Ompeluvinkit / Sewing tips

Napeilla on merkitystä

Oletko aina ajatellut, että nappien ainoa merkitys on toimia vaatteen sulkijana? Jos olet, joudun ikävä kyllä kertomaan, että olet ollut väärässä. Napit ovat yksi helpoimmista keinoista muuttaa vaatteen ilmettä. Nappien ompelu on helppoa ja hauskaa. Napeissa on jotakin taianomaista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPerinteisimmillään nappi on tietysti sulkijan ominaisuudessa. Tykkään napeista paidoissa, takeissa, mekoissa… Mutta tällöinkin napeissa voi olla jokin idea. On tietysti tilanteita ja vaatteita, joihin on parasta valita mahdollisimman neutraalit napit. Kannattaa kuitenkin pohtia, miltä vaikkapa valkoinen pusero näyttäisi, jos siihen laittaisi vaaleanpunaiset napit.

Kuvassa näkyvässä puserossa napit ovat puseron selkäpuolella, jolloin ne tuovat hauskan lisän yleensä melko neutraaliin vaatteen puoleen.

img_0436Aina nappien ei tarvitse olla sellaisia mitä itse kutsun toiminnallisiksi napeiksi. Napit toimivat erinomaisesti myös koristeina. Mekkoihin ja puseroihin voi esimerkiksi tehdä valenappilistan, johon ei tarvitse välttämättä ommella edes napinläpiä. Takin voi sulkea neppareilla ja ommella napit nepparien päälle vain koristeeksi. Ja jos siltä tuntuu niin nappien ei itse asiassa tarvitse edes yrittää esittää olevansa toiminnallisia. Ne voi ommella esimerkiksi mekon hihaan ihan vain koristeeksi.

Kivojen nappien etsimiseen kannattaa uhrata hieman aikaa ja energiaa. Se voi ensiajattelemalta tuntua työläältä ja turhalta. Jälkimmäinen olettamus ei suinkaan ole totta, ensimmäinen saattaa ollakin. Vaiva on kuitenkin sen arvoista. Kivojen nappien pyydystämisessä täytyy usein mennä tavallisia kangaskauppoja edemmäs kalaan. Monista kaupungeista löytyy vielä perinteisiä nappikauppoja – ihania ompelijan paratiiseja, joissa on nappeja lattiasta kattoon. Internetin syövereistäkin löytyy nappeja jokaiseen makuun. Tyylikkään lopputuloksen saa myös ostamalla päällystettäviä nappeja ja päällystämällä ne itse valitsemallaan kankaalla. Tiesitkö, että nappeja voi myös askarrella esimerkiksi askartelumassasta?

Napeilla voi piristää myös jo olemassa olevaa valmisvaatetta. Onko takista irronnut nappi tai kaipaako takki muuten vain piristystä ulkomuotoonsa? Miksi et ompelisi siihen uusia, hieman erilaisia nappeja ja lisäisi takin käyttöikää?

Nyt vain onnellisena ompelemaan nappeja!

0 comments on “Napeilla on merkitystä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: