Ompeluvinkit / Sewing tips

Kysymysmerkkinä kangaskaupassa?

Oletko koskaan kävellyt sisään kangaskauppaan tietämättä aivan tarkkaan mitä tarvitset? Tai oletko tiennyt hyvinkin yksityiskohtaisesti mitä etsit, mutta et ole saanut kaipaamaasi apua sen löytämiseen? Mikäli vastasit toiseen (tai molempiin) kysymyksiin kyllä, olet kohdannut kysymysmerkin kangaskaupassa.

Minäkö kysymysmerkki?

Aloitetaan aiheen purkaminen ensimmäisestä kysymyksestä. Uskon, että hyvin monet ihmiset päätyvät kangaskauppaan ilman tarkkaa tietoa siitä millaista kangasta on etsimässä. Oli kyseessä sitten vaate- tai sisustusprojekti, varsinkaan kokemattomampi kankaiden ostaja ei pysty itse aina löytämään kaipaamaansa. Paria neuvoa noudattamalla selviää tällaisessa tilanteessa jo pitkälle.

 • Etsi käsiisi ammattitaitoinen myyjä
  Tämä on ehdottomasti tärkein asia. Jos et itse tunne kankaita, pyydä asiantuntijaa auttamaan etsimisessä ja valinnassa. Ole tarkkana ja vaadi hyvää palvelua sekä asiantuntemusta. Kannattaa pitää mielessä, että suurimmissa myymälöissä ei aina välttämättä ole paras asiantuntemus. Pienet erikoisliikkeet saattavat tarjota kaipaamasi palvelun ja kankaan paljon pienemmällä vaivalla.
 • Tiedä mitä ja mihin olet etsimässä
  Etsitkö kangasta vaatteeseen, verhoihin, tuolin tyynyihin vai kenties keittiöpyyhkeisiin? Kuinka iso ikkunasi on ja mikä on huonekorkeus? Millaisen vaatteen olet aikeissa tehdä tai teettää? Millaisten värien joukkoon uusi kangas solahtaa? Kun raamit ovat selvillä, on kankaan löytäminen huomattavasti helpompaa.

Myyjäkö kysymysmerkki?

Tämän kysymyksen käsittelyn aloitan kertomalla tarinan tosielämästä:
Asiakas kävelee kangaskauppaan ja kertoo myyjälle etsivänsä valkoista damastia. Myyjä katsoo asiakasta hetken kummastuneen näköisenä ja ottaa sitten esille valkoista karkeaa ja harvaan kudottua yksiväristä pellavaa. Asiakas katsoo kangasta ja toistaa etsivänsä hienoa damastia. Lopputuloksena on, että myyjä tuo hämmentyneen näköisenä tiskille mahdollisimman monta valkoista kangaspakkaa, joista yksikään ei ole damastia.

Kannattaa pitää mielessä, että aina kangaskauppojen myyjät eivät ole kankaiden asiantuntijoita, vaikka niin voisi olettaa. Ikävän tilanteesta tekee se, että myyjä ei välttämättä kerro asiakkaalle olevansa ymmällään. Edellä kuvaamassani tilanteessa, myyjä ei selkeästikään tiennyt mitä damasti on. Sen sijaan, että hän olisi myöntänyt asian, hän tuhlasi kaikkien aikaa etsimällä kaupasta kankaita, jotka olivat aivan jotakin muuta kuin mitä asiakas oli etsimässä.

Mikäli huomaat törmääväsi liian usein kysymysmerkkimyyjään, suosittelen tarttumaan seuraaviin vinkkeihin.

 • Etsi toinen kangaskauppa
  Niin karulta kuin tämä ohje kuulostaakin, olen aidosti sitä mieltä, ettei aikaa ja rahoja kannata tuhlata kaupassa, josta ei saa kaipaamaansa palvelua.
 • Opettele tuntemaan kankaat
  Käy vaatekaappisi läpi ja tutki mitä kangasta vaatteissasi on käytetty. Millainen osuus suosikkivaatteidesi kankaasta on luonnonkuitua ja mitkä tekokuidut tuntuvat iholla käyttökelpoisilta? Käy kangaskaupoissa kiertelemässä ja tutkimassa eri kankaiden koostumuksia. Muista aina tutkia kankaan rypistyvyys puristamalla pieni määrä kangasta nyrkkiisi ja katsomalla mitä tapahtuu.
 • Pidä kiinni hyvästä löydöstä
  Jos löydät myyjän, joka on ammattitaitoinen ja jonka kanssa kangasostokset sujuvat ongelmitta, pidä kyseisestä myyjästä kiinni. Muista, että asiakas voi aina pyytää myymälään saapuessaan saada asioida juuri tietyn myyjän kanssa.
 • Hyödynnä verkkokauppojen mahdollisuudet
  Kun olet opetellut tuntemaan kankaat, muuttuu niiden ostaminen verkkokaupoista huomattavasti helpommaksi. Muista, että myös verkkokaupoista on mahdollista saada palvelua – ainakin pienemmistä.

 

Niille, joita asia jäi vaivaamaan: Damasti on kudottu kangas, jonka pintaan syntyy kuvio satiinisidoksen loimi- ja kudevaltaisuuden vaihtelulla. Damastista on perinteisesti tehty esimerkiksi hienoja pöytä- ja lautasliinoja.

0 comments on “Kysymysmerkkinä kangaskaupassa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: