Ompeluvinkit / Sewing tips

Vinkit siistin kauluksen ompelemiseen

Rakastan kauluksia. Ne vain tuovat niin mekkoon kuin puseroonkin ryhtiä. Kaulusten ompelu saattaa kuitenkin koetella hermoja. Monestakin syystä…

img_1561Eläväinen tai liian ohut kangas
Jos vaatteessa käytettävä kangas on kovin ohutta tai muuten eläväistä, kaulukseen voi olla vaikea saada ryhtiä. Aina kauluksen ei tosin tarvitsekaan olla ryhdikäs, mutta entä silloin kun tarvitsee? Vastauksena on tukikangas. Tukikankaita on erilaisia ja eri paksuisia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että ohut kangas tarvitsee parikseen ohuen tukikankaan. Liian paksu tukikangas tekisi tässä tapauksessa kauluksesta luultavasti liiankin jäykän muuten kevyen oloiseen puseroon. Läpikuultavissa kankaissa kannattaa huomioida, että valkoinen tai musta tukikangas näkyy luultavasti läpi ja poistaa kankaan läpikuultavuuden.

Liian paksu kangas
Joskus ongelma on päinvastainen: kangas on liian paksua. Kovin paksun kankaan taiteilemisessa kaulukseksi auttaa silitysraudan höyry. Kyse ei tällöin ole silittämisestä vaan silitysraudan leijuttamisessa pari senttiä kankaan yläpuolella, jolloin höyry pehmentää kangasta ja auttaa sen muotoilemisessa. Kankaan ja höyryn väliin kannattaa laittaa ohut silityskangas suojelemaan vaatekankaan pintaa. Toinen ratkaisu on käyttää kauluksen alaosassa ohuempaa kangasta. Tässäkin kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei taivu liioitteluun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKauluksen kärki jää liian tylpäksi
Kauluksen ompeleminen on usein todella hauskaa kunnes tulee aika kääntää kaulus oikea puoli ulospäin ja toteaa, että kauluksen kärki on kaikkea muuta kuin terävä. Kukapa ei rakastaisi teräviä kauluksia? Ennen kauluksen kääntämistä kannattaa muistaa leikata nurjalta puolelta kärjen kohdalta saumavara pois. Tämä tehdään leikkaamalla viistoon aivan kärjessä kääntyvän ompeleen luona. Kannattaa kuitenkin varoa, ettei vahingossa leikkaa ommelta rikki. Toinen vinkki on hankkia sopiva apuväline kauluksen kääntämiseen. Kulmien terävöittämistä varten on olemassa juuri siihen tarkoitukseen suunniteltuja esimerkiksi bambusta valmistettuja pieniä työkaluja. Suosittelen näitä lämpimästi!

Kauluksen alaosa kääntyy näkyviin
Jos kauluksen alapuoli kääntyy reunasta näkyviin, on kyseessä usein pieni kaavoitus- tai ompeluvirhe. Alakauluksen kannattaa usein olla aivan hiukkasen päällikaulusta pienempi. Kun kaulus on käännetty oikein päin, kannattaa prässätessä lisäksi kääntää selkeästi kauluksen päällimmäistä osaa hieman alle.

0 comments on “Vinkit siistin kauluksen ompelemiseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: