Ompeluohjeet / Sewing tutorials

Kuinka lisätä tasku sivusaumaan?

Liian harvassa valmiissa mekon tai hameen kaavassa on yksinkertaiset sivusaumaan piilotetut taskut. Koska taskulliset hameet vain ovat parhaita, haluan jakaa kanssanne oman tapani lisätä taskut hameen sivusaumaan.

Ensimmäiseksi tarvitaan tietysti taskun kaava. Taskun kaava on helppo piirtää. Mallia voi katsoa jostain olemassa olevasta vaatteesta tai ottaa johonkin toiseen kaavaan kuuluvan taskun. Kun kaava on valmis, leikataan kankaasta jokaista lisättävää taskua varten yksi pari kaavoja. Pari tarkoittaa sitä, että kaavasta leikataan yksi kappale + tämän kappaleen peilikuva. Tämä tapahtuu automaattisesti kun kaavan leikkaa kaksinkertaiseksi taitetusta kankaasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taskun paikka sivusaumassa on aivan riippuvainen omasta mausta ja tietysti omien käsien pituudesta. Itse laitan taskun alkamaan yleensä noin 10-15 cm vyötäröstä alaspäin. Kun hyvän kohta on päätetty, otetaan hameen etukappale ja merkitään sen kumpaankin sivuun (tai vain toiseen, jos on tekemässä vain yhtä taskua) taskun yläreunan kohta. Tästä kohdasta alaspäin silitän hameen saumanvaraan usein taskunsuun pituisen ohuen kaitaleen tukikangasta. Tämä vinkki pitää taskunsuun ryhdikkäänä hieman kevyemmissäkin kankaissa. Samat merkinnät ja valmistelut suoritetaan seuraavaksi takakappaleelle.

Seuraavassa vaiheessa kiinnitetään taskukappaleet etu- ja takakappaleisiin. Otetaan siis yksi taskupala ja ommellaan se hameen etupuolelle oikeat puolet vastakkain. Saumanvara kannattaa olla hieman hameen sivusaumassa käytettävää saumanvaraa pienempi. Ompelen useimmiten itse käyttäen 1,5 cm saumanvaraa, joten taskujen kohdalla pienennän saumanvaran 1 cm:iin. Näin tasku jää kivasti piiloon saumaan. Tämä vaihe toistetaan erikseen kaikille neljälle taskukappaleelle. Kaksi kappaletta siis kiinnitetään hameen etukappaleeseen ja kaksi takakappaleeseen. Kannattaa olla tarkkana sen kanssa, että jokainen taskukappale osoittaa ompelemisen jälkeen alaspäin eli taskut tulevat olemaan oikein päin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saumanvarat silitetään taskuun päin. Kun tilannetta tarkastellaan tässä vaiheessa hameen oikealta puolelta, tulisi tilanteen näyttää tältä:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seuraavaksi on vuorossa sivusaumojen ompelu. Etu- ja takakappaleet asetetaan päällekkäin, oikeat puolet vastakkain. Taskut näyttävät tässä vaiheessa hassuilta ulokkeilta. Nuppineuloja säästelemättä, kappaleet kiinnitetään toisiinsa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mielessä kannattaa pitää se, että taskunsuita ei tietenkään ommella yhteen. Tikkaus kulkee siis sivusauman ylälaidasta taskun yläosaan, kiertää tasku-ulokkeen ja palaa siitä sitten taskun alareunasta hameen sivusaumaan. Jotta käännöksen muistaa tehdä – ja vieläpä oikeassa kohdassa – kannattaa käännöskohta merkitä kankaaseen pienellä merkillä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ylläolevassa kuvassa näkyy myös ohut valkoinen tukikangas, jonka olen kiinnittänyt taskunsuulle. Sitten vain ompelukone tikkaamaan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näin hameen sivusaumat on ommeltu ja niihin on lisätty kätevät taskut. Lopun hameen voikin ommella kaavan ohjeiden mukaan.

Melko lailla samaa tekniikkaa käyttäen voi lisätä taskut myös jo olemassa olevan vaatteen sivusaumoihin. Tällöin täytyy tietysti ensin vain kuluttaa pieni hetki ratkojan parissa, jotta sivusauman saa auki taskujen lisäämistä varten.

Lopuksi vielä pari sanaa taskuun käytettävästä kankaasta. Tässä esimerkkikuvien hameessa käytin melko ohutta puuvillakangasta, jolloin sama kangas sopi hyvin myös taskuihin. Paksummissa kankaissa tai juhlapuvuissa taskun voi hyvin tehdä myös vuorikankaasta. Hauskan yksityiskohdan saa myös käyttämällä vaikkapa yksivärisen mekon taskuissa kuviollista kangasta.

Taskut toimivat aina!

0 comments on “Kuinka lisätä tasku sivusaumaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: