitämään vaikkapa kaikki napit, hakaset ja tarranauhat lähellä toisiaan. Kaapin tilankäytön kannalta puolestaan on järkevintä säilyttää mahdollisimman monet tarvikkeet pinottavissa rasioissa. Tarvikkeillani on pienempiä ja isompia rasioita riippuen siitä kuinka paljon tarvikkeita kuhunkin kategoriaan kuuluu. Koristenauhoja omistan melkoisen määrän. Samoin lankoja. Sen sijaan wonder clipsit mahtuvat kaikki yhteen pieneen rasiaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARasioiden sijiottelu hyllyille vastaa kolmiulotteisen palapelin kokoamista. Pyrin sijoittamaan tarvikkeet siten, että kaikki ovat helposti saatavilla. Koska hyllyt eivät ole kovin syvät, tarvikkeita ei pääse hukkumaan takarivin takariviin. Yleisimmin käyttämäni rasiat ovat yleensä eturivissä tai pinon päällimmäisenä.

Leviävätkö tarvikkeet rasioistaan kun ompelen? Osittain kyllä. Yksi pieni laatikko sisältää ”välttämättömät pikkutarvikkeet”, joita käytän joka kerta ommellessani. Nostan laatikon aina ensimmäiseksi pöydälle aloittaessani ompelemisen. Laatikosta löytyy mm. mittanauha, neuloja, ratkoja ja sormustin. Nämä tarvikkeet ovat usein tunnin kuluttua levällään. Mutta ne on myöskin nopeasti kerätty takaisin rasiaan päivän päätteeksi. Sen sijaan vetoketjujen kaltaiset tarvikkeet eivät yleensä karkaa purkistaan. Avaan rasian, otan mitä tarvitsen, ja laitan loput saman tien takaisin kaappiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOmpelupisteeni päädyssä säilytän pientä nuppineulamäärää, merkitsemis- ja kirjoitusvälineitäni (=kyniä) sekä muistikirjaa. Muilta osin kaikki tarvikkeet säilyvät kauniisti kaapissa vieden vain pari hyllyllistä tilaa.

Yhteenvetona voisi todeta, että ompeluharrastus vaatii tietysti hieman säilytystilaa. Kotona ei kuitenkaan tarvitse olla kuutioittain ylimääräistä tilaa, jotta vaatteiden ompelua voisi edes harkita. Kuten kaikessa tilankäytössä, kyse on priorisoinnista ja järjestyksestä. Ennen kaikkea on inspiroivaa aloittaa ompeleminen kun ei ensimmäiseksi tarvitse kuluttaa tuntia tarvikkeiden etsimiseen.

0 comments on “Ompeluharrastus pienessä tilassa: Tarvikkeiden järjestys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: