Ompeluvinkit / Sewing tips

Ompeluharrastus ja Konmari

Olen Konmari-menetelmän kannattaja. Olen toteuttanut menetelmän kotonani. En puhele edelleenkään tavaroilleni – paitsi joskus – enkä ole ”marittanut” elämästäni ihmisiä. Olen sen sijaan tajunnut kuinka paljon kauniita tavaroita omistan, säilyttänyt nuo tavarat ja löytänyt niille paremman järjestyksen.

Omistan suhteessa kaikkiin tavaroihini todella paljon ompeluun liittyviä asioita. Yksi Konmarin ajatus on, että ihminen ei tarvitse lisää säilytystilaa, vaan vähemmän tavaroita. Olen samaa mieltä, mutta mitä tehdä kun sattuu harrastamaan muutakin kuin joogaa ja tuo harrastus tuottaa suunnattomasti iloa?

On suomalainen ilmiö kuvitella, että kaikki asuvat suurissa taloissa, joissa jokaiselle harrastuksellekin tulee olla oma tilansa. On järkyttävää ajatella, että mikäli harrastukselle ei voi pyhittää riittävästi tilaa, siitä tulisi luopua. Tällaistakin olen kuullut Konmarin yhteydessä puhuttavan.

Pääkaupunkiseudulla ompeluhuoneen hinta on helposti 50 000 euroa, joten väitän, etten ole ainoa, joka ei näe järkeväksi kasvattaa asuntoaan vain saadakseen ompeluharrastukselle oman huoneen. (Enkä sano, etteikö ompeluhuone olisi ihana asia!) Pitäisikö ompelemisesta sitten luopua, koska ei voi pyhittää sille ”tarpeeksi” tilaa? Konmari tarkoittaa itselleni nimenomaan iloa tuottavien asioiden pitämistä osana elämää. Ompelu on yksi suurimmista ilonaiheistani, joten en missään nimessä luopuisi siitä – oli ompeluhuonetta tai ei.

Mitä Konmari sitten on itselleni ompelun osalta tarkoittanut?

Tarkkuutta ostoksiin
Tilan rajallisuuden vuoksi mietin aina tarkkaan mitä kankaita, lankoja, koneita, kaavoja tai viivottimia hankin.

Huolehtimista ihanista tavaroista
Minulta löytyy melkoisen ihana kokoelma kauniita ja käteviä ompeluun liittyviä tarvikkeita. Huolehdin niistä hyvin välttääkseni niiden hukkumisen tai hajoamisen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varastojen säännöllistä läpikäymistä
Toteuttaessani Konmaria läpi kotini, kävin tarkkaan läpi myös kaikki ompelutarvikkeeni. Nykyään tutkin säännöllisesti mitä varastoihini on kertynyt. Mietin mihin projekteihin voisin kankaita ja nappeja käyttää ja luovun sellaisista tarvikkeista, joille itselläni ei enää ole käyttöä, mutta jotka saattavat tuottaa iloa muille.

Järjestyksen ylläpitämistä
Olen lähes neuroottinen ompelutarvikkeitteni järjestyksen suhteen. Haluan tietää tarkasti mistä kaikki löytyy. Hyvä järjestys auttaa myös säästämään tilaa. On uskomatonta miten pieneen tilaan saan kaiken mahtumaan. Eikä lopputulos tunnu edes ahtaalta.

Ompelemisesta iloitsemista
Hyvän järjestyksen keskellä ompelusta todellakin nauttii. En pysty harrastamaan sekasortoisessa tilassa, joten järjestys ja kaunis teemuki tekevät ompelemisesta todella rentouttavan hetken.

0 comments on “Ompeluharrastus ja Konmari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: