Ompeluvinkit / Sewing tips

Kuinka kehittää ompelutaitoja?

Olen vahvasti sitä mieltä, että kuka tahansa voi oppia ompelemaan. Aloittamalla yksinkertaisesta projektista ja nostamalla kunnianhimon tasoa hiljalleen, kehittyy aivan varmasti. Kuitenkin siinä vaiheessa kun istuu ompelukoneen ääreen ensimmäistä kertaa tai huomaa ommelleensa monen vuoden ajan samanlaisia peruspaitoja, saattaa alkaa pohtia kuinka omat taidot saisi nopeimmin seuraavalle tasolle.

Ompelemalla
Kysymykseen ”kuinka kehittää ompelutaitoja” on tietysti yksi yksinkertainen vastaus: ompelemalla. Kuten minkä tahansa muunkin taidon kanssa, ompelemisessa kehittyy projekti projektilta. Saumojen, vetoketjujen, napinläpien ja muiden perustaitojen osalta harjoitus tekee mestarin, jos vain oma kärsivällisyys riittää.

Kirjoja ahmimalla
Niin vanhanaikaiselta ja yksinäiseltä touhulta kuin se kuulostaakin, lukeminen ja kirjojen tutkiminen muutenkin on yksi parhaista keinoista oppia uutta. Ompelukirjoja on saatavilla paljon kirjastoissa ja kirjakaupoissa. Kannattaa tutustua mahdollisimman moneen perusteokseen, jotta löytää itselle sopivimman. Kirjoja löytyy moniin eri tarpeisiin kuten aloittelijoille, kaavoitusta opiskeleville, räätälöintitekniikoista kiinnostuneille ja lastenvaatteita ompeleville.

Osallistumalla kurssille
Työväenopistot ja muut järjestöt järjestävät erilaisia ompelukursseja kaikentasoisille harrastajille. Isoissa kaupungeissa valikoima on hyvinkin laaja, vaikka tarjonta kulkee harmittavan usein samoja polkuja yleisten trendien kanssa. Erityisesti suosittelen kurssimuotoista opiskelua sellaiselle harrastajalle, joka ei tiedä mistä lähtisi liikkeelle. Jos ei ole varma kannattaako ompelukonetta ostaa lainkaan, kannattaa käydä vaikkapa työväenopiston aloittelijakurssilla testaamassa miltä ompeleminen tuntuu.

Osallistumalla verkkokurssille
Kaikilla ei ole mahdollisuutta osallistua läsnäoloa vaativaan opetukseen. Aika, asuinpaikka tai ihan vain elämäntilanne yleensä ei välttämättä vain anna myöten. Onneksi nykyään on olemassa internet ja verkkokurssit. Googlettamalla löytyy ainakin englanniksi paljon erilaisia kursseja, jotka voi käydä kotoa käsin.

Katsomalla videoita
Youtubeen on viimeisen vuoden aikana syntynyt valtava määrä ompeluaiheisia kanavia. Osalla kanavista ompeluharrastajat esittelevät projektejaan ja suunnitelmiaan. Osa kanavista on keskittynyt erityisesti opetusvideoihin. Oli kyse sitten inspiraation löytämisestä, vetoketjun ompelmisesta tai kaavojen piirtämisestä, aiheesta löytyy varmasti video jos toinenkin.

Kysymällä neuvoa
Internetistä löytyy videoiden lisäksi myös joukko foorumeita, joilla ompeluharrastajat keskustelevat keskenään. Suomalaisista foorumeista voisi mainita esimerkiksi Facebookin Ompeluelämää-ryhmän. Ryhmäläiset auttavat toisiaan todella rohkaisevassa hengessä. Eli jos ompelukoneesi tekee rumaa tikkiä tai et ole varma mistä löytäisit hyvää trikoota, kannattaa kysyä neuvoa.

Olemalla kärsivällinen ja nauttimalla prosessista
Kukaan ei ole ammattilainen syntyessään. Eikä kaikista tarvitse ammattilaisia tullakaan. Pohtimalla millaisia tavoitteita itse haluaa saavuttaa ja tavoittelemalla niitä kärsivällisesti kehittyvät taidot varmasti. Aina kannattaa pitää mielessä, että harrastamisen kuuluu olla mukavaa. Jos hermot kiristyvät ja silmiä särkee, kannattaa siirtyä hetkeksi pois ompelukoneen ääreltä ja keskittyä rentouttavaan teetaukoon.

0 comments on “Kuinka kehittää ompelutaitoja?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: