Ompeluvinkit / Sewing tips

TOP 5 jännittävän kätevät apuvälineet

Voi olla montaa mieltä siitä onko ompeleminen välineurheilua. Oma kokemukseni on, että kauniita vaatteita voi tehdä aivan yhtä hyvin käyttämällä apuna vain lankaa ja neulaa kuin turvautumalla moniin apuvälineisiin. Tämäkin on kuitenkin tottumiskysymys. Kun apuvälineisiin kerran saa tuntuman, niiden käyttäminen on palkitsevaa ja hauskaa. Tässä omat suosikkini jännittävän näköisistä, mutta niin kovin kätevistä ompeluharrastajan apuvälineistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eläväinen mittanauha
Jos on joskus mitannut litteästä kaavasta kaarevan hihansuun käyttämällä tavallista mittanauhaa tai viivotinta, tietää miten jännittävää puuhaa se saattaa olla. Kaavoittamisessa yksi kätevimmistä apuvälineistä onkin jäykkä, mutta liikuteltava mitta. Tämän mitan voi vääntää melkeinpä mihin tahansa muotoon ja siinä se myös pysyy. Molemminpuolinen mitta-asteikko tekee tästä vieläkin kätevämmän. Aivan mahtava keksintö!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vinokaitaleen kääntäjä
Käänsin vuosia vinokaitaletta käsin samalla kun silitin käänteitä paikoilleen. Tämä johti useammin kuin kerran palaneisiin sormenpäihin. Poltan ajoittain vieläkin sormeni ompeluprojektien lomassa (seuraava hankinta silikoniset sormensuojukset – tiedän, että sellaisia on!), mutta kaitaleen kääntäjä on vähentänyt tapaturmia huomattavasti. Näitä käteviä pieniä metallikappaleita on eri levyisille kaitaleille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kulmien terävöittäjä ja kaarten avaaja
Ostin tämän kyseisen pienen bambunpalan aikoinaan Lontoosta. Myyjä selitti minulle pitkät tovit kuinka hän ei tule toimeen ilman omaa vastaavaa apuriaan. Terävällä päällä saa erinomaisesti kulmat ryhdikkäiksi ilman, että terä tulee kulmasta läpi. Kaareva puoli puolestaan on hyvä apuri esimerkiksi pyöreän kauluksen reunoissa. Parasta on, että bambu kestää jonkin verran silittämistä, joten sitä voi käyttää samalla kun höyryttää kangasta muotoonsa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helmamitta
Yksinkertainen, mutta nerokas keksintö on pieni viivotin, jossa on liikuteltava keskiosa. Liikuteltava merkki siirretään oikean kääntövaran kohdalle ja siinä se pysyy vaikka mittaa siirtää kangasta pitkin pienten merkkien piirtämiseksi tai taitteen silittämiseksi. Käännän kaikki helmat tämän pienen mitan avulla. Muutenkin tämä on paljon tavallista mittanauhaa kätevämpi pieniin mittauksiin. Välttämätön? Eipä kai. Kätevä? Ehdottomasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saumurin lankojen päättelijä
Apureitteni uusin tulokas on minikokoinen koukku. Varastoistani löytyi ennalta tämän huomattavasti suurempi versio, jolla voi kääntää esimerkiksi naruolkaimia oikea puoli ulospäin. Tämä minikoukku puolestaan toimii saumurin lankojen päättelijänä. Koukku työnnetään saumurin ompelen lomaan ja sillä kalastetaan lankojen päät, jotka sitten vedetään ompelen sisään.

0 comments on “TOP 5 jännittävän kätevät apuvälineet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: