Kirja-arvostelut / Book reviews

Syksyiset ompeluvinkit

Syksy on toden teolla saapunut. Monilla ompeluharrastajilla syksy tuo tervetullutta vaihtelua ompelupöydälle. Usein jo elokuussa ajatukset kääntyvät ohuista kesäkaista villakankaisiin ja lämpöisiin neuloksiin. Ja entäpä jos laittaisi kesämekkojen kaavat muutamaksi kuukaudeksi sivuun ja antaisi pitkien hihojen vallata ompelupöydän sillä aikaa.

Syksyn ihanimmat materiaalit

Ykkössuosikkini kangasmateriaalien joukossa ympäri vuoden on puuvilla. Syksyisin ohuet batistit voi kuitenkin vaihtaa paksumpiin. Monet puuvillat pitävät toki pintansa ympäri vuoden – jos ei muuten niin ainakin mukavina vuorikankaina. Hieman kalliimmista käsityöpuuvillan nimellä kulkevista kankaista saa vaivattomasti ommeltua hieman paksumpia, mutta silti värikkäitä hameita syksyn iloksi.

Villakankaiden ei tarvitse perustella paikkaansa syksyn kangasvalikoimissa. Ohuista villakankaista voi loihtia tyylikkäitä asuja vaikkapa toimistopäiville. Paksummat villakankaat puolestaan muuttuvat kauniiksi ja persoonallisiksi takeiksi ja jakuiksi. Tai entäpä jos tänä syksynä vihdoin toisimme takaisin muotiin ihanat villaviitat?

Sametti tulee ja menee muodista säännöllisin väliajoin. Vakosametti tuo monille muistoja lapsuuden kouluvaatteista. Oikeita kaavoja käyttämällä ja hauskasti asustamalla samettikankaat sopivat kuitenkin erinomaisesti myös moderniin arkipukeutumiseen. Aina välillä on hauska astua hieman epämukavuusalueelle.

Ompelulistalle sopivat kaavat

Housut, ja erityisesti farkut, ovat monelle kotiompelijalle pelon aihe. Ei sillä, että niiden ostaminen kaupastakaan olisi kovin helppoa. Syksyn tullessa kannattaa kuitenkin kohdata tämä pelko ja tarttua rohkeasti housujen kaavaan. Jos housujen sovittaminen ja kaavan muokkaaminen ajatuksena ahdistaa, voi kotoa käsin käydä aiheesta vaikkapa verkkokurssin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Simplicity 1254

Mitäpä muuta syksyllä tekisi mieli ommella kuin takkeja ja jakkuja? Suomen kesässäkin nämä vaatekappaleet pitävät toki pintansa, mutta syksyllä niiden ompelu on vielä enemmän oikeutettua. Oletko jo löytänyt oman suosikkitakkikaavasi? Omalla ompelulistallani on Simplicity 1254: Leanne Marshall -takki, jonka ompelusta olen haaveillut jo pitkän aikaa.

Neuletakkien ompelu kuulostaa ensikuulemalta jo liioittelulta. Mikäli neulominen ei kuitenkaan ole se omin juttu, kannattaa suunnata ostamaan kaunista villaneulosta ja tarttua neuletakkikaavaan. Neuletakeille löytyy paljon omia kaavojansa, mutta myös monet jakkujen ja kimonoiden kaavat sopivat hyvin neulekankaille.

Mikään kaavalista ei ole täydellinen ilman mekkoja – ainakaan omasta mielestäni. Syysmekkoihin voi käyttää ihania värejä ja kangaslaatuja. Kun mekkoon ompelee pitkät hihat, säilyy mekon huolettomuus itsenäisenä vaatekappaleena. Ja jos hihat eivät miellytä niin mekon ylle voi aina pukea lämpöisen neuleen. Mekot toimivat aina!

0 comments on “Syksyiset ompeluvinkit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: