Ompeluvinkit / Sewing tips

Muutama sana vuorista

Päätös vaatteen vuorikankaasta ei aina ole aivan yksinkertainen. Itse asiassa jo päätös vaatteen vuorittamisesta saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Omasta vaatekaapistani löytyy paljon vaatteita, joita ei ole vuoritettu. Hyvin usein päädyn kuitenkin tekemään jonkinlaisen vuorin. Vaihtoehtoja on kuitenkin monia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAYleisesti vaatteen vuori mielletään vaatteen sisäpuolella olevaksi kerrokseksi, joka on tehty päälikangasta erilaisesta materiaalista. Esimerkiksi valtaosa valmisvaatteiden juhlamekoista ja hameista on vuoritettu tällä tavalla. Itse suosin kokonaisen vuorin tekemistä erityisesti juhlamekoissa ja -hameissa. Takit ja jakut ovat tietysti asia erikseen. Ne vuoritan lähes poikkeuksetta ellei kyseessä ole kevyt kesäjakku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAYksi vaihtoehto on käyttää vuorikangasta vain toisena kangaskerroksena varsinaisen kankaan alla. Tällöin jokainen kaavan kappale ikään kuin vuoritetaan erikseen. Tämä tekniikka sopii hyvin esimerkiksi silloin, kun läpinäkyvä kangas vaatii alleen peittävämmän kerroksen tai kankaaseen haluaa tuoda lisää ryhtiä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUsein vuoritan varsinkin arkimekkoni vain puoliksi. Tällöin ompelen mekon yläosaan vuorin ohuesta puuvillasta. Puuvilla tuntuu aina mukavalta ihoa vasten, joten karheampikin kangas päälikankaana ei haittaa. Hellemekkoja lukuunottamatta käytän lähes aina mekkojen kanssa sukkahousuja. Jotta helma ei tarttuisi sukkahousuihin kiinni, mekon vuorikankaaksi pitäisi valita keinokuitukangas. Tosiasia kuitenkin on, että ainakaan itse en koe keinokuituvuoria miellyttäväksi käyttää. Tämän vuoksi on kätevää vuorittaa mekon yläosa – joka on yleensä paljasta ihoa vasten – puuvillalla, ja käyttää mekon alla alushametta, joka toimii keinokuituvuorin korvikkeena helmassa.

Vaatteen vuorittamisessa on pari ehdotonta loistojuttua. Ensiksikin vuorittaminen saa vaatteen sisäpuolen näyttämään yleensä hieman viimeistellymmältä. Juhlavaatteissa kaunis vuorikangas tuo myös mukavasti juhlavuuden tuntua. Toiseksi, vuorikankaalla voi piristää vaatetta huomattavasti. Vaikka vuori on valtaosassa vaatteita piilossa päälikankaan alla, on hauskaa itse tietää, että yksivärisen sinisen mekon vuori on kaunista kukikasta kangasta.

0 comments on “Muutama sana vuorista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: